Αντίθετη με την κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης και την περαιτέρω μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα είναι η Νέα Δημοκρατία, που τη θεωρεί κόκκινη γραμμή. Παράλληλα εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων διακυβέρνησης από το ΠαΣοΚ.

Σε αυτό το επιθετικό κλίμα κατά του ΠαΣοΚ, με αφορμή και τα δυο χρόνια από την εκλογική του νίκη, η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. που συζήτησε εκτενώς στον πρωινό καφέ τη χθεσινή συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά με την τρόικα, μεταδίδει το μήνυμα, ότι δεν είναι αυτή που διαπραγματεύεται με τους πιστωτές, αλλά η κυβέρνηση, η οποία έχει αποτύχει σε όλους τους δείκτες.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει αντίθετη σε άλλες μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε μείωση της καταναλωτικής δυνατότητας των εργαζομένων, μικρότερη φοροδοτική ικανότητα, ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στα Ασφαλιστικά Ταμεία, αύξηση του ελλείμματος και βαθύτερη οικονομική ύφεση.

«Επειδή το ΠαΣοΚ ποτέ του δεν διαπραγματεύθηκε για το παραμικρό και δεχόταν τα πάντα χωρίς αντίρρηση, προσπαθεί τώρα να απαξιώσει τη δική μας πρόταση για επαναδιαπραγμάτευση» ανέφερε ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκης και διευκρίνισε πως η τρόικα δεν ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά και το επιτελείο του χθες το βράδυ για το θέμα της εθνικής συλλογικής σύμβασης.

Ο κ. Μιχελάκης αναφέρθηκε ουσιαστικά και στο νέο επιχείρημα της Ν.Δ. που έρχεται να απαντήσει στην κυβερνητική ρητορική ότι δεν είναι εύκολη η επαναδιαπραγμάτευση.

«Στις συναντήσεις με την τρόικα δεν γίνεται διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση έπρεπε να διαπραγματεύεται αλλά τίποτα δεν κάνει. Παίρνει ότι τις δίνουν» είπε με έμφαση, επιχείρημα που θα είναι κεντρικό από εδώ και στο εξής.

Ο παριστάμενος αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρας μάλιστα παρέπεμψε στην τελευταία έκθεση της τρόικας όπου αναφέρει ότι πολλές από τις προτάσεις της ΝΔ υιοθετήθηκαν.

Ο κ. Μιχελάκης ρωτήθηκε για τα όσα είπε (Ρ/Σ 9) ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά ο κ. Δ. Σταμάτης, περί πιέσεων που δέχθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. για να υπογράψει μνημόνιο, να ψηφίσει μεσοπρόθεσμο και να δεχθεί τη συγκυβέρνηση.

«Δέχθηκε και κριτική κακόβουλη. Και είπε ότι η στάση Σαμαρά δεν ετεροκαθορίζεται και ότι δεν πιέζεται» ανέφερε ο κ. Σταμάτης για να τον καλύψει πλήρως ο κ. Μιχελάκης, συμπληρώνοντας: «Συμφωνώ απολύτως. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν καταλαβαίνει από πιέσεις. Και βέβαια δεν επηρεάζεται και δεν ετεροπροσδιορίζεται από δημοσιεύματα και κακόπιστα σχόλια. Και αυτή η στάση του μπορεί πράγματι να ενοχλεί πολλούς».
Ευχές για τα κυβερνητικά γενέθλια
με στοιχεία και διαφάνειες
Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊκούρας για τα «γενέθλια» του ΠαΣοΚ, αφού σήμερα συμπληρώνονται δύο χρόνια που κέρδισε τις εκλογές, παρουσίασε διαφάνειες με στοιχεία για την κυβερνητική πορεία ειδικά στην οικονομία.

Και όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, ο έλεγχος της οικονομίας έχει χαθεί, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λαμβάνει μέτρα ύψους 10% του ΑΕΠ για να το μειώσει αν το μειώσει κατά 2% του ΑΕΠ.

«Οι κυβερνητικές προβλέψεις και διαβεβαιώσεις διαρκώς διαψεύδονται και οι αποκλίσεις από τους στόχους διογκώνονται. Αποκλίσεις που οδηγούν σε νέα, δυσβάσταχτα μέτρα. Μέτρα κοινωνικά, άδικα και οικονομικά αναποτελεσματικά» σημείωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας.