Την άρνησή να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εξέφρασε ο κ. Φώτης Κουβέλης. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και ανεξάρτητος βουλευτής ξεκαθάρισε τη θέση του μιλώντας επί των προγραμματικών δηλώσεων τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν περιοριοριζόμαστε στο «όχι», θα είμαστε εδώ με συγκεκριμένες προτάσεις και διεκδικήσεις να συνεισφέρουμε προκειμένου να προωθηθούν εκείνες οι πολιτικές που θα οδηγήσουν τη χώρα σε πορεία διεξόδου και θα στηρίζουν την ελληνική κοινωνία στο πλαίσιο πάντα του σταθερού στόχου της παραμόνης της χώρας στην Ευρώπη».

Ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι αυτό που επιδιώχθηκε για τη νέα κυβέρνηση ήταν μια συμψηφιστική μεταβατική ρύθμιση, στο πλαίσιο ενός τμήματος του πολιτικού συστήματος με συγκεκριμένες νεοφιλελεύθερες απόψεις, με το δεδομένο ότι συνεχίζεται η ίδια πολιτική. Αναφερόμενος στον νέο πρωθυπουργό είπε ότι «ως πρόσωπο έχει θετικό πρόσημο», καλείται όμως, να αναπτύξει την πολιτική πάνω σε ένα συγκεκριμένο έδαφος που είναι υπονομευόμενο και από τον τρόπο που κατέληξαν στην επιλογή του και από τον τρόπο που συνεχίζουν να λειτουργούν οι δύο βασικοί εταίροι της κυβέρνησης, «ο ένας σαν να μην έφυγε και ο άλλος σαν να μην ήρθε».

Στη συνέχεια, ο κ. Κουβέλης έθεσε τους βασικούς πολιτικούς λόγους για τους οποίους σε συνδυασμό με τη θεσμική ανακολουθία που υπήρξε θεμελιώνουν την αρνητική ψήφο στη νέα κυβέρνηση, μεταξύ αυτών για το ποιά μέτρα θα υπάρξουν για:
– τη στήριξη των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, για τα ασφαλιστικά ταμεία,
– το πώς θα γίνει η συμβολή του κράτους στην ανακεφαλοποίηση των τραπεζών και
– το αν ο τρόπος υλοποίησης της σύμβασης θα συνιστά βαριά εποπτεία της χώρας

Τέλος, ο κ. Κουβέλης επισήμανε την «πρωταρχική ανάγκη» να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας γιατί μια «κοινωνία διαλυμένη δεν μπορεί να βρει τρόπους διεξόδου».