Παρέμβαση με πολλούς αποδέκτες, συμπεριλαμβανομένου του ΠαΣοΚ, έκανε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης καταθέτοντας στη Βουλή πρόταση να επιλέγονται κατευθείαν από το Κοινοβούλιο διά κληρώσεως τα μέλη κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας που απαρτίζουν τις εξεταστικές επιτροπές «χωρίς ανάμειξη των κομμάτων, ώστε να εργαστούν αδέσμευτα από κομματικές εξαρτήσεις». Μετά το φιάσκο, στο οποίο οδηγήθηκαν μέχρι τώρα οι προσπάθειες να χυθεί άπλετο φως σε σημαντικές υποθέσεις όπως τα σκάνδαλα της Siemens, των ομολόγων, των υποβρυχίων και του Βατοπαιδίου και εν όψει της συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για τα greek statistics, που έχει εξαγγείλει το ΠαΣοΚ, η πρωτοβουλία αυτή αποκτά έναν ειδικό συμβολισμό.
Ο κ. Κακλαμάνης προτείνει συγκεκριμένα την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η κοινή γνώμη παραμένει εντυπωσιασμένη, έτοιμη ν’ αποδεχθεί οποιαδήποτε κακοπροαίρετη εκδοχή εις βάρος της Βουλής, όταν το συμπέρασμα όλων αυτών των ερευνών επί τόσο σοβαρών υποθέσεων συνοψίζεται στην καθαρή και απλή λαϊκή έκφραση: «ούτε γάτα, ούτε ζημιά!΄΄».
Ετσι, εν όψει της κατάθεσης και της συζήτησης στη Βουλή της πρότασης του ΠαΣοΚ για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων σε βάθος δεκαετίας, ο κ. Κακλαμάνης θεωρεί «απολύτως αναγκαία τη συγκρότησή της επιτροπής αυτής, όπως και κάθε άλλης από τούδε και στο εξής, κατευθείαν από τη Βουλή διά κληρώσεως μεταξύ των μελών κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας -χωρίς ανάμειξη των κομμάτων- ώστε να εργαστούν αδέσμευτα από κομματικές εξαρτήσεις».

Μάλιστα κρίνει αναγκαία «χάριν του κύρους, πέραν του θεσμού και ενός εκάστου των μελών, την απειλή και επιβολή κυρώσεων στα μέλη εκείνα κάθε (σ.σ. εξεταστικής ή προανακριτικής) επιτροπής που παραβιάζουν τα ανακριτικά τους καθήκοντα διαρρέοντας στοιχεία των ερευνών ή περιερχόμενα τα διάφορα Μ.Μ.Ε., ευτελίζοντας τον ρόλο τους, αλλά και το κύρος του θεσμού της επιτροπής στην οποία συμμετέχουν και σε τελική ανάλυση της Βουλής».