Υπέρ της επείγουσας εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών τάσσεται με γραπτή ανακοίνωσή της η πρώην υφυπουργός Εργασίας κυρία Αννα Νταλάρα, επισημαίνοντας όμως ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να επικρατήσουν λογικές πογκρόμ ή νέου τύπου ρουσφετολογικών – φωτογραγικών ρυθμίσεων για διάσωση «ημετέρων».
Αναλυτικά, η δήλωση της κυρίας Νταλάρα έχει ως εξής:

«Κάθε ώρα που περνά είναι κρίσιμη για τη διάσωση της χώρας. Απαιτείται δουλειά και συντεταγμένη πορεία για να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας. Καθυστερήσεις, δυστυχώς, υπάρχουν, όπως και ασάφεια επί των στόχων που από την αρχή της πορείας έχουμε θέσει.

Γι αυτό, πριν είναι αργά, το πλέον παραγωγικό είναι να εργαζόμαστε αθόρυβα στη ρότα που έχουμε χαράξει, χωρίς δηλώσεις, που επιβαρύνουν το κλίμα, δημιουργούν γενικεύσεις και πυροδοτούν νοοτροπίες κοινωνικού αλληλοσπαραγμού.
Διαρθρωτικές αλλαγές άμεσα πρέπει να γίνουν, ανεξάρτητα από την παραίνεση ή την πίεση της τρόικας. Αλλιώς τα νούμερα δε βγαίνουν. Το φάντασμα της ανεργίας είναι πάνω απ’ όλους, ιδιωτικούς ή δημόσιους υπαλλήλους. Γι’ αυτό χρειάζεται ανάπτυξη, δημόσιες δαπάνες σε υποδομές, αλλά και ορθολογικοποίηση της λειτουργίας του δημοσίου. Αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει με παραθυράκια, εξαιρέσεις, φωτογραφικές διατάξεις που συντηρούν προσωπικά και πελατειακά συμφέροντα ή κι ετυμηγορίες που παραπέμπουν σε πογκρόμ.

Δε θα εξορθολογιστεί το Δημόσιο «μειώνοντας» τους εργαζόμενους. Ο εξορθολογισμός θα επιτευχθεί με την εμπέδωση κριτηρίων αξιολόγησης και αποτελεσματικής αξιοποίησης. Κι αυτό όχι με την υπόθαλψη μιας νέας γενιάς «ρουσφετιών διάσωσης της θεσούλας στο δημόσιο», αλλά με ανοιχτές και αξιόπιστες διαδικασίες, με αλλαγές οργανογραμμάτων, με ουσιαστική καταγραφή των προσόντων του ανθρωπίνου δυναμικού, με μετατάξεις εκεί που υπάρχει ανάγκη και που θα εξυπηρετείται πραγματικά ο πολίτης (κοινωνικές και ελεγκτικές υπηρεσίες), αλλά και με άνοιγμα ευκαιριών επανένταξης στην αγορά εργασίας, όσων δεν μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Το πλέγμα αυτό και δικαιοσύνη αποδίδει και συναντά την αποδοχή όσων πραγματικά νοιάζονται για το εθνικό συμφέρον».