Εγκλωβισμένη μεταξύ της ρήξης στις σχέσεις με την γερμανική κυβέρνηση και τον φαύλο οικονομικό κύκλο προχωρεί πλέον η κυβέρνηση, σε θολό τοπίο και χωρίς την παραμικρή βεβαιότητα για τις εξελίξεις.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην Θεσσαλονίκη κατέστη σαφές στα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι το Βερολίνο έχει στην ουσία υπακαταστήσει την τρόικα και ότι τα μηνύματα που μετέφερε στις επικοινωνίες με τον Πρωθυπουργό και τον κ. Βενιζέλο ο επίτροπος Ρεν, απηχούσαν τις διαθέσεις του Βερολίνου και την απόφαση της Γερμανίας να μην αφήσει πλέον κανένα περιθώριο στην Ελλάδα για ελιγμούς και συζητήσεις.
Το σκηνικό αυτό επιβεβαιώθηκε από το μεσημέρι της Δευτέρας, είτε με ρεπορτάζ έγκυρων γερμανικών εντύπων, είτε με δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων, οι οποίοι σημείωσαν ότι ακόμη και το θέμα της χρεοκοπίας της Ελλάδας δεν πρέπει να θεωρείται ταμπού.
Η μεγάλη αντίφαση

Σε αυτήν την ατμόσφαιρα, ακόμη και στελέχη της κυβέρνησης είδαν τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου και τις βεβιασμένες αποφάσεις της Κυριακής ως αντιφατικές και ενδεικτικές της εξαιρετικά δυσχερούς θέσης στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση και η χώρα. Όπως για παράδειγμα σημειώνουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ακόμη και ο στόχος που επαναλαμβάνουν οι κκ. Παπανδρέου και Βενιζέλος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι σε πλήρη αντίφαση με την ομολογία του υπουργού Οικονομικών ότι η ύφεση θα είναι βαθιά και τον επόμενο χρόνο. Η αντίφαση έγκειται στο αυτονόητο, ότι δεν μπορεί η ελληνική οικονομία να φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης θα παραμένουν αρνητικοί.

Φαύλος κύκλος

Με αυτά υπόψιν, οι περισσότεροι υπουργοί βλέπουν πλέον ότι η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη σε έναν φαύλο κύκλο ο οποίος θα την οδηγεί σε συνεχή λήψη μέτρων για την κάλυψη υστερήσεων στους στόχους, τους οποίους δεν μπορεί να επιτύχει επειδή η ύφεση μεγαλώνει και θα επιδεινώνεται συνεχώς, όσο μειώνονται εισοδήματα και πολλαπλασιάζονται οι απολύσεις.
Υπό αυτές τις συνθήκες και με κύριο στοιχείο κατά νου ότι οι πιέσεις από το εξωτερικό δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές ερμηνεύουν ως καθοριστική για τις εξελίξεις και τη συμφωνία των κκ. Βενιζέλου και Σαμαρά για την επίσπευση της διαδικασίας ψήφισης του προϋπολογισμού.

Καθοριστική η διαδικασία του προϋπολογισμού

Σύμφωνα με την κυρίαρχη εκτίμηση και τις υπάρχουσες πληροφορίες, το περιεχόμενο του νέου προϋπολογισμού θα συμφωνηθεί με την τρόικα στον επικείμενο κύκλο συζητήσεων, με στόχο να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή τον επόμενο μήνα.

Για πολλούς, η διαδικασία αυτή ενδέχεται να αποδειχθεί καταλυτική για τις πολιτικές εξελίξεις, ειδικώς αν αποσαφηνιστεί ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού θα είναι ούτως ή άλλως δεσμευτικοί, ακόμη κι αν υπάρξει κυβερνητική αλλαγή.