Αποδέκτης του ξεκάθαρου μηνύματος της τρόικας ότι η εκταμίευση της 6ης δόσης εξαρτάται από τις έγγραφες δεσμεύσεις της Ελλάδας για την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου έγινε την Κυριακή ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ως λύση, σύμφωνα με στενό του συνεργάτη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ φαίνεται να προκρίνει την κοινοποίηση, προς τους πιστωτές της χώρας, ανοιχτής επιστολής προς τους πολίτες.

«Είναι εντελώς ανελαστικά τα πράγματα και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο συνεννόησης και σ’ αυτόν τον τομέα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας, σημειώνοντας ότι «είναι καθήκον μου να εξασφαλίσω τα χρήματα στον βαλλόμενο ελληνικό λαό».

«Εξετάσαμε όλες τις παραμέτρους. Είναι σαφές ότι συνδέεται η καταβολή της 6ης δόσης με την επιστολή τόσο του κ. Παπανδρέου όσο και του κ. Σαμαρά και, εν συνεχεία, από την κατάθεση και της δικής μας άποψης. Πιστεύω ότι είναι εντελώς ανελαστικά τα πράγματα και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο συνεννόησης και σ’ αυτόν τον τομέα, ούτως ώστε τα χρήματα να αποδεσμευτούν εγκαίρως για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες, τις εξαιρετικά σοβαρές ανάγκες, που έχει ο τόπος» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Καρατζαφέρης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν προτίθεται να υπογράψει δεσμευτικό κείμενο με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απάντησε:

«Το ερώτημα είναι αν χρειαζόμαστε ή όχι τα λεφτά. Εάν υπάρξει κάποια άλλη ιδέα είμαι έτοιμος να πάω στα πιο βατά πράγματα. Εάν όμως εξαρτάται από εμένα αν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, πιστεύω ότι είναι καθήκον μου να εξασφαλίσω τα χρήματα στον βαλλόμενο ελληνικό λαό».

Συνεργάτης του προέδρου του ΛΑΟΣ υποστήριξε, πάντως, ότι δεν θα σταλεί επιστολή προς τους κοινοτικούς εταίρους και πιστωτές της χώρας, αλλά ο κ.Καρατζαφέρης θα απευθύνει ανοιχτή επιστολή στον ελληνικό λαό, μέσω του κομματικού εντύπου, στην οποία θα εξηγεί τις απόψεις του και τις θέσεις του κόμματος.

Αυτή την επιστολή θα την κοινοποιήσει στους κοινοτικούς εταίρους της Ελλάδας, καθώς και στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στην επιστολή θα σημειώνει την αναγκαιότητα της λήψης των χρημάτων της 6ης δόσης για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας, με κυριότερες τις ανελαστικές δαπάνες που είναι οι μισθοί, οι συντάξεις και τα δώρα και επιδόματα ενόψει των εορτών.

«Ο κ. Καρατζαφέρης δεν αποστέλλει επιστολή προς τους κοινοτικούς εταίρους, αλλά τους κοινοποιεί τις θέσεις και τις απόψεις του κόμματος, και υπό αυτή την έννοια, δεν αλλάζει τη θέση που είχε εκφράσει στη Βουλή πρόσφατα» δήλωσε ο ίδιος συνεργάτης.

Πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Καρατζαφέρης είχε πει από το βήμα της Βουλής ότι οι έλληνες πολιτικοί αρχηγοί έχουν «και μπέσα και φιλότιμο» και είχε αρνηθεί την υπογραφή του, εάν και εφόσον του τη ζητούσαν.