Ο «Σαρκοζί έμεινε άφωνος με την αναγγελία του δημοψηφίσματος», γράφει η γαλλική Le Monde.

«Εκεί που νόμιζε ότι είχει ρυθμίσει την περίπτωση της Ελλάδας», έστω και αν έμεναν ζητήματα, όπως η Ιταλία, ξαφνικά συνειδητοποιεί ότι «όλα πρέπει να ξανα-αρχίσουν από την αρχή». Όπως το διατυπώνει κάποιος από τον κύκλο του γάλλου Προέδρου, «η χειρονομία των Ελλήνων είναι ανορθολογική και, από τη δική τους σκοπιά, επικίνδυνη».

Η γαλλική εφημερίδα εξηγεί ότι «ο κ.Παπανδρέου φαίνεται ότι ήταν το θύμα μιας εξέγερσης μέσα στο ΠΑΣΟΚ». Όμως, ως ότου γίνει το δημοψήφισμα «όλο το σχέδιο που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες καταρρέει», ενώ γαλλικοί κύκλοι, που επιβεβαιώνουν ότι και οι «Γερμανοί έχουν αιφνιδιαστεί» και το ΔΝΤ το ίδιο, αναρωτιούνται επιπρόσθετα «πώς θα μπορέσει να ζήσει η Ελλάδα ώς το δημοψήφισμα -αν τελικά αυτό γίνει».

Γενικότερα, ο γαλλικός τύπος αναρωτιέται πως είναι δυνατόν να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ενώ η Ελλάδα δεν θα έχει αποφασίσει εάν το θέλει ή όχι. Παράλληλα, επισημαίνεται πως ένα πιθανό «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα θα ήταν καταστροφικό για το σύνολο της Ευρωζώνης.