Με τον «αέρα» των δημοσκοπήσεων που δείχνουν τη Ν.Δ. να προηγείται σταθερά του ΠαΣοΚ ετοιμάζεται να ανέβει στη ΔΕΘ κ. Αντ. Σαμαράς ευελπιστώντας να κάνει την αρχή για να διαμορφώσει ρεύμα αυτοδυναμίας.
Αν και στο εσωτερικό του κόμματος, υπάρχει ανησυχία από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, που συνεχίζουν να καταγράφουν χαμηλή επιρροή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ευρύτερες κοινωνικές τάξεις, η ηγετική ομάδα προτάσσει το σύνθημα: «υπομονή, το κλίμα μέρα με τη μέρα αλλάζει και σιγά-σιγά πείθουμε».
Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη φετινή του παρουσία στη ΔΕΘ και μιλάνε για μια παρουσία, η οποία θα επιχειρηθεί να προβληθεί ως μια δυναμική εμφάνιση και θεωρούν ότι έχει τελείως διαφορετικό χαρακτήρα από την περυσινή πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος της Ν.Δ.
Κάποιοι μιλάνε για επιχείρηση «θετική δυναμική», άλλοι παίζουν με τα αρχικά ΔΕΘ (Διέξοδος από την κρίση), Ελπίδα (για τους πολίτες) και Θωράκιση (της Δημοκρατίας), θέλοντας να δώσουν το περίγραμμα της παρουσίας του και πως θα κινηθεί στην ομιλία του.
Στενοί του συνεργάτες επιμένουν ότι η φετινή ΔΕΘ θα είναι η αρχή της πορείας για την αυτοδυναμία, η οποία δεν καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, αφού η Ν.Δ. έχει ένα γκρίζο -κατά πολλούς αναλυτές- προβάδισμα με ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά για το δικομματισμό.
Το «κλειδί» θα είναι η ομιλία του, στην οποία δίνεται ιδιαίτερο βάρος τόσο από τον ίδιο, όσο και από τους στενούς του συνεργάτες και όχι τόσο στη συνέντευξη. Ο ίδιος έχει λάβει αρκετά σημειώματα, αλλά θα διαμορφώσει μόνος του, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, τον κορμό της ομιλίας του, που θα έχει σαφές πολιτικό στίγμα.

«Πέρυσι έγινε μια πολύ αξιοπρεπής παρουσία σε ένα εχθρικό και δύσπιστο περιβάλλον με πολλά προβλήματα.
Φέτος ο στόχος είναι πείσει ότι έχει τη λύση. Όλα τα φώτα θα είναι πάνω του. Είναι απόλυτα δικαιωμένος στις προβλέψεις του και έχει μαζί του και την κοινή γνώμη» αναφέρει τακτικός συνομιλητής του.
Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί τι ακριβώς θα πει, ούτε και εάν θα προβληθεί πριν τη συνέντευξή του βιντεάκι όπως και πέρυσι με παλαιότερες δηλώσεις του Πρωθυπουργού και υπουργών, αλλά ο κεντρικός άξονας, θα είναι να πείσει ότι έχει συγκεκριμένη πρόταση για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ο στόχος να πείσει και τα «θα»
«Ό,τι λέμε θα το βρούμε μπροστά μας» λέει κεντρικό στέλεχος της Ν.Δ. που ανήκει στην ομάδα όσων υποστηρίζουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να είναι προσεκτική στις εξαγγελίες της από εδώ και πέρα και να αποφύγει τα «θα» και τις ανέξοδες υποσχέσεις.
Το μεγάλο ζήτημα για τη Ν.Δ. στην πορεία προς τη ΔΕΘ είναι -βάσει και των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων- ότι πρέπει να πείσει την κοινή γνώμη, πως έχει πειστική πρόταση για την ταχύτερη έξοδο από το μνημόνιο, για τη στήριξη της ανάπτυξης, αλλά και πως είναι εφαρμόσιμη η οικονομική της πολιτική.
Γι’ αυτό το λόγο πολλοί στο εσωτερικό της Ν.Δ. τονίζουν, ότι ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να κρατήσει πολύ χαμηλά τον πήχη και να μην ακούσει όσους επιμένουν να προχωρήσει σε εξαγγελίες για να ικανοποιήσει κοινωνικές ομάδες που δυσανασχετούν με τη σημερινή οικονομική πολιτική.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να αποφύγει να δεσμευτεί για κοινωνικές παροχές και το μόνο που θα εγγυηθεί θα είναι η προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων, αν και υπάρχουν και αντίθετες απόψεις για «γενναίες» εξαγγελίες που θα ικανοποιήσουν σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης.

Τι θα προτάξει στη ΔΕΘ
*Επαναδιατύπωση του Ζαππείου ΙΙ
*Πολιτική επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου
*Αίτημα για εκλογές και καθαρή εντολή
*Όχι σε συνεργασίες και συγκυβέρνηση
*Θα αποφύγει ρητορική υποσχέσεων

«Δεν γινόμαστε σανίδα σωτηρίας για την κυβέρνηση»
«Η παρατεταμένη κοινωνική αναταραχή ευνοεί τη ΝΔ, ως εκ τούτου δεν έχει κανένα λόγο να την εμποδίσει και όπου μπορεί θα ενισχύσει δυνάμεις που αντικρούουν την κυβερνητική πολιτική».

Με αυτή την ανάλυση κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ εξηγούσε τη στάση του κόμματός του στα διάφορα μέτωπα αντιπαράθεσης που αρχίζει να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

Στους τρεις κρίσιμους τομείς που ήδη πυροδοτούν αντιδράσεις: παιδεία, δημόσιος τομέας (με το θεσμό της εφεδρείας που προετοιμάζεται), υγεία, ΤΑΧΙ, η ΝΔ καθορίζει τη στάση της με βάση την ανάλυση ότι «κάθε δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση λειτουργεί ευεργετικά για την αξιωματική αντιπολίτευση».

«Δεν υπάρχουν θέματα-ταμπού που δεν τα αγγίζουμε» έλεγε προ ημερών συνεργάτης του κ. Σαμαρά, ο οποίος μάλιστα εκτιμά ότι εφόσον η κοινωνική αναταραχή συνεχισθεί το προσεχές διάστημα, τόσο το καλύτερο για τη ΝΔ.

Για τη στάση του κόμματος στις διάφορες κινητοποιήσεις ο πρόεδρος της ΝΔ έχει καταστήσει σαφές ότι «δεν θα γίνουμε εμείς σανίδα σωτηρίας για μια ανίκανη κυβέρνηση».

Συχνά – πυκνά επαναλαμβάνει ότι δεν εγκρίνει τις σκληρές και ακραίες μορφές των κινητοποιήσεων και εμμένει να μην πέσουν οι κοινωνικές ομάδες στην κυβερνητική παγίδα του αυτοματισμού, αν και η Ν.Δ. ταυτόχρονα υιοθετεί αορίστως τα αιτήματα των διαφόρων κοινωνικών ομάδων.

«Η Ν.Δ. πρέπει να γίνει ερωτεύσιμη»
Στις συσκέψεις που έχει καθημερινά ο πρόεδρος της Ν.Δ. παραμένει συγκρατημένος και, παρά τα θετικά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, φέρεται να έχει πει στους συνεργάτες του:

«Μην επαναπαύεστε, οι μετρήσεις δεν θα κρίνουν το μέλλον μας. Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα για να ανταποκριθούμε πλήρως στις κοινωνικές εντάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και σε αυτές που θα ακολουθήσουν».
Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα κάνει, όπως λένε στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ., μια «απελπισμένη κυβέρνηση», παρά το γεγονός ότι υπολείπεται στις μετρήσεις.

Πολλοί όμως έχουν άγχος για τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων και λένε ότι θα χρειαστεί πολύ δουλειά μετά τη ΔΕΘ για να πείσει η Ν.Δ. ότι το πρόγραμμά της είναι εφαρμόσιμο, υλοποιήσιμο, μετρήσιμο και μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα.
Και όπως λέει τακτικός συνομιλητής του κ. Σαμαρά, «πλέον μας ακούνε με μεγαλύτερη προσοχή οι πολίτες, αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι η Ν.Δ. να γίνει ερωτεύσιμη».