Στοιχεία απολογισμού, αλλά και επισημάνσεις περί της προώθησης της ατζέντας που είχε θέσει ως Πρωθυπουργός, περιλάμβανε η ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου στη Βουλή, υπό την ιδιότητα πλέον του προέδρου του ΠαΣοΚ και του επικεφαλής της ΚΟ του ΠαΣοΚ.
Ο κ. Παπανδρέου άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι σκοπεύει να παραμένει ενεργός και να διατηρήσει την πολιτική του παρουσία και παρέμβαση από τη θέση του προέδρου του ΠαΣοΚ – παρά τις παροτρύνσεις κομματικών στελεχών και βουλευτών περί δορομολόγησης διαδικασιών για την αλλαγή ηγεσίας στο ΠαΣοΚ.

Ανέφερε μεταξύ των άλλων «με εμπιστεύτηκε ο λαός να διαχειριστώ τις τύχες της χώρας σε μια ιστορική καμπή».

«Η δύσκολη αποστολή συνεχίζεται, έχω βαθιά ελπίδα ότι ανοίγει μια νέα σελίδα στην πολιτική ζωή του τόπου, το γεγονός ότι παραμέρισαν βαθιές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές αποτελεί μια νίκη της δημοκρατίας και μια διαβεβαίωση ότι μπούμε να πάμε μπροστά για το κοινό καλό», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι θα επιθυμούσε τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων στην νέα κυβέρνηση.

Εν όψει δε της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι μόνο η αρχή».

Μιλώντας για το σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε: «Το καθοριστικό βήμα έγινε για την πολιτική ζωή. Χαίρομαι που συνέβαλα. Ευχαριστώ ειλικρινά και τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καρατζαφέρη, όλοι βάλαμε νερό στο κρασί μας», ενώ απευθύνθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντας: «Μην ακούτε κ. Σαμαρά τις ακραίες φωνές, κανείς δεν έχασε, όλοι βγαίνουμε κερδισμένοι, η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη, είναι μόνο κρίμα που καθυστερήσαμε».

Συστράτευση για την παραμονή στο ευρώ

«Αυτή η κυβέρνηση όπως και η προηγούμενη κάνει πόλεμο απέναντι στις αγορές και τους κερδοσκόπους, στη λεγόμενη διαπλοκή και τα κατεστημένα. Σε αυτόν τον πόλεμο ήμασταν αναγκασμένοι να χρησιμοποιήσουμε ό,τι μέσα είχαμε, δεν θα ήμασταν όρθιοι αν δεν είχαμε πάρει τις δύσκολες αποφάσεις», είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και προσέθεσε ότι σε αυτόν τον αγώνα έδωσε όλο του το είναι.

«Σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, δεν τελείωσε ο πόλεμος, ίσως να είναι και στην πιο κρίσιμη καμπή» συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου και επισήμανε ότι σήμερα κρίνεται αν θα αξιοποιήσουμε τις θετικές αποφάσεις της Ευρώπης, αν θα αξιοποιήσουμε το αντίτιμο των δικών μας θυσιών ώστε η χώρα να μείνει στο ευρώ, αν θα αξιοποιήσουμε την αλληλεγγύη των εταίρων σε τεχνογνωσία.
«Αν φάνουμε αδύναμοι, άτολμοι και φοβικοί θα χαθούν οι θυσίες του λαού και θα δούμε την έξοδο από την ευρώ και θα χάσουμε μια ιστορική ευκαιρία να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας. Σε αυτή την κρίσιμη καμπή θα έπρεπε να συστρατευτούν όσες δυνάμεις μπορούν για να πετύχουμε. Και πρώτα απ όλα ο λαός», τόνισε.

Εξηγήσεις για το δημοψήφισμα

Αναφερόμενος στην επιλογή του να προκηρύξει δημοψήφισμα, είπε ότι φόβισε πολλά κατεστημένα εντός και εκτός Ελλάδας. «Ακούστηκε το παράδοξο ότι εγώ έθεσα σε κίνδυνο τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου. Όχι δεν αποφάσισα να θέσω σε κίνδυνο αυτό για το οποίο εγώ πάλευα για τόσους μήνες. Το αντίθετο. Όπως όλοι βλέπουμε, αυτή η συμφωνία είναι σήμερα πιο ασφαλής από ποτέ», είπε ο κ. Παπανδρέου και προσέθεσε: «Και αν η πρόταση για δημοψήφισμα συνέβαλε σε αυτό, καλώς έγινε. Αν φόβισε τους εταίρους, ήταν η απόφαση του λαού, αλλά ακόμα και αρνητική θα ήταν πιο καθαρή. Από την άλλη μια θετική απάντηση θα ήταν ένα μήνυμα, μια δημοκρατική απάντηση. Πάνω από τις αγορές υπάρχουν οι λαοί».

Εκφράζοντας την στήριξή του προς την νέα κυβέρνηση απέρριψε την κριτική περί μειωμένης νομιμοποίησης και είπε ότι είναι «κυβέρνηση εθνικής συν-ευθύνης».
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην ΚΟ του ΠαΣοΚ και είπε ότι «ηρωικά στήριξε δύσκολες αποφάσεις και ανέλαβε τις ευθύνες της στο ακέραιο, δεν υπολογίζω καμία καρέκλα μπροστά στις ευθύνες μου για την χώρα».

Κοινές μετοχές, σκοπιανό, ελληνοτουρκικά

Περιγράφοντας τα μέτωπα της νέας κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου επέμεινε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει με κοινές και όχι προνομιούχες μετοχές, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην εξωτερική πολιτική και στην ανάγκη συνεργασίας που σηματοδοτεί η τοποθέτηση των κκ. Αβραμόπουλου και Δήμα στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών.
Εν αναμονή της απόφασης του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης για την ονομασία της πΓΔΜ, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «όσο καλοί και αν είναι οι διαμεσολαβητές εμείς θα ζήσουμε ως γειτονικοί λαοί. Θεωρώ ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια προσέγγισης και επίλυσης του θέματος και παρουσιάζεται ευκαιρία αυτή η κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή».
Σε ότι αφορά την Τουρκία και την προγραμματιζόμενη συνάντηση κορυφής, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τέτοιες συναντήσεις πρέπει να γίνονται και να καθιερωθούν ως ρουτίνα.