«Τι να πανηγυρίσουµε; Δεν είναι αυτή νίκη για τη χώρα.

Πού την είδαν τη µεγάλη ευκαιρία; Είναι επωφελής αυτή η συµφωνία;». Με τη φράση αυτή φέρεται να αντέδρασε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαµαράς κάνοντας µια πρώτη αξιολόγηση της συµφωνίας της Συνόδου Κορυφής για το «κούρεµα» του ελληνικού χρέους.

Το πρωί της περασµένης Πέµπτης, ο κ. Σαµαράς είχε συνεχείς τηλεφωνικές επαφές µε τους βασικούς στενούς του συνεργάτες.

Από το νεοκλασικό σπίτι της οδού Εµµ. Μπενάκη στην Κηφισιά, κληρονοµιά από την προγιαγιά του Πηνελόπη Δέλτα, ο κ. Σαµαράς αποφάσισε µε την τηλεοπτική του δήλωση να απαντήσει µε επιθετικό ύφος στη νέα συµφωνία, δίνοντας έµφαση στην ανάγκη διατήρησης της εθνικής κυριαρχίας.

«Ο κύκλος αυτής της κυβέρνησης έκλεισε» είπε και έδειξε µε την επισήµανσή του τον δρόµο προς την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ένα αίτηµα που θα είναι κεντρικό το επόµενο διάστηµα για τη ΝΔ, σε συνδυασµό µε την πρόβλεψη για «άλλα εννέα χρόνια φτώχειας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναµένεται, όπως αναφέρουν έµπειρα στελέχη, να οδηγηθεί σε αναπροσαρµογή της στρατηγικής του, αφού τα δεδοµένα άλλαξαν µετά την απόφαση για το «κούρεµα».

Ο ίδιος επιµένει στην αρχική του άποψη να καταψηφίσει τη νέα δανειακή σύµβαση, αλλά όπως λένε µια σειρά κορυφαίων «γαλάζιων» στελεχών, πλέον προκύπτει και στρατηγικό πολιτικό αδιέξοδο για τη ΝΔ. Και αυτό διότι το κεντρικό πολιτικό σύνθηµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης περί επαναδιαπραγµάτευσης αποδυναµώνεται. Ουσιαστικά ο κ. Σαµαράς βρίσκεται προ τετελεσµένων, αφού η συµφωνία ακυρώνει εκ των πραγµάτων το βασικό του πρόταγµα, την επαναδιαπραγµάτευση του µνηµονίου.

«Πάντα υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγµάτευσης» λένε στην ηγετική οµάδα της ΝΔ και αρνούνται ότι αυτή ακυρώνεται. «Αντιθέτως, µετά το “κούρεµα” καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη για ανάκαµψη ώστε να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασµα», είναι η άποψή που διατυπώνουν στη Συγγρού.

Μια προσεκτική µελέτη των κινήσεων, δηλώσεων και τοποθετήσεων του κ. Σαµαρά αναδεικνύει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είχε φροντίσει αρκετά έγκαιρα να περιορίσει το εύρος µιας µελλοντικής επαναδιαπραγµάτευσης στα επί µέρους σηµεία της λύσης που θα επιβληθεί στην Ελλάδα.

Ο ίδιος παραµένει σταθερά προσηλωµένος στην αρχή ότι εάν κερδίσει τις εκλογές δεν θα αµφισβητήσει τους στόχους που έχουν θέσει οι πιστωτές µας ούτε τις βασικές κατευθύνσεις που έχουν οριοθετηθεί. Για αυτό και στην προχθεσινή του δήλωση έθεσε ως προτεραιότητα την ανάκαµψη της οικονοµίας για να υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσµατα.

«Να δούµε τα ψιλά γράµµατα» αναφέρει στενός συνεργάτης του κ. Σαµαρά και δίνει ιδιαίτερη έµφαση στα «θολά» σηµεία της συµφωνίας. Στο «γαλάζιο» οικονοµικό επιτελείο αν και αναγνωρίζουν ότι ήταν µια σηµαντική απόφαση της ΕΕ, εµµένουν ότι δεν γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στην ανάκαµψη. Για ορισµένα στελέχη της ΝΔ, αν και δεν το δηλώνουν δηµόσια, αυτό που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής ήταν µιας µορφής «προληπτική συντεταγµένη χρεοκοπία», όπως έγινε στην Ουρουγουάη το 2003, όπου το ΔΝΤ επέβαλε την ελεγχόµενη πτώχευση. «Ο φόβος ήταν να µη γίνουµε Αργεντινή και τελικά επέλεξαν να µας κάνουν Ουρουγουάη και Εκουαδόρ» αναφέρει στο «Βήµα» στέλεχος της ΝΔ, που τονίζει ότι απλώς στην περίπτωση της Ελλάδας δεν είχαµε στάση πληρωµών, αλλά «χρεοκοπία εντός ευρώ». «Πρέπει να υπάρξει αλλαγή πολιτικής για να δηµιουργηθούν συνθήκες ανάκαµψης» αναφέρουν έµπειρα στελέχη και φοβούνται το ενδεχόµενο το επόµενο στάδιο να είναι η έξοδος από την ευρωζώνη που όλοι απεύχονται.

Η άποψη του κ. Σαµαρά – που εµµένει στη θέση πως «οι λεπτοµέρειες κάνουν τη διαφορά» – είναι ότι η βιωσιµότητα του χρέους εξαρτάται όχι µόνον από το «κούρεµα», το οποίο έγινε αναπόφευκτο εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και από τη δηµιουργία υψηλών µακροχρόνιων πλεονασµάτων και υψηλών ρυθµών οικονοµικής ανάπτυξης.

Ιδιαίτερη σηµασία δίνει ο κ. Σαµαράς στο θέµα της επιτροπείας, καθώς σε περίπτωση νίκης του κόµµατός του δεν θα έχει ελεύθερο πεδίο.

Για αυτό στη ΝΔ τονίζουν πως άλλο είναι η τεχνική βοήθεια και άλλο η εκχώρηση αποφασιστικών αρµοδιοτήτων, µε την επισήµανση ότι «αποφάσεις που βάζουν πάνω από την όποια εκλεγµένη κυβέρνηση άλλους παράγοντες είναι αντιδηµοκρατικές και απαράδεκτες».

Ουσιαστικά δεν αρνούνται την εκτεταµένη επιτήρηση της ελληνικής οικονοµίας, εξάλλου τέτοια υπήρχε και ένα διάστηµα επί κυβερνήσεων του κ. Κ. Καραµανλή. «∆εν θα επιτρέψουµε να γίνουµε προτεκτοράτο» είναι η χαρακτηριστική δήλωση του στενού συµβούλου του κ. Σαµαρά, του κ. Χρ. Λαζαρίδη. Πάντως, µε βάση τα ισχύοντα δεδοµένα, ο κ. Σαµαράς δεν σκοπεύει να ψηφίσει η ΝΔ τη συµφωνία, ακόµα και εάν ζητηθούν 180 ψήφοι, καθώς θεωρεί ότι θα δεσµεύει για πολλά χρόνια τη χώρα και άρα πρέπει να τεθεί υπό την έγκριση του ελληνικού λαού.

ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ
«Ακολουθήστε τον δρόµο της Ιρλανδίας»

Ασφυκτικές προβλέπεται να είναι οι πιέσεις προς τη ΝΔ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα το επόµενο διάστηµα, ώστε η αξιωµατική αντιπολίτευση να επιδείξει συναινετική στάση και να ψηφίσει τη νέα συµφωνία.

«Το ζήτηµα δεν είναι τα κόµµατα, αλλά η τύχη της Ελλάδας» ανέφερε προχθές στην Deutsche Welle ο Οτµαρ Κάρας, ο αυστριακός αντιπρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ. Ο κ. Κάρας µαζί µε τον Λουξεµβούργιο Φρανκ Ενγκελ, ως απεσταλµένοι του ΕΛΚ, συναντήθηκαν προ δύο εβδοµάδων µε τον κ. Σαµαρά στα γραφεία της ΝΔ, παρουσία και της κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου, για να διαπιστώσουν τις προθέσεις του προέδρου του κόµµατος.

Πριν από τη συµφωνία για το «κούρεµα» ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντόουλ κάλεσε τη ΝΔ να ακολουθήσει το παράδειγµα των αδελφών κοµµάτων σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία.

ΕΔΡΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Συζήτηση για το µέλλον της Ελλάδας

«Η Ελλάδα, η Ανατολική Μεσόγειος και η Ευρώπη σ’ έναν κόσµο κρίσης και µεταβαλλόµενης γεωπολιτικής» ήταν το θέµα διεθνούς ηµερίδας που πραγµατοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου στη Σχολή Φλέτσερ του Πανεπιστηµίου Ταφτς της Βοστώνης, µε διοργανωτή την Εδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Γ. Καραµανλής». Στις εργασίες της ηµερίδας συµµετείχαν µεταξύ άλλων οι κκ. Λουκάς Παπαδήµος, πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Stephen Βosworth, πρύτανης της Σχολής Φλέτσερ και ειδικός απεσταλµένος των ΗΠΑ για τη Β. Κορέα, η κυρία Ελένη Λουρή, καθηγήτρια και αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καθηγητές Walter Wriston, Γιάννης Ιωαννίδης, Max και Herta Neubauer και πολλοί συνάδελφοί τους από τους κλάδους των οικονοµικών και πολιτικών επιστηµών αλλά και των διεθνών σχέσεων.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ