Εκδηλώσεις προς τιμήν του Νίκου Ζαχαριάδη, του Άρη Βελουχιώτη και του Νίκου Βαβούδη διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, που πρόσφατα προχώρησε στην επίσημη αποκατάστασή τους. Πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της παρουσίασης της απόφασης της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ (16 Ιούλη 2011), σχετικά με τις αποκαταστάσεις του Νίκου Ζαχαριάδη και του Νίκου Βαβούδη και την πολιτική αποκατάσταση του ΄Αρη Βελουχιώτη.
Έτσι, σε ανακοίνωσή της, υπό τον τίτλο «Τιμάμε και αποκαθιστούμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης», η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί σε τρεις εκδηλώσεις: για τον ηγέτη και Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ 1931-1956 Νίκο Ζαχαριάδη, την Κυριακή 2 Οκτώβρη, στις 11.30 το πρωί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, για το στέλεχος του ΚΚΕ Νίκο Βαβούδη, την Τετάρτη 5 Οκτώβρη, στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία «ΑΤΛΑΣ» στο σταθμό του ηλεκτρικού στον Ταύρο και για τον καπετάνιο του ΕΛΑΣ ΄Αρη Βελουχιώτη, την Κυριακή 9 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί στην πλατεία Λαού στη Λαμία.
Επίσης, το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, «για τα 70χρονα από την Ίδρυση του ΕΑΜ (1941-2011)» τονίζει ότι το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ αποτελούν «τα μεγαλύτερα και λαμπρότερα κατορθώματα του λαϊκού – εργατικού κινήματος» και παρακαταθήκη του αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
«Αποτέλεσαν και αποτελούν ορόσημο και απόδειξη ότι τη μεγάλη επαναστατική και πρωτοπόρα δύναμη του καιρού μας αποτελεί η εργατική τάξη και το επαναστατικό κόμμα της. Ο ανυπέρβλητος μαζικός λαϊκός ηρωισμός, η τεράστια προσφορά στις μετέπειτα κατακτήσεις, όπως και τα λάθη που δυσκόλεψαν αυτόν τον ηρωικό λαϊκό αγώνα να φτάσει στην τελική νίκη με την κατάκτηση της εργατικής – λαϊκής εξουσίας, αποτελούν σήμερα πηγή έμπνευσης, διδαχής και συμπερασμάτων», σημειώνει το Πολιτικό Γραφείο.

Για να καταλήξει: «Το ΚΚΕ έχοντας βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα από τις εποποιίες και τα λάθη του λαϊκού και εργατικού κινήματος, από τις πρωτόγνωρες κατακτήσεις του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε αλλά και τα λάθη που οδήγησαν στην ανατροπή του, σαλπίζει σήμερα το δρόμο της λαϊκής κοινωνικής συμμαχίας και αντεπίθεσης για τη λαϊκή εξουσία και την αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».