Με κεντρικά στελέχη της που ανήκουν στο στενό περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ. θα συμμετάσχει τελικά η αξιωματική αντιπολίτευση στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς έδωσε το «πράσινο φως» και στη νέα κυβέρνηση θα έχουν κεντρικό ρόλο οι δυο αντιπρόεδροι κκ. Δ. Αβραμόπουλος και Στ. Δήμας, ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου κ. Κ. Αρβανιτόπουλος και ο στενός του οικονομικός σύμβουλος και καθηγητής Μακροοικονομίας κ. Ι. Μουρμούρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ο κ. Δήμας αναμένεται να οριστεί αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Αβραμόπουλος υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο κ. Αρβανιτόπουλος υπουργός Παιδείας και ο κ. Μουρμούρας θα τοποθετεί στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. Μέχρι την τελευταία στιγμή «έπαιζε» το όνομα του κ. Π. Χηνοφώτη για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Με αυτές τις επιλογές η ΝΔ θα έχει παρουσία σε κομβικά υπουργεία της νέας κυβέρνησης, καθώς ο κ. Σαμαράς δίνει ιδιαίτερο βάρος εκτός από την οικονομία που είναι το κεντρικό θέμα και στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, λόγω των εξελίξεων που αναμένονται στα εθνικά θέματα το επόμενο διάστημα.

Επίσης κρίθηκε απαραίτητη η συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας στο υπουργείο Παιδείας για να εφαρμοστεί και ο νέος νόμος (περιλαμβάνεται και η άρση του ασύλου πάγιο αίτημα της ΝΔ) για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με τον οποίο η ιδία συμφώνησε τους προηγούμενες μήνες κάνοντας το πρώτο βήμα για τη συναίνεση.

Ο κ. Αβραμόπουλος θα παραιτηθεί της βουλευτικής του έδρας, ώστε να γίνει πράξη ρητή αρχική δέσμευση του κ. Σαμαρά, ότι η Ν.Δ. δεν θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση με κοινοβουλευτικά της μέλη.

Tη θέση του στη Βουλή αναμένεται να καταλάβει η πρώτη επιλαχούσα στην Α Αθηνών κυρία Ελενα Κουντουρά.

«Προσφέρουμε ότι καλύτερο έχουμε σε επίπεδο στελεχών. Βάζουμε πλάτη να σωθεί η χώρα» λένε ηγετικά στελέχη και σημειώνουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει μπει σε λογική διαπραγμάτευσης, αλλά να βοηθήσει μια μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Σύσκεψη ΠαΣοΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ υπό τον κ. Παπαδήμο

Γύρω στις 20.00 το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώθηκε συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του εντολοδόχου Πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι των τριών πολιτικών κομμάτων που συμφώνησαν για την κυβέρνηση συνεργασίας. Μέχρι αργά τη νύχτα, παρέμεινε στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Παπαδήμος και ενημερωνόταν για μια σειρά από τρέχοντα θέματα

Το ΠαΣοΚ εκπροσωπήθηκε από τον κ. Ν. Αθανασάκη, η Νέα Δημοκρατία από τον κ. Αν. Λυκουρέντζο και κ. Δ. Σταμάτη και ο ΛΑΟΣ από τον αντιπρόεδρο του κόμματος κ. Γ. Γεωργίου.

Η σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο ολοκληρώθηκε με μια ανακοίνωση η οποία εξομάλυνε τις διαφορές ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και τις υπογραφές που ζητούν οι δανειστές μας από τους κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά στο κείμενο της συμφωνίας.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, έργο της νέα κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις 26 Οκτωβρίου και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές. Με τη διατύπωση αυτή οι δύο αρχηγοί ξεπέρασαν την άρνηση του κ. Σαμαρά να βάλει την υπογραφή του στη συμφωνία, όπως ζητούσε η τρόικα.

Επιπλέον δεν προσδιορίζεται στην ανακοίνωση ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, γεγονός που ερμηνεύεται ως άτυπη συμφωνία να διατηρηθεί στη ζωή η νέα κυβέρνηση εως ότου ολοκληρώσει το έργο της.

Εντολοδόχος Πρωθυπουργός: «Μεταβατική κυβέρνηση με συγκεκριμένο έργο»

«Αποδέχτηκα την εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την πρόταση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων», δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος λίγη ώρα μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

«Η τιμή είναι μεγάλη και η ευθύνη που αναλαμβάνω μεγαλύτερη. Δεν είμαι πολιτικός αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής μου δραστηριότητας έχω ασκήσει οικονομική πολιτική τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη».

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Η πορεία δεν θα είναι εύκολη αλλά τα προβλήματα είμαι πεπεισμένος ότι θα επιλυθούν. Και θα επιλυθούν ταχύτερα αν υπάρχει ενότητα.

Η νέα κυβέρνηση είναι μεταβατική έχει ένα συγκεκριμένο έργο που πρέπει να επιτελέσει. Το κύριο έργο της είναι η υλοποίηση των συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Είμαι πεπεισμένος ότι η συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ αποτελεί ασφάλεια για τη χώρα.

Τέλος, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν τέθηκαν όροι προς κανέναν πολιτικό αρχηγό
».

Ο κ. Παπαδήμος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και επιφυλάχθηκε για το χρόνο μετά την ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Αποδέχτηκα την εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά από πρόταση των πολιτικών αρχηγών να σχηματίσω κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας. Επειδή πιστεύω ότι όλοι πρέπει να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.

Θέλω πρώτα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Η τιμή είναι μεγάλη και η ευθύνη που αναλαμβάνω είναι μεγαλύτερη.

Δεν είμαι πολιτικός αλλά έχω αφιερώσει το μεγαλύτερο τμήμα της επαγγελματικής μου ζωής στην άσκηση οικονομικής πολιτικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη».

«Η Ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν γίνει για την δημοσιονομική εξυγίανση και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επιλογές που θα γίνουν ως προς την πορεία της και ως προς την πολιτική που θα εφαρμοστεί θα έχουν τεράστια σημασία για την ευημερία του ελληνικού λαούς

Η πορεία δεν θα είναι εύκολη αλλά τα προβλήματα είμαι πεπεισμένος ότι θα επιλυθούν. Και θα επιλυθούν ταχύτερα και με λιγότερο κόστος και με αποτελεσματικότερο τρόπο αν υπάρχει ενότητα, συνεννόηση και σύνεση. Αν όλοι συνδράμομε στη δύσκολη αυτή διαδικασία προσαρμογής και ανόρθωσης της οικονομίας

Και για αυτό το λόγο έχει ιδιαίτερη σημασία ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας ώστε να αντιμετωπιστούν στα προβλήματα αυτά στο άμεσο μέλλον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η νέα κυβέρνηση είναι μεταβατική έχει ένα συγκεκριμένο έργο που πρέπει να επιτελέσει. Το κύριο έργο της είναι η υλοποίηση των συμφωνιών της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 καθώς και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές.

Είμαι πεπεισμένος ότι η συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ αποτελεί εγγύηση νομισματικής σταθερότητας, είναι συντελεστής οικονομικής ευημερίας. Και η συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ παρά τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζονται θα διευκολύνει την προσαρμογή της οικονομίας και την ανάπτυξή της και πρέπει όλοι να είμαστε αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα εφόσον είμαστε ενωμένοι και συνεργαστούμε συστηματικά και στενά για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Τέλος, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν τέθηκαν όροι προς κανέναν πολιτικό αρχηγό ».

Δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς ο χρόνος των εκλογών αλλά υπάρχει ως σημείο αναφοράς στο πλαίσιο αρχών το οποίο διατυπώθηκε στην προηγούμενη συνάντηση των πολιτικών αρχών

Δε θα απαντήσω σε άλλες ερωτήσεις σήμερα αυτό θα γίνει μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Σας ευχαριστώ πολύ».