Αποσύρθηκε η επίμαχη διάταξη για την συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει της δραστικής ουσίας τους και όχι της εμπορικής ονομασίας τους, μετά και την συμφωνία του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη με τους φαρμακοβιομηχάνους για καταβολή στα ασφαλιστικά ταμεία 262 εκατ. ευρώ κλιμακούμενης έκπτωσης (rebate) μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Κατά τη σχετική συζήτηση στην Βουλή, βουλευτές όλων των κομμάτων –του ΠαΣοΚ συμπεριλαμβανομένου- ζήτησαν την απόσυρση της ρύθμισης αυτής που περιέχεται σε τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Κουτρουμάνης στο νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους βουλευτές για την συμφωνία που επετεύχθη με τους φαρμακοβιομηχάνους κάνοντας λόγο για «σημαντική εξέλιξη», αλλά διευκρίνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές στην κατεύθυνση του περιορισμού της φαρμακευτικής σπατάλης».

Όπως μάλιστα είπε, η εν λόγω ρύθμιση θα τεθεί σε νέα διεξοδική επεξεργασία από την αρμόδια κοινοβουλευτική υποεπιτροπή φαρμάκου, προκειμένου να επανέλθει το υπουργείο Εργασίας με νομοθετική ρύθμιση, μετά την ολοκλήρωση της νέας διαβούλευσης.

«Δεν πάμε το θέμα στις καλένδες, η απόσυρση είναι προσωρινή», ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος είναι να υπάρξουν οφέλη για τα ασφαλιστικά ταμεία.