Εμπλοκή στον παρασκηνιακό πόλεμο για τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες από τη Βουλή. Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πιέζουν τον κ. Αντώνη Σαμαρά να μην δεχθεί μεταβατική κυβέρνηση αλλά να ζητήσει αμέσως εκλογές, ενώ βουλευτές του ΠαΣοΚ διαμηνύουν ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης αν δεν κλειδώσει η μεταβατική κυβέρνηση.

Ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ήδη ότι έχουν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις και η πρώτη διαφορά μεταξύ ΠαΣοκ και Νέας Δημοκρατίας είναι ότι το κυβερνών κόμμα επιθυμεί πολιτική κυβέρνηση διάρκειας 6 μηνών ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί βραχεία κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός δεν θα παραιτηθεί μέχρι να διαπραγματευτεί με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαρά τον σχηματισμό της νέας μεταβατικής κυβέρνησης και θα πάει κανονικά την Παρασκευή στην ψήφο εμπιστοσύνης. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος τους ανέπτυξε όλη τη δουλειά που χρειάζεται για την υλοποίηση της συμφωνίας και η οποία δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τον Μάρτιο του 2012.

«Το διακύβευμα είναι, ανεξάρτητα από το ερώτημα που θα είχε τεθεί στο δημοψήφισμα, η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου».Αυτό επεσήμανε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Οπως πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, «αυτή ήταν η μόνη ενελλακτική λύση εφ΄όσον δεν υπήρχε ευρύτερη συναίνεση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων. Το δημοψήφισμα θα έδινε ισχυρή απάντηση σε όσους ήθελαν τη χώρα εκτός ευρώ. Αντιθέτως, η απόρριψη των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου είτε μέσω δημοψηφίσματος είτε μέσω εκλογών είτε μέσω της Βουλής είτε με τη μη εφαρμογή της συμφωνίας συνεπάγεται έξοδο από το ευρώ».

«Σηκώσαμε τεράστιο βάρος», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, «για να σώσουμε την Ελλλάδα. Είμαστε μέχρι σήμερα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας αλλά πάντα επιδιώκαμε ευρύτερη συνεργασία στη βάση κοινών στόχων και συγκλίσεων.
Χαιρετίζουμε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και την απόφασή της να στηρίοξει στη Βουλή την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου
».
.
Σε ό,τι αφορά το άλλο σκέλος των δηλώσεων Σαμαρά, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είμαστε έτοιμοι να τις συζητήσουμε με σοβαρότητα και με βάση το εθνικό συμφέρον».

Δηλώσεις υπουργών

H υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα καταγραφεί στην ιστορία για την προσπάθεια που καταβάλει. Προσπάθεια αντίστοιχη των κυβερνήσεων Ελ.Βενιζέλου και Τρικούπη, τόνισε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε, επίσης επιλογή ευθύνης τις εξελίξεις που δρομολογεί ο κ. Παπανδρέου για τον οποίο είπε ότι «πρέπει να είναι υπεράνω κριτικής». Πρόσθεσε επίσης ότι χρειάζεται να δοθεί κάποια απάντηση στις δηλώσεις ΜέρκελΣαρκοζί.

Ο υπουργός Υποδομών κ. Ραγκούσης μεταξύ άλλων επεσήμανε : «Αποδείξαμε ότι δεν είμαστε στην εξουσία για την εξουσία. Η ενότητα της παράταξης στην αυριανή ψήφο εμπιστοσύνης είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αυτό που επιχειρείται, συμβαίνει στην πιο δύσκολη στιγμή για τον τόπο, από ένα πολιτικό σύστημα που λειτουργεί με αντιθέσεις από το 1974. Δημιουργείται η προσδοκία ότι κάτι νέο μπορεί να υπάρξει και γιά αυτό πρέπει αν είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε ότι «η λαϊκή κυριαρχία έχει κάπου μια «μαύρη τρύπα». Αν πάτε προς τα εκεί» ,είπε στον προωθυπουργό, «μην πάρετε την παράταξη μαζί σας. Εσείς έχετε την πρωτοβουλία, εμείς ακολουθούμε. Μην μας πάτε , όμως στοιν γκρεμό του διχασμού.Αν έχουμε πάρει την εμπιστοσύνη της Βουλής και παράλληλα έχει αποτύχει η διαβούλευση για συγκυβέρνηση θα έχουμε υποκλέψει την ψήφο της Βουλής . Δεν το επιδιώξαμε αλλά θα κατηγορηθούμε οπωσδήποτε».

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε επίσης ότι η απόφαση για το δημοψήφισμα είναι καταστροφική και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να την αποσύρει «και ας παρεξηγηθούν οι λόγοι» για τους οποίους έλαβε την απόφαση

Κατά της προοπτικής σχηματισμού κυβέρνησης αποτελούμενης από εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα τάχθηκαν οι κ.κ. Παπουτσής, Παπαϊωάννου και Γερουλάνος.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι δεν στηρίζει κυβερνήσεις προερχόμενες από διασπάσεις ενώ ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «θα είναι πολύ επικίνδυνο να μας δει ο κόσμος να διαπραγματευόμαστε για καρέκλες».

Και προσέθεσε, απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου, ότι όσο μιλάει με τον κ. Σαμαρά θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι το έργο της κυβέρνησης συνεχίζεται και ότι κρατάει όλες τις επιλογές ανοικτές.

Εξουσιοδοτήθηκαν οι κκ Ρέππας και Αθανασάκης να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη Νέα Δημοκρατία για τη μεταβατική κυβέρνηση. Επίσης σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έχουν οριστεί και από την αξιωματική αντιπολίτευση δύο διαπραγματευτές οι κκ. Τασούλας και Μιχελάκης, αν και επίσήμως η Νέα Δημοκρατία το διαψεύδει.

Επισήμως η Νέα Δημοκρατία διαψεύδει επίσης οποιαδήποτε επαφή με το ΠαΣοΚ για τη νέα μεταβατική κυβέρνηση, ενώ δεν δέχεται ως συνομιλητές στελέχη της κυβέρνησης, παρά μόνο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το υπουργικό συμβούλιο που άρχισε τις 2 το μεσημέρι, τελείωσε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα. Στην αρχή έγινε η εισήγηση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου. Στη συνέχεια μίλησαν πολλοί υπουργοί και ανέπτυξαν τις θέσεις τους σχετικά με το δημοψήφισμα και την πορεία της κυβέρνησης.

Το κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση ήταν υπέρ της δημιουργίας μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση και θα πάρει την 6η δόση της βοήθειας.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα όμως με διαρροές από το υπουργικό συμβούλιο στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αλλαγή στάσης της Νέας Δημοκρατίας καθώς και στο ότι θα μιλήσει κανονικά το βράδυ στη Βουλή και θα πάει αύριο στην ψηφοφορία για φήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της νέας μεταβατικής κυβέρνησης θα ηγείται ο κ. Λ. Παπαδήμος, κάτι που μετάδωσαν νωρίτερα το πρακτορείο Reuters και το BBC.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες λίγο πριν εισέλθει στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με το Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάτι που επιβεβαιώνει και η Προεδρία. Σε ερώτηση τι ειπώθηκε, η απάντηση ήταν ουδέν σχόλιο, καθώς και ότι δεν έχει προς το παρόν κανονιστεί συνάντηση Προοέδρου με Πρωθυπουργό.

Ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία των αντιπροέδρων της Βουλής, Γρηγόρη Νιώτη και Ροδούλας Ζήση και ερχόμενοι σε συνεννόηση με μεγάλο αριθμό βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, μετέφεραν στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου την πρότασή τους να παραμείνει πρόεδρος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και αρχηγός του κόμματος και να εγγυηθεί αυτός τις εξελίξεις.