Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει την Τουρκία να απέχει από απειλές ή από οποιεσδήποτε ενέργειες εναντίον της Κύπρου με αφορμή τις έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν παίρνει τέτοια καθαρή θέση, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για ένα κράτος μέλος της ΕΕ που δέχεται απειλές. Οι προειδοποιήσεις της Κομισιόν καταγράφονται στην έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Εκφράζει επίσης την ανησυχία της για την ένταση που επικρατεί στην περιοχή.

Ο επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση κ. Στέφαν Φούλε παρουσιάζοντας την έκθεση σημείωσε ότι τον τελευταίο χρόνο δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος έχει δεσμεύσει σημαντικά κεφάλαια που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όπως αυτό της ενέργειας, τη στιγμή που η Άγκυρα επιμένει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία (η οποία ήδη βρίσκεται στην τρόικα της ΕΕ και αναλαμβάνει την προεδρία το δεύτερο εξάμηνο του 2012) και δεν ανοίγει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Ο Πρόεδρος των Ευρωσοσιαλιστών κ. Πολ Ρασμούσεν δήλωσε ότι: «Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία και να απέχει από οποιαδήποτε πηγή έντασης που θα μπορούσε να υπονομεύσει τη σταθερότητα στην περιοχή».