Περικοπές όπου είναι δυνατόν ώστε να μειωθεί το μερίδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στον προϋπολογισμό του 2012 έχει ζητήσει ο κ. Π. Μπεγλίτης. Το θέμα συζητήθηκε τη Δευτέρα εκτενώς στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμυνας (ΣΑΜ). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά όπως φαίνεται από αυτό το ποσό θα διατεθούν μόνο τα 500 εκατομμύρια ευρώ – και αυτά για την εξόφληση παλαιότερων υποχρεώσεων και την παραλαβή οπλικών συστημάτων που έχουν παραγγελθεί.

Πηγές του Πενταγώνου έλεγαν πάντως ότι το πρόβλημα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας εντοπίζεται σε δύο σημεία. Το πρώτο αφορά στις δαπάνες που είχαν καθιερωθεί να γίνονται για ανούσιους λόγους. Επισημαίνεται χαρακτηριστικά η περίπτωση του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων (ΙΑΑ), το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένως για το «βόλεμα» ημετέρων των διαφόρων υπουργών, είτε πολιτικών είτε ακόμη και καθηγητών πανεπιστημίου. Το ΙΑΑ προβλέπεται να καταργηθεί άμεσα και ήδη συντάσσεται η υπουργική απόφαση για αυτό. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του ΙΑΑ υπολογίζεται, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, σε περίπου 700.000 ευρώ.

Στο ίδιο πλαίσιο ετοιμάζονται δραματικές περικοπές στις θέσεις και στα γραφεία των Ακολούθων Αμυνας (ΑΚΑΜ) ανά τον κόσμο. Το 2010 είχαν καταγραφεί 44 γραφεία ΑΚΑΜ και ο στόχος είναι να μην έχουν μείνει περισσότερα από 28 μέχρι το 2013. Ωστόσο, ο ενδεικτικός αριθμός δεν είναι αυτός, αλλά ο αριθμός των υπαλλήλων των γραφείων. Την ίδια περίοδο λοιπόν ο στόχος είναι από 193 άτομα να μείνουν 56 άτομα στα γραφεία ΑΚΑΜ ως το 2013.

Ηδη εφέτος κλείνουν τα γραφεία ΑΚΑΜ σε Κίεβο, Οτάβα, Τιφλίδας, Πρετόριας κ.ά, ενώ περικόπτεται και προσωπικό από άλλα. Τονίζεται χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ΑΚΑΜ προερχόμενος από το Πολεμικό Ναυτικό και την ίδια στιγμή να υπάρχει άλλος αξιωματικός του Πολεμικού ΝΑυτικού που να καταλαμβάνει θέση ναυτικού ακολούθου. Αυτό μπορεί να συμβεί σε μεγάλα γραφεία ΑΚΑΜ ή σε γραφεία Μονίμων Αντιπροσωπειών σε διεθνείς οργανισμούς.

Το δεύτερο σημείο που μπορεί να βοηθήσει πολύ στη μείωση των αμυντικών δαπανών είναι η αναδιάρθρωση της Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπεγλίτης επανέλαβε κατά τη διάρκεια του ΣΑΜ προς τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων το αίτημα για την κατάθεση των προτάσεών τους περί της νέας Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στα γραφεία του Πενταγώνου όμως είναι ηλίου φαεινότερον ότι και στους τρεις κλάδους επιδεικνύεται κωλυσιεργία για την κατάθεση ριζοσπαστικών προτάσεων. Για τον λόγο αυτό έχουν ήδη κατατεθεί στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας προτάσεις για το κόψιμο του «γόρδιου δεσμού». Και οι προτάσεις αυτές φθάνουν μέχρι το σημείο της αντικατάστασης των τριών αρχηγών σε Στρατό Ξηράς, Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό. «Με αυτή την ηγεσία δεν προωθούνται αλλαγές» λένε ενημερωμένες πηγές.

Ιδιαίτερη δυσαρέσκεια εκφράζεται για το πρόσωπο του αρχηγού του ΓΕΣ αντιστρατήγου Φρ. Φράγκου. Πηγές του Πενταγώνου σημειώνουν ότι ο αντιστράτηγος Φράγκος επιδίδεται το τελευταίο διάστημα σε διαφήμιση δραστηριοτήτων, όπως π.χ η κατασκευή της τάφρου στον Εβρο και οι ασκήσεις σε διάφορα νησιά. «Καλές είναι οι φωτογραφίες, αλλά ακόμη καλύτερο θα ήταν να είχαν ληφθεί αποφάσεις για την ανάγκη κρίσιμων περικοπών σε στρατόπεδα και για τον εξορθολογισμό των δαπανών» σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.