Η επίκληση του (δραματικού) παραδείγματος της κρίσης στην Αργεντινή από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, προκάλεσε έντονες συζητήσεις στην Βουλή καθώς και την έντονη αντίδραση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος προσήλθε στην Ολομέλεια και κάλεσε τον κ. Βενιζέλο να δώσει εξηγήσεις. «Η λέξη Αργεντινή παραπέμπει σε τανκς και σε εκτροπή και να δώσει εξηγήσεις ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά, διερωτώμενος «ποιον απειλεί όταν λέει ότι κρίση είναι η Αργεντινή που θα έλθει αν δεν εφαρμοστεί αυτή η πολιτική;».

Μάλιστα υποστήριξε ότι σε συνδυασμό με την χθεσινή δήλωση του κ. Βενιζέλου στην Βουλή πως «το δράμα της χώρας είναι ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση ούτε δημοκρατικά, ούτε μέσα από τις εκλογές, η οποία να είναι αξιόπιστη», δήλωση η οποία κατά τον κ. Τσίπρα υπονοούσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει αξιόπιστη λύση μέσα από τον δημοκρατικό τρόπο», αποτελεί ένα «σαφές μήνυμα εκτροπής».

Όπως ανέφερε εξάλλου, επισημαίνοντας ότι «ο κ. Βενιζέλος έχει απόλυτη επίγνωση του τι λέει», οι επίμαχες δηλώσεις αποτελούν «προμήνυμα εκτροπής». Και συμπλήρωσε: «Δεν είστε μια πανικόβλητη κυβέρνηση αλλά αδίστακτη, κυνική και επικίνδυνη κυβέρνηση για τον λαό μας και την Δημοκρατία».

Στον κ. Τσίπρα απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, καθώς ο κ. Βενιζέλος βρισκόταν στην συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠαΣοΚ και είπε ότι «κανένας έλληνας πολίτης δεν απειλείται και δεν θα έπρεπε να νοιώθει ότι απειλείται», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θα υποκύψουμε σε τέτοιους πειρασμούς και θα σεβόμαστε πάντα τις δημοκρατικές διαδικασίες».

Λίγο μετά προσήλθε στην αίθουσα ο κ. Βενιζέλος αφού ενημερώθηκε για τις βαρύτατες μομφές του κ. Τσίπρα και είπε ότι ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ενημερωθεί για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, για τις διεθνείς εξελίξεις και τις προοπτικές της χώρας. «Έχω απέναντι στον ελληνικό λαό την θεμελιώδη υποχρέωση της απόλυτης ειλικρίνειας. Αυτό που γνωρίζω οφείλω να το πω στον λαό. Δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για σιωπές ούτε για εξωραϊσμούς, ούτε για μετάθεση κρίσιμων απαντήσεων στο μέλλον. Τώρα είναι η στιγμή των αποφάσεων τώρα είναι η στιγμή της αλήθειας», είπε ο κ. Βενιζέλος σε δραματικούς τόνους, επισημαίνοντας ότι παρά τα μεγάλα προβλήματα που υφίσταται η κοινωνία, η οποία υποβάλλεται σε μεγάλες θυσίες, «τα μέτρα είναι ο θώρακας προστασίας προκειμένου να μην καταρρεύσει η χώρα».

«Χρειαζόμαστε την τρόϊκα»

«Προτιμώ να μας μείνει η ευθύνη ότι περικόψαμε μισθούς και συντάξεις παρά να μας ακολουθεί το στίγμα ότι μπορούσαμε να σώσουμε τη χώρα και δεν τη σώσαμε», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε τους εταίρους μας, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ».

Αναφορικά με την Αργεντινή διευκρίνισε: «Εγώ μίλησα για την Αργεντινή αναφερόμενος στην κατάρρευση των δομών και της πραγματικής οικονομίας, που οδηγήθηκε σε μια δραματική κατάσταση, διαλύθηκε ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός». Και διερωτήθηκε σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ «τι είναι αυτό που θέλει ως λύση για τη χώρα, για να εφαρμοστεί ποια πολιτική και να γίνει ποια συζήτηση με την τρόικα;». Και υπογράμμισε: «Το μεγαλύτερο δημοκρατικό πρόβλημα, η πραγματική παρέκκλιση είναι μια δημοκρατία αδύναμη».

«Η χώρα δεν μπορεί να πεθάνει»

Αίσθηση προκάλεσαν για μια ακόμη φορά οι δραματικές αναφορές του κ. Βενιζέλου ο οποίος τόνισε ότι «η χώρα δεν μπορεί να πεθάνει», ενώ σημείωσε ότι «είναι πολύ άδικο και σκληρό να περιμένουν από το ΠαΣοΚ να πάρει τις αποφάσεις μόνο του». Πάντως έσπευσε να συμπληρώσει ότι το ΠαΣοΚ και μόνο του θα πάρει τις αποφάσεις που πρέπει.
Μάλιστα σε μια προσπάθεια να στείλει ένα «μήνυμα κατευνασμού» προς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ, η οποία θα κληθεί για άλλη μια φορά να ψηφίσει μια σειρά δυσβάσταχτων μέτρων, είπε ότι «η νομιμότητα θα σώσει τη χώρα»: «Η πλειοψηφία της Βουλής θα σηκώσει το βάρος, θα πάρει τις αποφάσεις και το πολιτικό κόστος. Η χώρα θα σωθεί», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι «οι βουλευτές σηκώνουν το σταυρό του μαρτυρίου».

«Θα δυσαρεστήσουμε και θα πικράνουμε ανθρώπους του μόχθου πρόσκαιρα, σύντομα όλοι θα καταλάβουν ότι αυτό που κάνουμε έχει λογική υπηρετεί το συμφέρον της οικογένειας, των μισθωτών, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων», συμπλήρωσε.

Και δήλωσε ότι «δεν θα αφήσουμε τη χώρα να πέσει, να τα παίξει όλα κορώνα γράμματα. Δεν θα ταπεινωθεί και δεν θα καταρρεύσει για ένα και δυο δισεκατομμύρια που πρέπει να μαζέψει», ενώ ευχήθηκε στους παρισταμένους: «Εύχομαι και ελπίζω να ξανασυναντηθούμε όλοι σε αυτή την αίθουσα».

Τσίπρας: «Δεν είστε συνταγματάρχης»

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στον κ. Βενιζέλο ότι «το τελευταίο διάστημα αρέσκεται σε μονολόγους στρατιωτικής ορολογίας, όπως πόλεμος, ασύμμετρες απειλές, στρατιωτική πειθαρχία κλπ.». Και του είπε: «Κύριε Βενιζέλο, συνταγματολόγος είστε και όχι συνταγματάρχης. Με ποιον έχουμε πόλεμο; Με την τρόϊκα; Μας είπατε ότι ευτυχώς που υπάρχει. Με τις αγορές; Υπακούτε πιστά τις εντολές θανάτου. Πόλεμο έχετε με την κοινωνία, τους μισθωτούς, τους άνεργους». Όσον αφορά την Αργεντινή, έκανε λόγο για ατόπημα του κ. Βενιζέλου, επισημαίνοντας ότι η χώρα αυτή οδηγήθηκε στο απροχώρητο εξαιτίας των προγραμμάτων της σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόστηκε, λέγοντας ότι «τα αποτυχημένα φάρμακα και συνταγές της Αργεντινής μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα».

«Όλα τα κάνετε για να μας ξανασώσετε από τη χρεοκοπία. Έλεος πια! Δεν θέλουμε να σωθούμε», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ απαντώντας στον υπουργό Οικονομικών που είπε πως το ότι πτωχαίνουν οι Έλληνες δεν σημαίνει ότι πτωχεύει η Ελλάδα, ανέφερε: «Τι είναι η Ελλάδα δίχως τις Ελληνίδες και τους Έλληνες; Μήπως όταν λέτε πατρίδα εννοείτε τις τράπεζες;». Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει κάνει επιστήμη το εργαλείο του εκβιασμού, αλλά ο εκβιασμός έχει κάποια όρια».

«Ο κόσμος δεν λέει δεν πληρώνω, αλλά ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος», πρόσθεσε, ενώ προέβλεψε ότι «η χρεοκοπία που έρχεται θα είναι ελεγχόμενη μέσα στο ευρώ και ως αντάλλαγμα οι πιστωτές μας θα πάρουν τα πάντα», προκαλώντας το σχόλιο του κ. Βενιζέλου ο οποίος είπε: «Είναι πάρα πολύ δύσκολη η θέση μου να πρέπει να σχολιάσω τον αρχηγό του κόμματος που αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο παύσης πληρωμών της χώρας».