Την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κατά τις επόμενες ημέρες ή το αργότερο σε ενάμιση μήνα, θεωρεί ως την πιο πιθανή εξέλιξη η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμά ότι η χώρα θα οδηγηθεί στην κάλπη είτε λόγω των αντιδράσεων του κόσμου στα νέα μέτρα είτε υπό «ελεγχόμενες» συνθήκες μετά την εξασφάλιση της δόσης από την Τρόικα.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας βλέπει μεθοδεύσεις πίσω από τις καθυστερήσεις και το «πήγαινε- έλα» με τις δόσεις του δανείου. Μάλιστα, δεν αποκλείει να υπάρξει τεχνηέντως ακόμα και «σκηνικό εσωτερικής χρεοκοπίας», με καθυστέρηση πληρωμής μισθών στο δημόσιο, για να δραματοποιήσουν κυβέρνηση και Τρόικα την κατάσταση και να «τρομοκρατήσουν τον κόσμο» .

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι έχει γίνει σαφές πλέον ότι υπήρξε σχεδιασμός από πολύ νωρίς και για να μπει η Ελλάδα στο ΔΝΤ ( αναφέρονται στο ότι από τον Δεκέμβριο του 2009 ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε συζητήσει με τον τότε επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος Καν σε κατ’ ιδίαν συνάντηση το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ) και στη συνέχεια πλήθος μεθοδεύσεων- «από την αλλοίωση στατιστικών στοιχείων για εμφάνιση «φουσκωμένου ελλείμματος» έως συνεχείς εκβιασμούς για την 5η δόση και τώρα για την 6η, πάντα σε σχέση με την απαίτηση νέων μέτρων για να δοθούν τα χρήματα», σημειώνουν.
Αυτή τη φορά, σύμφωνα με τις αναλύσεις του επιτελείου του κ. Τσίπρα, «ο εκβιασμός μπορεί να πάρει τη μορφή στάσης πληρωμών προς τους εργαζόμενους στο δημόσιο ώστε να ασκηθεί πίεση για να περάσουν τα μέτρα και να μετακυλήσει η κυβέρνηση την ευθύνη». Αυτό το σενάριο το περιλαμβάνουν στις αναλύσεις τους στο ΣΥΡΙΖΑ, με το σκεπτικό ότι η Ελλάδα δεν έχει να πληρώσει έως το επόμενο Μάρτιο προς ποστωτές -πέρα από έκδοση κάποιων έντοκων γραμματίων – και επομένως χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στους ξένους δανειστές η καθυστέρηση της 6ης δόσης μπορούν να την χρησιμοποιήσουν για πίεση, έχοντας ήδη προειδοποιήσει ότι έως αρχές Οκτωβρίου φτάνουν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξη που έδωσε την Τρίτη στο Alter αναφέρθηκε στον κ. Μπομπ Τράα, εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως «είπε ότι αυτό το δράμα με τις δόσεις, που φύγαμε και δεν θα ξανάρθουμε και κάνουμε τηλεδιάσκεψη και τη διακόπτουμε και την ξαναρχίζουμε είναι επιβεβλημένο γιατί σας κρατάει σε εγρήγορση». Για να καταλήξει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόβλεψη ότι «ετοιμάζονται λοιπόν για έναν εκβιασμό που θα οδηγήσει σε μια ιδιότυπη εσωτερική στάση πληρωμών, δηλαδή σε αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο και να τον πείσουν ότι πρέπει να δεχθεί αυτά τα χαράτσια, τα αντισυνταγματικά χαράτσια, ότι πρέπει να δεχθεί τις απολύσεις, τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ότι πρέπει να δεχθεί την ταχεία, fast track εκποίηση του δημόσιου πλούτου που θέλουν να τον πάρουν κοψοχρονιά. Αυτό ετοιμάζονται να κάνουν». Ωστόσο, κράτησε μια επιφύλαξη για αν έχει προαποφασιστεί αυτό σε συνεννόηση με την κυβέρνηση ή όχι. «Αφήνω ένα ερωτηματικό σε αυτό», είπε.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η μόνη λύση είναι, το γρηγορότερο δυνατό, «αυτή η κυβέρνηση της εθελοδουλίας», όπως τη χαρακήρισε ο κ. Τσίπρας «να παραιτηθεί και να πάμε σε εκλογές».
Εξάλλου, στην επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τα νέα μέτρα και τον έκτακτο φόρο που κατέθεσε στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με την πρόσδεση της χώρας στο άρμα των Μνημονίων και του Μεσοπρόθεσμου, έχει αποτύχει παταγωδώς. Και προσθέτει: «η κυβέρνηση είναι η μόνη που δε λέει να αντιληφθεί την εφιαλτική πραγματικότητα, μιας και η τρόικα και οι δανειστές μας εξακολουθούν να κερδίζουν χρόνο και χρήμα εις βάρος της χώρας μας».