Η σκοπιμότητα του δημοψηφίσματος για τη δανειακή σύμβαση, αλλά και το ενδεχόμενο επίσπευσης των διαδικασιών για τη διενέργειά του τέθηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργοί εξέφρασαν τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις της απόφασης.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε να γίνει δημοψήφισμα και εξέφρασε τη στήριξή του στη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς και στην υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος στους δημοσιογράφους βασική προϋπόθεση για την όσο το δυνατόν συντομότερη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι η αποτύπωση των βασικών χαρακτηριστικών της συμφωνίας που επετεύχθη στην ΕΕ για το ελληνικό χρέος, έτσι ώστε να διατυπωθεί σαφώς και
το σχετικό ερώτημα που θα τεθεί στην κρίση των πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε την επιλογή του και επέμεινε σε αυτήν, λέγοντας μεταξύ των άλλων ότι το δημοψήφισμα αποτελεί βασική προεκλογική αρχή της κυβέρνησης και ότι οι λυσσαλέες αντιδράσεις έχουν σκοπό την υπονόμευση του δικαιώματος έκφρασης του λαού.

«Οσοι έπαιξαν τα λεφτά τους στη χρεοκοπία έχασαν και τα πόνταραν στη δραχμή. Ολοι αυτοί φοβούνται το λαό και την ετυμηγορία του. Προσπαθούμε να καθαρίσουμε τον τόπο από τη δυσωδία και τα συμφέροντα και δεν θα το βάλουμε κάτω», είπε ο κ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Απέρριψε και πάλι το ενδεχόμενο εκλογών λέγοντας ότι θα ισοδυναμούσε με αποφυγή ευθυνών και «θα συρόμασταν σε κατάσταση χρεοκοπίας», ενώ είπε ότι είχε ενημερώσει τους εταίρους για το δημοψήφισμα και δήλωσε ότι θα το στηρίξουν.

Σε ό,τι αφορά την κρίσμη συνάντηση του G20 ο Πρωθυπουργός είπε ότι περιμένει ένα μήνυμα για τη διασφάλιση της Δημοκρατίας και για το ότι είναι υπεράνω των ορέξεων των αγορών, ενώ σε ότι αφορά τα διλήμματα του δημοψηφίσματος, τόνισε ότι θα εκφράσουν το ναι ή όχι στη σύμβαση, ναι ή όχι στην Ευρώπη και ναι ή όχι στο ευρώ.

Με αφορμή τις επανερχόμενες συζητήσεις στο θέμα της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, ο Πρωθυπουργός είπε ότι ο ίδιος πρώτος την επιδίωξε και την αρνήθηκε η ΝΔ και η Αριστερά, ενώ κατηγόρησε τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικότερα την Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας Μπακογιάνη και τον ΛΑΟΣ για θεσμική εκτροπή, επειδή προτρέπουν βουλευτές του ΠαΣοΚ να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργοί όπως οι κκ. Δημ. Ρέππας, Χρ. Παπουτσής, Π. Μπεγλίτης και Μιχ. Χρυσοχοΐδης τοποθετυήθηκαν θετικά στην απόφαση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ενώ ο κ.Χ. Καστανίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επίσπευση των διαδικασιών και να διενεργηθεί το δημοψήφισμα σε χρόνο συντομότερο του τριμήνου.

Στις τοποθετήσεις τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υπουργοί όπως οι κκ. Αν. Λοβέρδος, Κ. Σκανδαλίδης και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου εξέφρασαν πολιτικές και διαδικαστικές επιφυλάξεις, χωρίς όμως να απορρίπτουν την επιλογή που ανακοίνωσε την προηγούμενη ημέρα ο κ. Παπανδρέου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Ο κ. Λοβέρδος. σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι δεν μπορεί να τίθεται ένα τόσο θεμελιώδες ερώτημα σε δημοψήφισμα, που θα δεσμεύει τη χώρα για τα επόμενα 30 χρόνια και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να ακούσει το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος για να τοποθετηθεί. «Πετύχαμε μία καλή συμφωνία και δεν μπορούμε να τη διαχειριστούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Διαμαντοπούλου έθεσε ζήτημα ως προς τη χρονική στιγμή που επελέγη για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, χωρίς να απορρίπτει και εκείνη το ενδεχόμενο στήριξης της απόφασης.

Ο κ. Σκανδαλίδης από την πλευρά του είπε ότι θα έπρεπε να ήταν όλοι ενημερωμένοι και να προχωρήσουν ομοιογενώς στην στήριξη της απόφασης και όχι να εμφανίζονται αιφνιδιασμένοι από την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού στη συνεδρίση της ΚΟ.