Επίθεση κατά του τέως Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή και των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της «γαλάζιας» διακυβέρνησης ότι είχαν «ρητή ενημέρωση» από τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Eurogroup για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας αλλά «απέκρυψαν την αλήθεια από τον ελληνικό λαό και την Βουλή», εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, ενώ προκάλεσε τον νυν πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, «να μας πει το περιεχόμενο των συζητήσεών του με την τρόικα».

«Χρειάζεται ψυχραιμία, ορθολογισμός, ενότητα και βαθύ αίσθημα ευθύνης, αλλά και στοχασμός γιατί κινδυνεύουμε να γίνουμε θύματα του κολοσσιαίων αντιφάσεων της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής όπου ξεκίνησε η συζήτηση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού του 2012.

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «αποτελεί πολιτικό θράσος να εμφανίζεται ως λύση η ΝΔ». «Το δράμα της κοινωνίας αυτής είναι η ρηχή μνήμη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας: «Το μεγάλο πολιτικό μας λάθος είναι ότι επιτρέψαμε σε 23 μήνες να έχει διαγραφεί από τη μνήμη το τι είχε συμβεί τα προηγούμενα έξι χρόνια. Πρόκειται για ένα ιστορικό, εθνικό και επικοινωνιακό σκάνδαλο νόθευσης και αλλοίωσης της πραγματικότητας και πρέπει να αντισταθεί η πλειοψηφία της Βουλής».

Και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «να μην εμφανίζονται ως τιμητές αυτοί που έφεραν τη χώρα σε αυτή την ανεπίγνωστη κατάσταση». «Έχετε καλομάθει σε μια ασυλία. Τελείωσαν αυτά τώρα. Ας έρθει ο κ. Σαμαράς να μας πει το περιεχόμενο των συζητήσεών του με την τρόικα. Πού είναι ο πρόεδρός σας; Ας έρθει να μας πει για τις συζητήσεις του με την τρόϊκα και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για την «σχολή της παλαιοκομματικής προσέγγισης των πραγμάτων που θεωρεί ότι σε 2-3 χρόνια θα ξεχαστούν όλα» αλλά και για «κάποιους έξυπνους που εμφανίζονται ως λεβέντες ενώ εμείς ταπεινωνόμαστε ενώπιον της τρόϊκας για να μας βρίζουν και να μας λοιδορούν».

«Επικίνδυνη και αβέβαιη η κατάσταση»

Ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «μετά από μακρά σειρά συναντήσεων και συζητήσεων με την τρόικα ολοκληρώσαμε τον κύκλο και μέχρι αύριο θα ολοκληρωθεί η αποστολή της». «Εκκρεμούν κάποια τεχνικά ζητήματα και εάν χρειαστεί να επιληφθώ πολιτικά για να δοθούν πολιτικές λύσεις, αυτό θα γίνει αλλά δεν το βλέπω πιθανό», πρόσθεσε δίχως περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι «έχουμε διαμορφώσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε» και το οποίο «θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επανακτήσει την χαμένη δημοσιονομική της κυριαρχία». «Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να αναγκάζεται να προσφύγει σε διεθνή δανεισμό για να αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, για να αποφύγει την πτώχευση και την χρεοκοπία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερθείς στις διεθνείς «παλινδρομίες, ασάφειες και παλινωδίες που επιτείνουν το πρόβλημα», είπε ότι είναι «επικίνδυνη και αβέβαιη η κατάσταση». «Καθόμαστε στο τραπέζι χωρίς να έχουν επιβληθεί θεσμικοί περιορισμοί. Όταν ζητάς, δανείζεσαι είσαι αποδυναμωμένος πολιτικά. Ο συσχετισμός των δυνάμεων είναι αρνητικός», σημείωσε, ενώ παραδέχθηκε ότι: «Αυτοί που έχουμε πάρει αλόγιστες αποφάσεις και όσοι έχουμε προβάλλει αλόγιστες διεκδικήσεις φέρουμε τη δική μας ευθύνη».

Πίσω στο 2004 τα εισοδήματα

Αναφερθείς στο «αναδρομικό κόστος για δικά μας λάθη και για δικές μας ελλείψεις», ο κ. Βενιζέλος είπε σχετικά με τα εισοδήματα ότι «δυστυχώς λόγω της ύφεσης, η οποία στο τέλος του 2012 θα είναι -15%, γυρίζουμε πίσω στα δεδομένα του 2004». «Η περίοδος 2004-2009 δεν αφήνει θετικό ίχνος», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε αυτή την μεγάλη διόρθωση για να αποκτήσουμε στέρεη αφετηρία». «Αν δεν σπάσουμε τώρα τη φούσκα, την ψευδαίσθηση που είχε δημιουργηθεί, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2012, υπογράμμισε ότι είναι «ο κρίσιμος κρίκος που καλύπτει τα κενά και μας επιτρέπει να κάνουμε μια νέα εκκίνηση και να διασφαλίσουμε την επίτευξη των στόχων προκειμένου να μπούμε σε μια τελική αφετηρία για το μικρότερο κόστος διαχείρισης του χρέους».

Για την Proton Bank

Αναφερθείς στην ένταξη της Proton Bank σε καθεστώς εξυγίανσης, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αυτό που έγινε «ενδεικτικό». «Εφαρμόζουμε το νέο νόμο για την εξυγίανση», εξήγησε ξεχωρίζοντας την «κακή» από την «καλή τράπεζα» η οποία εντάχθηκε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης. «Έτσι τα υγιή δάνεια και οι καταθέσεις προστατεύονται με μικρότερο κόστος από αυτό που θα κατέβαλλε το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων», διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι «με το μικρότερο κόστος διασώζουμε το σύνολο των καταθέσεων» και ότι «αυτό θα γίνει όποτε και όπου χρειαστεί ώστε ο πολίτης να νοιώσει ότι έχει απόλυτη προστασία».

Ενστάσεις Ανδρουλάκη

Τις σοβαρές ενστάσεις του για την ακολουθούμενη «συνταγή» εξέφρασε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Μ. Ανδρουλάκης, λέγοντας ότι «παγιδευόμαστε σε μακροχρόνια ύφεση που επιδεινώνει το σπιράλ χρέος – ανεργία – ύφεση», προβλέποντας μάλιστα ότι η εξελισσόμενη ανεργία δεν έχει πάτο, με αποτέλεσμα να γίνει εξέγερση, όπως προέβλεψε. Ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «υπάρχουν όρια νομιμοποίησης τα οποία έχει υπερβεί» και ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες. «Δεν μπορούμε να σώσουμε την Ελλάδα εναντίον του λαού», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «η πολιτική απονέκρωση δεν μπορεί να προχωρήσει και εδώ να τσακωνόμαστε για ψιλοπράγματα». Πρότεινε μάλιστα να υιοθετηθεί ψήφισμα προς τους λαούς της Ευρώπης «για να αποδείξουμε γιατί είναι λάθος ο δρόμος που ακολουθείται».