Η κυβέρνηση µπορεί να µην προέκυψε από εκλογές αλλά το χάος που συνοδεύει παραδοσιακά τον νέο πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίµου δεν το απέφυγε ο κ. Λ. Παπαδήµος. Λίγο µετά την ορκωµοσία αναζητούσε γραµµατείς, δακτυλογράφους, το προσωπικό ασφαλείας, κάποιον να τον καθοδηγήσει στις υπηρεσίες του κτιρίου που θα τον φιλοξενήσει τους επόµενους τρεις µήνες.

Στο Μέγαρο Μαξίµου υπηρετούσαν αρκετοί υπάλληλοι αλλά ήταν σχεδόν όλοι µετακλητοί. Φεύγοντας άφησαν το κτίριο όπως το παρέλαβε ο κ. Γ. Παπανδρέου του 2009: ένα άδειο κέλυφος, το οποίο είχε υποσχεθεί να αναµορφώσει θεσµικά µέσα σε έναν µήνα µε τη βοήθεια µιας πενταµελούς επιτροπής σοφών από το εξωτερικό (Ρίτσαρντ Πάρκερ, Κέβιν Φέδερστοουν, Λιφ Παγκρότσκι, Ρότζερ Γουίλκινς, Τζεφ Μάλγκαν).

Οι προκάτοχοί του είχαν περίοδο χάριτος. Ο κ. Λ. Παπαδήµος όµως έπρεπε την επόµενη ηµέρα να συνοµιλήσει µε ευρωπαίους ηγέτες. Με την κυρία Ανγκελα Μέρκελ και τον κ. Νικολά Σαρκοζί πραγµατοποιήθηκε ταυτόχρονη τριµερής τηλεδιάσκεψη. Η γερµανίδα καγκελάριος και ο πρόεδρος της Γαλλίας ήθελαν να συγχαρούν τον νέο πρωθυπουργό, µε τον οποίο γνωρίζονται αρκετά χρόνια. Επ’ ευκαιρία, υπενθύµισαν ότι η εκταµίευση της έκτης δόσης συναρτάται µε την πλήρη και άµεση εφαρµογή των δεσµεύσεων που απορρέουν από τη συµφωνία της 26ης – 27ης Οκτωβρίου.

Οι δύο ηγέτες δεν έµειναν στα τυπικά. Σύµφωνα µε πληροφορίες εξέφρασαν χωρίς περιστροφές την άποψή τους για την πείσµονα άρνηση του κ. Αντ. Σαµαρά να υπογράψει τις εγγυήσεις που ζητούν από τους αρχηγούς των δύο µεγάλων κοµµάτων. Οι εκφράσεις που χρησιµοποίησαν δεν επαναλαµβάνονται, όπως αναφέρει πρόσωπο που γνωρίζει κάποια στοιχεία της συζήτησης. «Ας περιοριστούµε να πούµε ότι ήταν έξαλλοι» σηµειώνει. Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Παπαδήµος, παρ’ ότι έµπειρος διαπραγµατευτής, βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Το περασµένο Σάββατο ο Πρωθυπουργός συνοµίλησε επίσης µε τους κκ. Χέρµαν βαν Ροµπάι και Ζοζέ Μπαρόζο καθώς και µε τον κ. Μάριο Ντράγκι, τον νέο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα οικονοµικά δεδοµένα αλλάζουν µε τέτοιους ρυθµούς ώστε στο Υπουργικό Συµβούλιο που συγκλήθηκε την Παρασκευή το πρωί προκειµένου να συζητηθεί ο προϋπολογισµός του 2012, ο κ. Παπαδήµος είπε στους υπουργούς: «Προχθές στη Βουλή δήλωσα αισιόδοξος για τις εξελίξεις στην οικονοµία. Σήµερα οφείλω να πω ότι δεν πρέπει να είµαστε αιθεροβάµονες αλλά συγκρατηµένα αισιόδοξοι…».

«Αν έλεγα στη Βουλή, την ώρα που παρακολουθούσε όλος ο ελληνικός λαός, τις λέξεις “συγκρατηµένα αισιόδοξοι” ο κόσµος θα συγκρατούσε µόνο το συγκρατηµένα» έλεγε αργότερα στους συνοµιλητές του.

Το Υπουργικό Συµβούλιο διεξήχθη σε πολύ διαφορετικό κλίµα από αυτά των δύο προηγούµενων ετών. «Ηταν µια συντεταγµένη συζήτηση, όχι το χύµα που υπήρχε προηγουµένως» έλεγε ο ένας υπουργός. «Ο Παπαδήµος εκπέµπει σιγουριά, ξέρει τι συµβαίνει και πού πρέπει να πάει το πράγµα» συµπλήρωνε ο άλλος.

«Αυτό που µε εντυπωσίασε ήταν όταν κάποια στιγµή συνειδητοποίησα ότι παρ’ ότι είµαστε αριθµητικά περισσότεροι, η αίθουσα φαινόταν… άδεια! Ελειπαν οι φωτογράφοι, οι σύµβουλοι, οι παρασύµβουλοι και οι άλλοι παρατρεχάµενοι» πρόσθετε παρατηρητικός υπουργός. Οι υπουργοί απευθύνονταν αρχικά µε έκδηλο σεβασµό στον Πρωθυπουργό, στη διάρκεια της συζήτησης όµως επέστρεφαν σταδιακά στις παλιές τους συνήθειες. Οι αιχµές, διακριτικές µεν, δεν έλειψαν ακόµη και από νέους υπουργούς, οι οποίοι µπήκαν αµέσως στο κλίµα. Ο κ. Παπαδήµος τις παρέβλεψε και έδωσε συγκεκριµένες κατευθύνσεις για την υλοποίηση του προϋπολογισµού: να µη χρησιµοποιούνται τα χρήµατα από το πρόγραµµα δηµοσίων επενδύσεων για την κάλυψη των ελλειµµάτων αλλά για αναπτυξιακά έργα. Και να συµφωνηθεί σε ποια νοµοσχέδια θα δοθεί προτεραιότητα.

Την ηµέρα που ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση επικρατούσε πραγµατικό χάος στο Μέγαρο Μαξίµου. Οι διαβουλεύσεις µε τα κόµµατα πήγαν πίσω, έπειτα έθεταν βέτο ορισµένοι υπουργοί που δεν ήθελαν στελέχη από άλλα κόµµατα στα πόδια τους, στη συνέχεια στύλωναν τα πόδια άλλοι που δεν επιθυµούσαν να µετακινηθούν. Η ορκωµοσία καθυστέρησε δύο ώρες και στο τέλος ο υπουργός Επικρατείας κ. Γ. Σταυρόπουλος είχε µόνο µισή ώρα στη διάθεσή του για να ειδοποιήσει τους υπουργούς, να ενηµερωθεί για τις συνεννοήσεις µε το Προεδρικό Μέγαρο.

Από εκείνη την ηµέρα ο κ. Παπαδήµος δουλεύει ασταµάτητα. Την παραµονή των προγραµµατικών δηλώσεων πήγε στο Μέγαρο Μαξίµου το πρωί και έφυγε στις 8 το πρωί της επόµενης ηµέρας. Ολόκληρη την προηγούµενη εβδοµάδα το ωράριό του ήταν 9 το πρωί µε 4 και 5 το ξηµέρωµα. Οι άνδρες της ασφάλειας απορούν µε τις αντοχές του. Αλλά ο κ. Παπαδήµος εκτός από τις οµιλίες στη Βουλή έπρεπε να προετοιµάσει τη συνάντησή του µε τον Τσαρλς Νταλάρα, σχετικά µε το «κούρεµα» του χρέους. Επιπλέον, στη ατζέντα του µπήκε και ένα διήµερο ταξίδι στις Βρυξέλλες την ερχόµενη εβδοµάδα, όπου προσεκλήθη από την ηγεσία της ΕΕ και της ευρωζώνης προκειµένου να συζητηθούν διάφορα θέµατα µεταξύ των οποίων και η άρνηση του κ. Αντ. Σαµαρά να υπογράψει τις εγγυήσεις που ζητεί η τρόικα. Μια από τις προτεραιότητες του Πρωθυπουργού παραµένει η στελέχωση του γραφείου του. Την περασµένη Παρασκευή όρισε οικονοµικό σύµβουλό του τον κ. Γκίκα Χαρδούβελη, αλλά ακόµη δεν έχει επιλέξει εκπρόσωπο Τύπου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ