«Από την ώρα που ανέλαβα, πέφτω συνεχώς σε αναταράξεις». Με τη φράση αυτή ο κ. Αντ. Σαµαράς σχολίαζε, εν µέσω των δυστοκιών για τη συγκρότηση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, τα όσα βιώνει ειδικά το τελευταίο διάστηµα. Για τον πρόεδρο της Ν∆ οι «αναταράξεις» για την αξιωµατική αντιπολίτευση έχουν ήδη αρχίσει µετά την απόφασή του να στηρίξει το νέο κυβερνητικό σχήµα υπό τον κ. Λ. Παπαδήµο.

Ο κ. Σαµαράς, σε µια δύσκολη συγκυρία, έκλεισε τα αφτιά του στις «Σειρήνες» διάφορων σκληροπυρηνικών βουλευτών και στελεχών της Ν∆ που ήθελαν να παραµείνει στη σκληρή γραµµή. Προέταξε, κάνοντας εντυπωσιακή στροφή, το εθνικό πάνω από το κοµµατικό συµφέρον, αναγκάζοντας αρκετούς να πουν ότι η «πεφωτισµένη ∆εξιά» επέστρεψε, αρκεί να µείνει! Ο ίδιος έκανε, όπως λέει, την υπέρβασή του και επέδειξε, ως έµπειρος πολιτικός, ιδιαίτερη ευελιξία. Μένει όµως να αποδειχθεί στην πράξη κατά πόσο αυτή η αλλαγή στάσης του θα εκτιµηθεί πρώτα από την κοινωνική βάση της Ν∆ και µετά από το τµήµα των µετριοπαθών ψηφοφόρων.

Για πολλούς το άλµα του κ. Σαµαρά να συµφωνήσει για να υπάρξει εθνική συνεννόηση επιβεβαίωσε την εκτίµηση πολιτικών παρατηρητών ότι η Ν∆ παραµένει η αστική κεντροδεξιά εναλλακτική λύση για τη µελλοντική διακυβέρνηση της χώρας. Η απόφασή του να µη βάλει κανένα εµπόδιο στην επιλογή του κ. Παπαδήµου, µε τον οποίο έχει άριστη σχέση, επέδρασε καταλυτικά για να αρθεί το αδιέξοδο και να φθάσουµε στην τελική λύση.

Συμβολικές κινήσεις

Ο κ. Σαµαράς, την ύστατη στιγµή, όπου από το ΠΑΣΟΚ επέµεναν και µε «διαρροές» ότι η Ν∆ θέτει όρους για τον κ. Παπαδήµο, αντέδρασε και ξεκαθάρισε δηµόσια πως δεν έχει κανένα πρόβληµα και, για να αποδείξει ότι εννοεί στην πράξη τη συνεννόηση, προέβη σε ορισµένες συµβολικές κινήσεις. Η πιο σηµαντική κίνηση ήταν η στήριξη της κυβέρνησης από τη Ν∆, µε κεντρική εκπροσώπηση από τους δύο αντιπροέδρους του κόµµατος, τους κκ. ∆. Αβραµόπουλο (υπουργός Αµυνας) και Στ. ∆ήµα (υπουργός Εξωτερικών), υπέρµαχους της εθνικής συνεννόησης.

Ο κ. Σαµαράς, ο οποίος αρνείται τον όρο «συγκυβέρνηση», πρέπει πλέον να πείσει για την ορθότητα της επιλογής του, να ξανακερδίσει την εµπιστοσύνη του αστικού τµήµατος της Κεντροδεξιάς, που τον έβλεπε για µεγάλο διάστηµα µε επιφυλακτικότητα. Ο ίδιος θεωρεί ότι πέτυχε τέσσερις στόχους: να παραιτηθεί ο κ. Γ. Παπανδρέου, να αποτραπεί το δηµοψήφισµα, να αρθούν τα εµπόδια για την εκταµίευση της 6ης δόσης και να γίνουν εκλογές το ταχύτερο.

Υψηλόβαθµα στελέχη υποστηρίζουν ότι κερδισµένος µελλοντικά µπορεί να είναι ο κ. Σαµαράς, αν τα στελέχη της Ν∆ στηρίξουν ουσιαστικά την κυβέρνηση και δεν την υπονοµεύσουν. Ο κ. Σαµαράς ξεκαθάρισε προχθές το βράδυ µε δηµόσια δήλωσή του ότι θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση και ευχήθηκε καλή επιτυχία, τονίζοντας µε έµφαση ότι οι εκλογές θα γίνουν σε τρεις µήνες, δηλαδή στις 19 Φεβρουαρίου.

«Εάν επιτύχει η νέα κυβέρνηση, η οποία έχει συγκεκριµένο στόχο και χρόνο, θα ωφεληθεί σηµαντικά και ο Σαµαράς. Θα παραλάβει µια χώρα σε καλύτερη κατάσταση, και αυτό θα τον βοηθήσει» υποστηρίζει κεντρικό στέλεχος της Ν∆ προβάλλοντας το επιχείρηµα: «Είµαστε η αξιωµατική αντιπολίτευση και δεν απεµπολούµε τον ρόλο µας».

Εύσημα από έξω

Η αλλαγή στάσης του προέδρου της Ν∆ ικανοποίησε σε πάρα πολύ µεγάλο βαθµό τους ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς και το κλίµα έχει αλλάξει προς το καλύτερο στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος. «Η συµµετοχή του Σαµαρά στην κυβέρνηση συνεργασίας µπορεί να τον βοηθήσει να ξανακτίσει γέφυρες µε την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά» σχολίαζε υψηλόβαθµη γερµανική πηγή προς «Το Βήµα».

Αντίθετα, στην κοµµατική βάση και σε αρκετές νοµαρχιακές και τοπικές επιτροπές της Ν∆ επικρατεί προβληµατισµός για τη «µάχη του καφενείου» και φοβούνται µήπως χάσουν κοινωνικά ερείσµατα.

«Ο κόσµος δεν είναι εναντίον της νέας κυβέρνησης. Προσπαθεί να ζυγίσει τι γίνεται» δικαιολογεί την κατάσταση κοινοβουλευτικός παράγοντας, ενώ ένα επώνυµο στέλεχος, ο βουλευτής κ. Π. Παναγιωτόπουλος , έχει την άποψη: «∆εν µπορούµε να είµαστε αγκαλίτσες, φιλάκια και καρδούλες σαν να ‘ναι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου».

Στη σκληρή γραµµή είναι και άλλοι, όπως οι κκ. Κ. Μαρκόπουλος, Ι. Μανώλης, Π. Καµµένος, ενώ τ’ άρµατα πήρε ο πρόεδρος της ∆ΑΚΕ κ. Ν. Κιουτσούκης. Αντίθετα, η οµάδα των «πέντε» ( Αρ. Σπηλιωτόπουλος , Κ. Μητσοτάκης, Κ. Χατζηδάκης , Μ. Βαρβιτσιώτης και Ευ. Αντώναρος ) αισθάνεται δικαιωµένη, ενώ υπέρµαχοι της νέας κατάστασης εµφανίζονται και άλλα στελέχη, όπως ο κ. Ν. ∆ένδιας.

Ιδιαίτερος ο ρόλος του κ. ∆ήµα
O αντιπρόεδρος της ΝΔ «κλειδί» για την αλλαγή στάσης του προέδρου του κόμματος

Σηµαντικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση αναµένεται να διαδραµατίσει ο κ. Στ. ∆ήµας, ένα στέλεχος που έχει διακοµµατικό προφίλ και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη.

Ο αντιπρόεδρος της Ν∆ αποτέλεσε σηµαντικό παράγοντα για την αλλαγή στάσης του κ. Σαµαρά, απέφυγε σχόλια και «διαρροές» και απλά επέµεινε στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, χωρίς η άποψή του να αποτελεί πρόβληµα για την ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη. Παράγοντας καταλλαγής, επέδρασε σηµαντικά να πέσουν οι τόνοι στο εσωτερικό του κόµµατος και, ακόµη και την ώρα που διαµορφωνόταν το πλαίσιο συµµετοχής της Ν∆ στη νέα κυβέρνηση, δεν µετείχε σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ούτε έθεσε όρους για τη συµµετοχή του στη νέα κυβέρνηση.

Από τη θέση του νέου υπουργού Εξωτερικών – πόστο στο οποίο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα ο κ. Αντ. Σαµαράς – ο κ. ∆ήµας αναµένεται να βελτιώσει το προφίλ της χώρας στο διεθνές περιβάλλον σε µια κρίσιµη χρονικά περίοδο για τα εθνικά µας θέµατα, σε συνδυασµό µε τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, η παρουσία του στο υπουργείο εκ των πραγµάτων θα συµβάλει να βελτιωθεί περαιτέρω η θέση της Ν∆ στους κόλπους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

∆ΙΧΟΝΟΙΑ
Ρήγµα στο πατριωτικό µέτωπο

«Μας πούλησες… Οδήγησες τον πρόεδρο στην καταστροφή». Αυτό το µήνυµα δέχθηκε στο κινητό του τηλέφωνο στενός συνεργάτης του κ. Αντ. Σαµαρά , τον οποίο κατηγορούν ότι µε παρότρυνσή του ο πρόεδρος της Ν∆ άλλαξε στάση. Η συγκυβέρνηση δεν έφερε οµόνοια στον στενό πυρήνα των συνεργατών του κ. Σαµαρά, αλλά προκάλεσε διχασµό, και ακούστηκαν βαριές εκφράσεις.

Στο στόχαστρο της κριτικής έχουν βρεθεί κυρίως οι κκ. Χρ. Λαζαρίδης και ∆. Σταµάτης, οι παρεµβάσεις των οποίων ήταν καταλυτικές για τη µεταστροφή του κ. Σαµαρά. Και αυτό διότι µε την αλλαγή στάσης τους «έσπασαν» το εσωτερικό µέτωπο που επέµεινε στο «όχι».

«Εργολάβους της συγκυβέρνησης» τους αποκάλεσε εφηµερίδα της Κεντροδεξιάς, ενώ πολλά ήταν τα επικριτικά σχόλια στο ∆ιαδίκτυο, και ειδικά µέσω της ιστοσελίδας antinews, η οποία στηρίζει ανοιχτά τον πρόεδρο της Ν∆ και έγραψε – µε σαφή στόχευση – για τον κ. Σαµαρά: «Λάθη έκανε πολλά και κυρίως εµπιστεύθηκε συµβούλους που µας απογοήτευσαν όλους».

Από την άλλη πλευρά, στη γραµµή του «όχι» παραµένουν δίνοντας «σκληρή» εσωτερική µάχη κυρίως οι κκ. Γ. Μουρούτης (διευθυντής Γραφείου Τύπου) και Γ. Χαρβαλιάς (δηµοσιογράφος και σύµβουλος του κ. Σαµαρά), αλλά και ο πρόεδρος του «∆ικτύου 21» κ. Φ. Κρανιδιώτης, ο οποίος, αν τα πράγµατα δεν πάνε καλά για τη Ν∆, «ευχήθηκε» µε τη φράση του Αρη Βελουχιώτη: «Καλή αντάµωση στα… γουναράδικα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ