Μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, αλλά σε διεθνή ύδατα, βρισκόταν και την Τρίτη το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις», συνοδευόμενο από δύο πολεμικά πλοία του τουρκικού στόλου.

Το «Πίρι Ρέις» κινείται, μαζί με τη συνοδεία του, σε μία ακτίνα 25 – 30 και 65 – 70 ναυτικών μιλίων από την πλατφόρμα γεωτρήσεων στο Οικόπεδο «12», όπου πραγματοποιεί τις έρευνές της η αμερικανοεβραϊκή εταιρεία Noble Energy. Ωστόσο, η ίδια η Λευκωσία αμφισβητεί τη δυνατότητα του τουρκικού σκάφους να πραγματοποιήσει έρευνες και εκτιμά ότι ο λόγος της παρουσίας του στην ευρύτερη περιοχή είναι για να προκαλέσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, της κυρίας Ερατώς Κοζάκου – Μαρκουλλή. «Έρευνες δεν έχουν ξεκινήσει από το «Πίρι Ρέις». Το πλοίο αυτό είναι ένα από τα σκάφη που διαθέτει η Τουρκική Κυβέρνηση. Να μην ξεχνούμε ότι είναι πεπαλαιωμένο σκάφος και δεν μπορώ να ξέρω τι εξοπλισμό έχει. Αν όμως είχε τον κατάλληλο εξοπλισμό αυτό το σκάφος δεν θα προέβαινε η Τουρκική Κυβέρνηση σε συμφωνία με ξένες εταιρείες για να προχωρήσουν σε σεισμολογική έρευνα, όπως έχει ανακοινωθεί» είπε με νόημα και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το «Πίρι Ρέις» να λειτουργεί «ως δόλωμα για να διαφανούν οι αντιδράσεις της δικής μας πλευράς».

Στην ευρύτερη περιοχή, αλλά σε πολύ μεγάλη απόσταση από το επίμαχο σημείο της πλατφόρμας, βρίσκονται ένα αμερικανικό, ένα ρωσικό και ένα βρετανικό πολεμικό σκάφος.
Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίσκεψη στην Τουρκία του ναυάρχου Τζέιμς Σταυρίδης, του ανώτατου διοικητή των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Ο ναύαρχος Σταυρίδης θα έχει συναντήσεις με τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Νετσντέτ Οζέλ και τον υπουργό Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ελληνοαμερικανός ναύαρχος είχε επισκεφθεί πριν από λίγες ημέρες και το Ισραήλ.

Στην ατζέντα του ναυάρχου Σταυρίδη θα βρεθούν το βέτο της Τουρκίας στα σχέδια του ΝΑΤΟ να ανοίξει γραφείο Συνδέσμου στο Ισραήλ, η υπάρχουσα ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και η αυξημένη παρουσία τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, η εγκατάσταση των ραντάρ της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ στην Μαλάτια της Τουρκίας και το αίτημα της Αγκυρας για την μεταφορά αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Predator από το Ιράκ στην βάση του Ινσιρλίκ.