Για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον Κώδικα Εθνικών Κληροδοτημάτων και στη νομοθεσία για τις σχολάζουσες κληρονομιές θα ενημερώσει σήμερα Τρίτη την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου.

Συγκεκριμένα στην Επιτροπή θα γίνει συζήτηση επί του προσχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Περιουσίες υπέρ κοινωφελών σκοπών, υπέρ του Δημοσίου και σχολάζουσες κληρονομίες» με το οποίο εκσυγχρονίζεται ο υφιστάμενος Κώδικας Εθνικών Κληροδοτημάτων και οι διατάξεις περί σχολαζουσών κληρονομιών.

Οι επικείμενες νομοτεχνικές αλλαγές θα αναλυθούν από τον πρόεδρο της επιτροπής σύνταξης του νομοσχεδίου κ. Κ. Βολτή, πρώην Αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι:

-Η δημιουργία Μητρώου Κοινωφελών Περιουσιών και Μητρώου Σχολαζουσών Κληρονομιών ώστε να αποτυπωθεί επακριβώς η περιουσιακή κατάσταση για κάθε μια από τις παραπάνω κατηγορίες σε ολόκληρη τη χώρα.

-Η επιτάχυνση της αναγνώρισης του κληρονομικού δικαιώματος του Δημοσίου επί των σχολαζουσών κληρονομιών και η ταχεία καταγραφή τους.

-Υπέρβαση των υφιστάμενων προβλημάτων που παρατηρούνται α) στην ενημέρωση των υπηρεσιών για την ύπαρξη των σχολαζουσών κληρονομιών, β) στον ορισμό κηδεμόνων, γ) στην εκδίκαση για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του Δημοσίου.

Με τις ανωτέρω παρεμβάσεις η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι θα μπορέσει να αξιοποιήσει προς όφελος του Δημοσίου περιουσιακά στοιχεία που παραμένουν για δεκαετίες αναξιοποίητα.