Με την παρατήρηση ότι «είναι ντροπή να με λένε προδότη, όταν πολέμησα για την πατρίδα μου από τα 15 μου», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας αποχώρησε από την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και μαζί του αποχώρησαν όλοι επίσημοι. Τον χώρο των επισήμων έχουν καταλάβει τα…ΜΑΤ.

Με την εμφάνιση του Προέδρου της Δημοκρατίας αγανακτισμένοι πολίτες, ανάμεσά τους και μέλη της Χρυσής Αυγής, των φιλάθλων του Ηρακλή, αλλά και απολυμένοι του προγράμματος βοήθεια για το σπίτι και χιλιάδες άλλοι πολίτες, έσπασαν τα κάγκελα, μπήκαν στον χώρο όπου θα παρήλαυνα τα πεζοπόρα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και απέκλεισαν τον δρόμο όπου θα διεξαγόταν η παρέλαση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έμεινε στην εξέδρα, περιμένοντας να διαλυθεί το πλήθος και να αρχίσει η παρέλεση περίπου μισή ώρα και εν συνεχεία μίλησε στους δημοσιογράφους λέγοντας ότι «λυπάται» για ότι γίνεται και ότι ήρθε να τιμήσει την Θεσσαλονίκη και την ιστορική επέτειο και είναι ντροπή τα υβριστικά συνθήματα που ακούστηκαν. Εν συνεχεία, εξέφρασε για άλλη μία φορά τη λύπη του όταν ακούστηκε το σύνθημα «προδότης_ προδότης» λέγοντας ότι «είναι ντροπή να με λένε προδότη όταν πολέμησα την πατρίδα από τα 15 μου».

Είπε πως δεν θέλει να αποχωρήσει από την παρέλαση, αλλά, όπως σημείωσε «ορισμένοι θέλουν να ματαιωθεί η εκδήλωση». Εν συνεχεία χαρακτήρισε την τελευταία απόφαση της ΕΕ ότι έχει θετικά αποτελέσματα, τα οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε, να στρατευθούμε, όπως είπε, για να καθαρίσουμε το σπίτι μας και να το παραδώσουμε καθαρό στα παιδιά μας. Χαιρέτησε την στρατιωτική ηγεσία και αποχώρησε, την ώρα που τα ΜΑΤ διάνοιγαν τον δρόμο για να περάσει.

Με την εμφάνισή του στην εξέδρα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτη ακούστηκαν συνθήματα «φύγετε προδότες», ενώ άρχισαν να εκτοξεύονται προς μπουκάλια, αβγά, γιαούρτια και πέτρες και προς το μέρος των επισήμων αλλά και προς το μέρος των ΜΑΤ. Μπροστά στην εξέδρα για προστασία των επισήμων είχαν παραταχθεί μοτοσυκλετιστές της Αμέσου Δράσεως και διμοιρίες των ΜΑΤ.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα, με μαύρες κορδέλες στα μουσικά τους όργανα παρήλασαν τα μέλη της μπάντας του Δήμου Αθηναίων. Η πλατεία Συντάγματος, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη είναι αποκλεισμένη από δυνάμεις των ΜΑΤ, κάγκελα και αστυνομικές κλούβες. Ήδη μπροστά από τους επισήμους έχουν παρελάσει τα πρώτα σχολεία και οι μαθητές ορισμένων εξ αυτών έστριψαν το κεφάλι προς την αντίθετη κατεύθυνση (αριστερά), περνώντας μπροστά από τους επισήμους. Διαδηλωτές είναι συγκεντρωμένοι μπροστά στη Μεγάλη Βρετανία φωνάζοντας συνθήματα αλλά και πετώντας αυγά και ποτήρια με καφέ.