Πιο χαμηλούς τόνους ως προς το αίτημά της για πρόωρες εκλογές, χωρίς να το βγάζει από την ατζέντα της, θα τηρεί από εδώ και στο εξής η Νέα Δημοκρατία.
Η αξιωματική αντιπολίτευση κατεβάζει στροφές στο θέμα των εκλογών, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα, αν και επιμένει ότι η μόνη λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα την προβάλλει εκ νέου με τη λήξη των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα και ανακοινωθούν τα νέα μέτρα, αλλά οι τόνοι δεν θα είναι τόσο υψηλοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» σε εκτενή συζήτηση που έγινε στο εσωτερικό του κόμματος με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών εκτιμήθηκε ότι επιβάλλεται, λόγω της συγκυρίας και των εξελίξεων στην οικονομία, το θέμα των εκλογών να μην προβάλλεται ως κεντρικό ζήτημα, αφού οι πολίτες δεν επιθυμούν μια διαρκή εκλογική περιπέτεια, εν μέσω της μεγάλης κρίσης.

Στη συζήτηση που έγινε, στον απόηχο της εμφάνισης του κ. Αντ. Σαμαρά στη ΔΕΘ, αποφασίστηκε ότι το πολιτικό πλαίσιο για τις πρόωρες εκλογές το έθεσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. με την ομιλία του και τη συνέντευξη, αλλά πλέον δεν χρειάζεται να επιμένουν και ιδιαίτερα με επιθετική επιχειρηματολογία τα κορυφαία στελέχη.

Η απόφαση για τους χαμηλούς τόνους στο θέμα των εκλογών, θεωρείται στην παρούσα χρονική στιγμή, ως μια κατάλληλη πολιτική κίνηση, λόγω και των εξελίξεων στην οικονομία για να μην χρεωθεί στη Ν.Δ. ανευθυνότητα, ενώ εκκρεμεί το θέμα της εκταμίευσης της 6ης δόσης.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι υπέρμαχος της άποψης ότι πρέπει να γίνουν εκλογές και κεντρικά στελέχη του κόμματος (π.χ. γραμματέας Κ.Ο. κ. Κ. Τασούλας και γραμματέας κόμματος κ. Ανδρ. Λυκουρέντζος), εμφανίστηκαν, πριν τον χθεσινό «πρωινό καφέ», να θέτουν με ένταση με εμφανίσεις τους σε ΜΜΕ το θέμα των εκλογών, επιλέγεται μια πιο μετριοπαθή στάση.

Ως εκ τούτου το πολιτικό πλαίσιο της κριτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αλλάζει δραματικά. Επικεντρώνεται στην έντονη κριτική για τα όποια πρόσθετα μέτρα, προκύψουν τις επόμενες ώρες, μετά και τη δεύτερη τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου με την τρόικα.
Παράλληλα θα υπάρχει έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την αδυναμία της εφαρμόσει το μεσοπρόθεσμο, αναδεικνύοντας τις αβελτηρίες, τις παραλείψεις και τις παλινωδίες, αλλά και γενικότερα την ανικανότητα να αντιμετωπισθεί η κρίση.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά ανησυχούν για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και εκτιμούν ότι τα…«χειρότερα είναι μπροστά» και η μόνη απάντηση της Ν.Δ. πρέπει να είναι η μετωπική σύγκρουση και η ενδυνάμωση στο πεδίο της κοινωνίας του μηνύματος και των προτάσεων του κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, βασικός στόχος της ηγετικής ομάδας είναι να περάσει το μήνυμα της Ν.Δ. στην κοινή γνώμη, ώστε να διαμορφωθεί ρεύμα αυτοδυναμίας. Μια εκλογική αναμέτρηση άμεσα, λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, δεν αποδώσει τα αναμενόμενα για τη Ν.Δ. και χρειάζεται ακόμα χρόνος, όπως αναφέρει, ώστε να εδραιωθεί στους πολίτες, η άποψη ότι πλέον η Ν.Δ. διαθέτει την αξιόπιστη και εναλλακτική πολιτική πρόταση.

Από την άλλη πλευρά, αυτό που προέχει για την ηγετική ομάδα είναι να μην υπάρχουν και παρεκκλίσεις από τους βουλευτές από το πλαίσιο που έθεσε ο κ. Σαμαράς στη ΔΕΘ.

«Από εδώ και στο εξής κανείς δεν δικαιούται να πει δεν ξέρει τις θέσεις και τις προτάσεις του κόμματος για μια σειρά ζητημάτων» είπε στο «Βήμα» τακτικός συνομιλητής του κ. Σαμαρά και ξεκαθαρίζει ότι με την εμφάνιση του προέδρου της Ν.Δ. «μπήκαν κόκκινες γραμμές» για το πώς πρέπει να κινούνται τα μέλη της Κ.Ο.

Στην ηγετική ομάδα δεν ενθουσιάστηκαν με τις διαρροές μιας μικρής ομάδας βουλευτών που εκφράζει επιφυλάξεις, ενστάσεις, προβληματισμό και διαφωνία με σημεία της ομιλίας του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ.

«Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές άρχισε και ο πρόεδρος κήρυξε πανστρατιά. Όποιος θέλει δίνει τη μάχη. Ιδεολογικοί και πολιτικοί λιποτάκτες δεν χωράνε» σημειώνει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του στέλεχος της πρώτης γραμμής.