Από τις 17 Ιουνίου που ο κ. Ευ. Βενιζέλος ανέλαβε το βαρύ χαρτοφυλάκιο του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονοµικών η σχέση του µε τον κ. Αντ. Σαµαρά έχει περάσει από σαράντα κύµατα. Ξεκίνησε µε εκατέρωθεν αβρότητες, που διακόπηκαν απότοµα µετά το «όχι» του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στο µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα. Ακολούθησε µια περίοδος έντασης, µε την κάθε πλευρά να έχει τα επιχειρήµατά της. «Είναι λαϊκιστής, το µόνο που τον ενδιαφέρει είναι να γίνει πρωθυπουργός» λέει ο Βενιζέλος για τον Σαµαρά. «Είναι ξεροκέφαλος. Πιστεύει ακόµη ότι θα πετύχει σε ένα πρόγραµµα που όλοι λένε ότι απέτυχε» λέει ο Σαµαράς για τον Βενιζέλο. Και η κόντρα συνεχίζεται ανεβάζοντας συνεχώς ντεσιµπέλ. Και, όπως φαίνεται, θα διαρκέσει πολύ ακόµη. Γιατί, όπως συµφωνούν στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν∆, µεταξύ τους έχει ξεσπάσει µια «βεντέτα» που δεν αφορά µόνο το παρόν αλλά πιθανότατα και το µέλλον…

Οι πρώτες εβδοµάδες της θητείας του κ. Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονοµικών χαρακτηρίστηκαν από την επιµονή του να επιτύχει ένα επίπεδο συνεννόησης µε τον αρχηγό της ΝΔ πιστεύοντας ότι µπορεί να τον πείσει για τις επιλογές του.

Η άποψη του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, όµως, ότι η κυβέρνηση µπορεί να επιτύχει µια επαναδιαπραγµάτευση του µνηµονίου, οδήγησε γρήγορα τον δηµόσιο διάλογό τους σε µια αντιπαράθεση που κλιµακώνεται συνεχώς από τις αρχές Σεπτεµβρίου.

Ιδιαίτερα µετά την άρνηση του κ. Σαµαρά να στηρίξει το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο που προετοιµάζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τη διαφορετική προσέγγιση στο ζήτηµα της εφεδρείας των δηµοσίων υπαλλήλων, η µεταξύ τους ένταση κορυφώθηκε και από την περασµένη εβδοµάδα έλαβε και προσωπικό χαρακτήρα.

Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και υψηλόβαθµα στελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν ότι και οι δύο επενδύουν πλέον πολιτικά στην αντιπαράθεσή τους καθώς αυτή τροφοδοτεί τη δηµοφιλία τους και τους ενισχύει στο κοµµατικό ακροατήριό τους.

«Ο Σαµαράς στοχοποιεί τον Βενιζέλο αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του τον βασικό του αντίπαλο στις προσεχείς εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές» υποστηρίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εκτιµώντας παράλληλα ότι και στα ντιµπέιτ που θα πραγµατοποιηθούν κατά την προεκλογική περίοδο και θα κρίνουν τις πολιτικές εντυπώσεις η µάχη θα δοθεί µεταξύ τους. «Ο Βενιζέλος προσωποποιεί την κόντρα του µε τη ΝΔ στο πρόσωπο του Σαµαρά επειδή έτσι οικοδοµεί ένα ηγετικό προφίλ επιχειρώντας να αποδείξει ότι µόνο εκείνος µπορεί να ανακόψει τη δυναµική της ΝΔ προς την εξουσία» επισηµαίνουν στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, προβλέποντας ότι η όξυνση θα συνεχιστεί και θα κλιµακώνεται όσο περνούν οι µήνες. Τη µετωπική αντιπαράθεσή του µε τον κ. Σαµαρά ενθαρρύνουν µε κάθε ευκαιρία και όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν ταχθεί στο πλευρό του κ. Βενιζέλου, υποστηρίζοντας ότι «επιτέλους και το ΠΑΣΟΚ απέκτησε ισχυρή φωνή και τη δυνατότητα να επικοινωνεί και πάλι µε τους ψηφοφόρους του».

«Μόνο µε τον Βενιζέλο κερδίζουµε εκλογές» υπογραµµίζουν στις µυστικές συναντήσεις τους στη Βουλή και στις ταβέρνες απαντώντας στις αιτιάσεις των συναδέλφων τους ότι «δεν κάνει τίποτα παραπάνω από αυτά που έκανε ο Παπακωνσταντίνου».

Είναι πρόβλημα της χώρας

Την αντιπαράθεση ενθαρρύνουν και οι συνεργάτες του κ. Σαµαρά σηµειώνοντας: «Αν τελειώσουµε τον Βενιζέλο, τελειώσαµε και το ΠΑΣΟΚ»!

Οπως άφησε σαφώς να εννοηθεί ο υπουργός Οικονοµικών στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου την περασµένη εβδοµάδα, η στάση του κ. Σαµαρά δεν είναι πρόβληµα για την κυβέρνηση αλλά πρόβληµα για τη χώρα, καθώς στη δική του επιχειρηµατολογία βασίζονται οι ευρωπαίοι εταίροι για να υποστηρίζουν ότι δεν µπορούν να γίνουν συµφωνίες που να αντέχουν στον χρόνο και τις οποίες θα σεβαστεί και η επόµενη κυβέρνηση.

Και όπως προσθέτει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η κριτική του στον κ. Σαµαρά δεν γίνεται για προσωπικούς λόγους, παρ’ ότι πι στεύει πως ο ίδιος γίνεται στόχος µιας χυδαίας επίθεσης. Οπως είπε ο κ. Βενιζέλος, η ΝΔ δηµιούργησε σκοπίµως εντυπώσεις σε βάρος του στο ζήτηµα των φινλανδικών εγγυήσεων, ενώ, όπως αποδείχθηκε, τη λύση την έδωσε τελικά η Ευρώπη. «Δεν περιµένω να πει ότι έσφαλε, αρκεί να το αναγνωρίσει ο ίδιος» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

«Μας διαβάλλουν στην Ευρώπη»

«Το ζήτηµα των φινλανδικών εγγυήσεων το δηµιούργησε µόνος του. Δεν µπορεί τώρα να κατηγορεί τους άλλους» απαντούν οι συνεργάτες του κ. Σαµαρά, επισηµαίνοντας ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει µια µοναδική ικανότητα να διαστρέφει την πραγµατικότητα.

Ο ίδιος ο κ. Σαµαράς εξάλλου µε δηλώσεις του σηµείωσε ότι ο κ. Βενιζέλος δεν καταλαβαίνει αυτό που καταλαβαίνουν οι ευρωπαίοι εταίροι, ότι δηλαδή η οικονοµική πολιτική που εφαρµόζει δεν βγαίνει και δηµιουργεί συνεχώς αδιέξοδα. Οι τόνοι ανέβηκαν ακόµη παραπάνω µετά τη συνάντηση του κ. Σαµαρά µε την τρόικα, αφού κατά τη διάρκειά της διαπιστώθηκε ότι η κυβέρνηση τους είχε παραπληροφορήσει για τις θέσεις της ΝΔ. Εδώ και µήνες ο κ. Σαµαράς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι διαβάλλει τη ΝΔ στις διαβουλεύσεις της στην Ευρώπη. Και τον τελευταίο καιρό στη Συγγρού έχουν συνδυασµένες ενδείξεις ότι αυτή την τακτική ακολουθεί εσχάτως και ο κ. Βενιζέλος στις συνεδριάσεις του Εco/Fin και του Eurogroup.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ