Ο αµερικανός οικονοµολόγος Τζέιµς Γκαλµπρέιθ , άτυπος σύµβουλος του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, εκτιµά ότι η εµµονή των δανειστών της Ελλάδας στην εφαρµογή νέων µέτρων δείχνει «φανατισµό και δογµατισµό». Ο καθηγητής του Πανεπιστηµίου του Τέξας (γιος του προοδευτικού οικονοµολόγου Τζον Κένεθ Γκαλµπρέιθ) µιλώντας στο «Βήµα» εξήγησε γιατί πιστεύει ότι η τύχη της Ελλάδας εξαρτάται πλέον από την καγκελάριο της Γερµανίας και τους ευρωπαίους αξιωµατούχους.

– Πόσες πιθανότητες έχει η Ελλάδα να αποφύγει μια μη ελεγχόμενη χρεοκοπία;

«Οι λέξεις “µη ελεγχόµενη χρεοκοπία” περιπλέκουν το ερώτηµα και την κατάσταση. Τυπικά, µια διαδικασία χρεοκοπίας είναι πλήρως ελεγχόµενη. Η οφειλέτρια χώρα ενηµερώνει τους δανειστές της ότι δεν µπορεί να πληρώσει όλο ή µέρος του χρέους της. Υπό αυτή την έννοια, ακόµη και η χρεοκοπία είναι ένα ελεγχόµενο γεγονός. Από εκεί και πέρα, η αποφυγή πλέον της λεγόµενης “ελεγχόµενης χρεοκοπίας” εξαρτάται ξεκάθαρα από την καγκελάριο Μέρκελ και τους άλλους ευρωπαίους αξιωµατούχους οι οποίοι είναι επιφορτισµένοι µε τη λήψη αποφάσεων. Αυτοί είναι που θα πάρουν την απόφαση για το αν θα συνεχιστεί ή όχι η σηµερινή κατάσταση».

– Τι προτείνατε στον κ. Παπανδρέου κατά το ξέσπασμα της κρίσης τους πρώτους μήνες του 2010; Ποιες από τις προτάσεις σας υιοθετήθηκαν, ποιες όχι, και ποιο το αποτέλεσμα;

«Επισκέφτηκα την Ελλάδα για µερικές ηµέρες και είχα µια σειρά συναντήσεων τον Ιανουάριο του 2010. Προχώρησα τότε σε µια δήλωση προς τους εκπροσώπους τού Τύπου, η οποία αντανακλούσε και το περιεχόµενο των συζητήσεών µου µε την ελληνική κυβέρνηση. Είχα πει ότι η κυβέρνηση αξίζει την αλληλεγγύη των ελλήνων πολιτών, καθώς προχωρεί σε ένα δύσκολο µονοπάτι, το οποίο έχει επιβληθεί απ’ έξω προς την Ελλάδα. Είχα τονίσει ότι δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθούν οι θυσίες και ότι το µοναδικό ζήτηµα ήταν το πώς θα ελαχιστοποιηθούν, πώς θα γίνει η διαχείρισή τους και πώς θα αξιοποιηθούν, σηµειώνοντας ότι οι περικοπές είναι σκληρές και ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αυταπάτες επ’ αυτού. Ωστόσο, είχα σηµειώσει ότι οι περικοπές δεν αποτελούν πολιτική ανάκαµψης, ούτε κατευνάζουν τις αγορές, ούτε επαναφέρουν τα επιτόκια σε λογικά επίπεδα. Η µόνη τους λειτουργία είναι η σκληρή δοκιµασία της ελληνικής κυβέρνησης και των πολιτών και συνεπώς η δοκιµασία τού αν η Ευρώπη είναι ή δεν είναι τελικά µια κοινότητα. Είχα επίσης τονίσει ότι µε τα δρακόντεια µέτρα που ελήφθησαν, η Ελλάδα είχε καταφέρει να στερήσει από τα κέντρα των Βρυξελλών, της Φραγκφούρτης, του Παρισιού και του Βερολίνου κάθε δικαιολογία στην οποία µπορεί να κατέφευγαν για να µη βοηθήσουν τη χώρα. Ηδη από τότε θα έπρεπε η ανταπόκρισή τους να ήταν άµεση. Θα έπρεπε να εκδοθούν ευρωοµόλογα, να εκδοθούν διµερή δάνεια και να απελευθερωθούν όσα κοινοτικά κεφάλαια είχαν ήδη προβλεφθεί για πολιτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα. Τα ως σήµερα αποτελέσµατα µιλούν από µόνα τους».

– Τι θα συμβουλεύατε την κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει το δίλημμα από Ευρώπη και Γερμανία: αν δεν εφαρμόσετε λιτότητα, περικοπές, μεταρρυθμίσεις δεν σας δίνουμε την έκτη δόση και σας αφήνουμε να καταρρεύσετε…

«∆εν θεωρώ τον εαυτό µου σύµβουλο της ελληνικής κυβέρνησης. Σε γενικές γραµµές, πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση ακολούθησε τις συνταγές λιτότητας της τρόικας καλή τη πίστει και στο µέτρο των δυνατοτήτων της. Είναι απαραίτητο να αξιολογηθούν τα αποτελέσµατα και αυτά είναι ακριβώς όπως τα είχα προβλέψει από τον Ιανουάριο του 2010. Στην πρόσφατη οµιλία µου στην Αθήνα, σηµείωσα ότι το να βλέπει κανείς τις συνέπειες αυτών των πολιτικών και έπειτα να απαιτεί και άλλες αντίστοιχες είναι µια συµπεριφορά η οποία συνδέεται άµεσα µε τον φανατισµό και τον δογµατισµό».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ