Τη συντονισμένη δράση του λαϊκού κινήματος για να καταργηθούν τα «χαράτσια» προβάλλουν ως αιχμή του δόρατος κατά της εφαρμοζόμενης πολιτικής τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζουν τη δημιουργία λαϊκών επιτροπών στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς, τις πρωτοβουλίες δημάρχων αλλά και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων της ΔΕΗ.

Διαφορετική είναι η «γραμμή» της Δημοκρατικής Αριστεράς η οποία δεν συντάσσεται με το κίνημα άρνησης πληρωμής αλλά καλεί την κυβέρνηση να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα σε όσους έχουν πραγματική και πλήρη αδυναμία να πληρώσουν το τέλος ακινήτων.
Για το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τις διαφορές τους στις πολιτικές αναλύσεις και τη στρατηγική τους, η οργάνωση της αντίδρασης εντάσσεται στο πλαίσιο της της σύγκρουσης με την πολιτική της κυβέρνησης και της Τρόικας. Τη βαρύτητα που δίνουν στην άρνηση πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω του λογαρισμού της ΔΕΗ αναδεικνύει η παρουσία το μεσημέρι της Δευτέρας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα και λίγο αργότερα του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα στο Κέντρο Έκδοσης Εντολών Διακοπής Ρεύματος της ΔΕΗ, στο Χολαργό, στη Λεωφ. Μεσογείων, όπου συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ πραγματοποιούν κατάληψη.
Το ΚΚΕ τονίζει ότι είναι κοινωνικό αγαθό το ηλεκτρικό ρεύμα και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να το εξασφαλίζει σε όλες τις λαϊκές οικογένειες ακόμα και σ’ αυτές που δεν μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ, λόγω της ανεργίας και της φτώχειας. Θεωρεί ότι το εργατικό λαϊκό κίνημα έχει χρέος να απαντήσει στους «προκλητικούς εκβιασμούς» οργανώνοντας πιο αποφασιστικά και την άρνηση πληρωμής και την προστασία των λαϊκών οικογενειών από κάθε είδους απόπειρα διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυρία Αλέκα Παπαρήγα κατά την επίσκεψή της στο Κέντρο Έκδοσης Εντολών Διακοπής Ρεύματος της ΔΕΗ επεσήμανε ότι «αναμφισβήτητα το πρόβλημα αφορά ολόκληρο τον ελληνικό λαό και δεν θα πω για αλληλεγγύη, είναι και δικό μας πρόβλημα, πρόβλημα όλων. Καμία εφησύχαση, καμία επανάπαυση μπροστά στο κάλεσμα της κυβέρνησης να ανασταλούν για λίγες μέρες οι διακοπές ρεύματος. Θα κάνουν κάποιον υποκριτικό ελιγμό για τα μάτια του κόσμου».
Σχετικά με την ανάγκη να εισπράττονται φόροι για να λειτουργεί το κράτος, η κυρία Παπαρήγα υπογράμμισε ότι το κράτος μπορεί να αποκτήσει έσοδα και μάλιστα πολλαπλάσια με τη φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο- «ας βάλει 45% φόρο στο μεγάλο κεφάλαιο, ας καταργήσει μια σειρά απαλλαγές, όπως π.χ. τους εφοπλιστές. Δεν μπορεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός», σημείωσε. Μάλιστα, δήλωσε ότι «πολύ καλά κάνουν» οι δήμαρχοι που πρωτοστατούν στο κύμα αντίδρασης για το χαράτσι της ΔΕΗ. Και πρόσθεσε ότι και οι δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά πρέπει « να ακολουθήσουν αυτή την τάση που υπάρχει σήμερα σε τουλάχιστον 40-50 δήμους σε όλη την Ελλάδα. Όλοι μαζί σαν μια γροθιά και να αντέξουμε και τον φόβο μήπως μας κόψουν το ρεύμα. Να μην πληρώσουμε».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, μετά την επίσκεψη στην κατάληψη του Κέντρου Έκδοσης Εντολών Διακοπής Ρεύματος της ΔΕΗ, ανάδειξε ότι η λαϊκή πίεση μπορεί να ανατρέψει τις αποφάσεις αυτές και να καταργηθεί οριστικά το χαράτσι. Είναι ενδεικτικό ότι υπογράμμισε ότι «η τριμερής μνημονιακή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και ακροδεξιάς έκανε την πρώτη υποχώρηση κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος, των συνδικάτων και της αριστεράς». Έτσι, πρόσθεσε ότι τώρα είναι η ώρα η πίεση να κλιμακωθεί, ώστε «να καταργηθεί οριστικά αυτό το παράνομο, αντισυνταγματικό και αντιλαϊκό χαράτσι το οποίο δεν πρέπει κανένας να πληρώσει και δεν πρέπει να αφήσουμε όλοι όσοι έχουμε τη δύναμη στα χέρια μας να εφαρμοστεί».
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε, επίσης, όλους τους δημάρχους να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των πολιτών που τους εξέλεξαν και να μην γίνουν εντολοδόχοι μιας «δοτής κυβέρνησης των τροϊκανών».

Διαφοροποιίηση της ΔΗΜΑΡ που ζητά νομοθετική ρύθμιση για τους μη έχοντες

Σε άλλο μήκος κύματος, η Δημοκρατική Αριστερά και ο πρόεδρός της κ. Φ. Κουβέλης χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το τέλος ακινήτων αλλά προτάσσουν – αντί για κινηματικές διαδικασίες – νομοθετική ρύθμιση που να προστατεύει τους κοινωνικά και οικονομικά αδύναμους.
΄Οπως σημειώνει η ΔΗΜΑΡ «χιλιάδες νοικοκυριά, έχουν πραγματική και πλήρη αδυναμία να πληρώσουν το απαράδεκτο τέλος ακινήτων και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος».
Έτσι, καλεί την κυβέρνηση να δώσει σαφή και συγκεκριμένη εντολή στη ΔΕΗ να μην προχωρήσει σε διακοπές ρεύματος και «άμεσα να προβεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την εξαίρεση από το μέτρο, με ρυθμίσεις και κριτήρια εισοδηματικού και κοινωνικού χαρακτήρα».