«Η χώρα μπορεί να σωθεί. Από εμάς εξαρτάται. Κανένας δεν θέλει να ηττηθεί η χώρα και να φύγει από το ευρώ». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή, χειροκροτούμενος και από τους τρεις αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση κκ. Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη, αλλά και από την συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την ομιλία του, οι αρχηγοί των κομμάτων και οι βουλευτές σχημάτισαν ουρά για να τον συγχαρούν. Ο κ. Παπαδήμος, αφού κατέστησε σαφές ότι αναλαμβάνει την πιο δύσκολη στιγμή της πρόσφατης ιστορίας της χώρας και ότι μόνος του δεν μπορεί να εκπληρώσει αυτή την αποστολή, ζήτησε συλλογική προσπάθεια από όλους ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι.

«Η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της Ελλάδας», είπε, «θα γίνει εφόσον εφαρμοστούν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και οι πολιτικές που απορρέουν από αυτές».

«Ζητείται», τόνισε, «η δέσμευση της κυβέρνησης και των αρχηγών των κομμάτων που τη στηρίζουν. Και αυτό δεν πρέπει να το δει κανείς ως απαίτηση μιας γραφειοκρατίας ή μιας απρόσωπης εξουσίας. Αυτό εκφράζει το αίτημα των λαών και των φορολογούμενων πολιτών των κρατών που άμεσα ή έμμεσα μας στηρίζουν. Αυτοί αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η εξυγίανση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αποτελεί δηλαδή, προτεραιότητα της Ελλάδας».

Εξερχόμενος πάντως από την αίθουσα της ολομέλειας, ο νέος πρωθυπουργός ρωτήθηκε εάν εννοούσε ότι πρέπει να υπογράψουν ή να δεσμευτούν οι αρχηγοί των κομμάτων και απάντησε «να δούμε πώς θα γίνει».

Ο κ. Παπαδήμος είπε ότι ευελπιστεί ότι θα περιοριστεί η λήψη νέων μέτρων για το 2013-2014, εάν υλοποιηθούν όλα τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί και εφαρμοστεί το πρόγραμμα της νέας δανειακής σύμβασης. Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι η θητεία της κυβέρνησής του δεν θα είναι μια παρένθεση, αλλά σε αυτό το διάστημα θα επιτευχθεί μια δημοσιονομική ισορροπία και θα μπουν οι βάσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Ο κ. Παπαδήμος επανέλαβε αρκετές φορές κατά την διάρκεια της ομιλίας του ότι για τους Ευρωπαίους εταίρους η τήρηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και των δεσμεύσεων που απορρέουν από αυτές είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της στήριξης της Ελλάδας.

Το κύριο έργο της κυβέρνησης αυτής, τόνισε σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός, είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που απορρέει από αυτές.

Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας, που άλλωστε συνέβαλλαν στο να καταλήξουν οι εταίροι στην ΕΕ στις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου που προβλέπουν πρόσθετη χρηματοδότηση 130 δισ .ευρώ, το ενισχυμένο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) το οποίο αν εφαρμοστεί περιορίζει δραστικά τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του μακροπρόθεσμα μειώνοντας το στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

«Αν υλοποιηθούν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου η Ελλάδα μπορεί να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία» τόνισε ο κ. Παπαδήμος.

Αναφερθείς ειδικά στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι αυτό θα έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία. Πρώτον, θα μειωθεί το απαιτούμενο ποσό για πληρωμή τόκων ήδη από το 2012, κάτι που θα επιδράσει θετικά και στη μείωση του ελλείμματος.

Απαριθμώντας και εξηγώντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι το έργο που αναλαμβάνει η κυβέρνηση είναι δυσανάλογο σε σχέση με τη χρονική διάρκεια της θητείας της.

Πρώτη προτεραιότητα, η εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου, το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου «δεδομένων των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας».

Συσκέψεις

Μαραθώνιο συσκέψεων είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος
Βενιζέλος
για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, την προώθηση του νέου
φορολογικού νομοσχεδίου καθώς και για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας
κυβέρνησης.

Το μεσημέρι ο υπουργός είχε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο με
αντικείμενο τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, κεντρικό σημείο των
οποίων θα είναι η προώθηση όλων των ενεργειών που απαιτούνται για την
εκταμίευση της 6ης δόσης του πακέτου στήριξης.

Νωρίτερα, στις 9 το πρωί, ο κ. Βενιζέλος είχε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών
με τους αρμόδιους υφυπουργούς και τα υπηρεσιακά στελέχη για τον προϋπολογισμό
του 2012.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι ο νέος προϋπολογισμός να
κατατεθεί το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή.

Ο προϋπολογισμός θα
είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων με την τρόικα, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει
νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση από τα μέσα της εβδομάδας, αμέσως
μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τη Βουλή.

Μετά τη σύσκεψη για τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών είχε σύσκεψη για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτό να έχει ψηφιστεί έως τον Μάρτιο 2012.

Σε αυτό, όπως είναι ήδη γνωστό, θα
προβλέπονται μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης όπως τα αντικειμενικά
κριτήρια φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, διατάξεις που θα οδηγούν στην
εφαρμογή καθολικού Πόθεν Έσχες για όλους τους φορολογουμένους, περικοπές στις
φοροαπαλλαγές, μέτρα για την απλοποίηση του καθεστώτος φορολογίας των
επιχειρήσεων, ενώ δεν αποκλείονται ακόμη και μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ υπό
την προϋπόθεση ότι το συνολικό πακέτο δεν θα οδηγεί σε μείωση εσόδων.