Η σταθερή άποψη του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά ότι δεν πρόκειται να δεχθεί έγγραφες δεσμεύσεις κυριάρχησε στην 75λεπτη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου στα γραφεία του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Σταύρος Δήμας και τα μέλη του οικονομικού επιτελείου του κόμματος κ.κ. Ι. Μουρμούρας, Χρ. Σταϊκούρας, Ν. Μηταράκης και Χρ. Λαζαρίδης συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και τα ανοικτά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας κυρίως τα σχετικά με τις εγγυήσεις για την εκταμίευση της έκτης δόσης και η πορεία για την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε στους εκπροσώπους της Τρόικας, τους Πωλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, πως έχει κάνει πέντε ενέργειες που συνιστούν πλήρη και θεσμική έκφραση και δέσμευση της Ν.Δ ότι θα εφαρμόσει την ευρωπαϊκή συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου:

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι έχει τοποθετηθεί δημοσίως από το βήμα της ελληνικής βουλής και αποκάλυψε πως έστειλε επιστολή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Με την επιστολή του αναλύει τις θέσεις του μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Λουκά Παπαδήμο και επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις του. Η επιστολή απευθύνεται και στους ηγέτες των κομμάτων άρα και προς την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι δεσμεύτηκε για την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου στην σύσκεψη με το νέο πρωθυπουργό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και διευκρίνισε πως αυτή η δέσμευση συνιστά και η ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσε στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Ακόμη υποστήριξε ότι στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η κατ΄ αρχήν έγκριση του προϋπολογισμού του 2012.

Με βάσει τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία ο κ. Σαμαράς άφησε με σαφήνεια να εννοηθεί ότι οι ενέργειες αυτές είναι αρκετές και δεν σκοπεύει να βάλει επιπλέον υπογραφή.

Από την πλευρά της τρόικας απέφυγαν να τοποθετηθούν και ο κ. Τόμσεν όταν ρωτήθηκε απ´ο τους δημοσιογράφους για το αν θα ζητηθούν από τον κ. Σαμαρά επιπλέον έγγραφες δεσμεύσεις απάντησε: «κανένα σχόλιο».

Στην συνάντηση συζητήθηκαν τα πρώτα βήματα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τραπεζιτών για το πρόγραμμα PSI και οι όροι που θέτουν οι ομολογιούχοι.