«Δεν έχω ούτε την ψυχική διάθεση ούτε την αντοχή να αντιμετωπίσω ξανά ομάδες των 200 ατόμων που θα μπαίνουν στο γραφείο μου και θα με τρομοκρατούν για να περάσει το δικό τους…» εκμυστηρεύεται στο «Βήμα» πρώην πρύτανης πανεπιστημίου της χώρας, που θα κληθεί σύντομα να «βάλει μπρος» τον νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, ξεκινώντας τις διαδικασίες εκλογής των νέων συμβουλίων διοίκησής τους.Και αυτό γιατί οι φοιτητές που μας είχαν συνηθίσει σε χτισίματα γραφείων, βιαιοπραγίες μέσα στις Συγκλήτους και κλεμμένες κάλπεςέγιναν απλά… περισσότεροι.

Συστράτευση φοιτητικών παρατάξεων σε μέτωπο «μάχης» απέναντι στο υπουργείο Παιδείας αλλά και στις ηγεσίες των κομμάτων τους αποτελεί το νέο σκηνικό στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Για πρώτη φορά, μέλη των φοιτητικών παρατάξεων του ΠαΣοΚ (ΠΑΣΠ) και της Νέας Δημοκρατίας (ΔΑΠ) με ανακοινώσεις τους- και ως «μητροκτόνοι» – κατηγορούν τα δύο μεγάλα κόμματα του Κοινοβουλίου ότι «τόσα χρόνια τα έτρωγαν μαζί». Αιτία; Το πολιτικό παιχνίδι χάθηκε από τα χέρια τους (ο νέος νόμος «ξεδοντιάζει» τις πανίσχυρες φοιτητικές οργανώσεις), ενώ ταυτόχρονα η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου… ερεθίζει τις σκληροπυρηνικές αριστερές ομάδες ανάμεσά τους. Πίσω τους, ομάδες καθηγητών που καλούν σε «κινητοποιήσεις» άρχισαν ήδη να εμφανίζονται, ενώ στην αντίθετη πλευρά μεγάλη μερίδα των πανεπιστημιακών λέει «ναι» στη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης.

Ο γρίφος των εκλογών

Οι καταλήψεις πανεπιστημιακών τμημάτων από φοιτητές που αντιδρούν είναι πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα να φθάσουν σε τριψήφιο νούμερο, ενώ οι φοιτητικοί σύλλογοι προετοιμάζουν ενθουσιώδη «υποδοχή» στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Πολλοί δε προβλέπουν ότι ο νέος νόμος θα αποτελέσει ένα από τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος του φθινοπώρου.

Πάντως τις πρώτες εκλογές στα Ιδρύματα θα πρέπει να ξεκινήσουν οι παλαιοί πρυτάνεις τους. Οπως ορίζει ο νέος νόμος-πλαίσιο, οι πρώην εκλεγέντες πρυτάνεις θα πρέπει να προκηρύξουν τις εκλογές για τα 8 μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης σε κάθε ΑΕΙ. Μεταξύ αυτών, με πείρα στη διοίκηση αλλά και στον σχεδιασμό εκπαιδευτικής πολιτικής είναι ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ.Μπαμπινιώτης. «Δεν θα αρνηθούμε τις ευθύνες μας για να βοηθήσουμε στη διαδικασία του νέου νόμου,αλλά μόνο εφόσον το ίδιο το πανεπιστήμιο θα το ζητήσει» δηλώνει ο κ. Μπαμπινιώτης στο «Βήμα». «Δεν θα πάμε αντίθετα στην πανεπιστημιακή κοινότητα» καταλήγει.

«Θα εκπλαγείτε…»

«Αφήνουμε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, θα εκπλαγείτε το προσεχές διάστημα…» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ (Νεολαία της ΝΔ) κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος . Στην ερώτηση ως πού θα φθάσει η Νεολαία της ΝΔ την αντίθεσή της στον νέο νόμο, αφήνει ξεκάθαρα να φανεί ότι δεν έχουμε δει ακόμη τίποτε… Η οργή των φοιτητών της Νέας Δημοκρατίας, που έχασαν ξαφνικά από τα χέρια τους «και το καρπούζι και το μαχαίρι», φάνηκε και τις προηγούμενες ημέρες, με την ακραία ανακοίνωση που εκδόθηκε από φοιτητήμέλος της οργάνωσης, ο οποίος έκανε λόγο για «λαμόγια» του Κοινοβουλίου και για «αλήτες». Ο νεαρός που συμπεριέλαβε στα «λαμόγια» όχι μόνο τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά , διαγράφηκε χωρίς καθυστέρηση. Ωστόσο η ιστορία άφησε μια πικρή γεύση στο στόμα όσων αναμείχθηκαν σε αυτήν.

«Μέσα από δράσεις αλλά και μαζικές κινητοποιήσεις, θα αλλάξουμε τον νόμο» αναφέρει κ. Παπαμιμίκος. Δεν αρνείται ότι υπάρχει κοινό πλαίσιο κινητοποιήσεων μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων και αναφέρει ότι για την οργάνωσή του αποτελεί «κόκκινη γραμμή» η εκπροσώπηση των φοιτητών στα θέματα διοίκησης, για θέματα που αφορούν τους φοιτητές.

Αντάρτικο από την ΠΑΣΠ

Στην ΠΑΣΠ η συντριπτική πλειονότητα έχει μία «γραμμή»: καταλήψεις. «Η κυβέρνηση κατήργησε τη δημοκρατία στα πανεπιστήμια και μετέφερε απλά τη διαφθορά από το ένα κανάλι στο άλλο» λέει ο γραμματέας της οργάνωσης Μιχ. Νικηφόρος. «Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με κάθε λογής κατεστημένο» αναφέρει και ξεκαθαρίζει τα σχέδιά του: να μην εφαρμοστεί ποτέ ο νέος νόμος. Η οργάνωσή του άλλωστε επίσης επιτέθηκε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς τις προηγούμενες ημέρες στην κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, κάνοντας λόγο για «μαύρη σελίδα στην ιστορία του Κοινοβουλίου».

Στην Αριστερά και στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (του ΚΚΕ) η μοναχική πορεία έφθασε στο τέλος της. Παρ΄ ότι τα μέλη της θέτουν διαφορετικό πλαίσιο και δηλώνουν ότι δεν συμφωνούν με ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, ωστόσο δεν απέχουν από την… κοινή πορεία των κινητοποιήσεων. «Μέσα στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί πρέπει να αναπτυχθούν πολύμορφοι αγώνες» λέει ο Κώστας Δράκος εκπροσωπώντας την παράταξη, και προσθέτει ότι δεν είναι αναγκαστικά υπέρ των καταλήψεων, γιατί «δεν έχουμε φετίχ μόνο με μία μορφή πάλης» . Την εικόνα λίγο… ξεκαθαρίζει ο Ηλίας Κεφαλάς των Ενιαίων Ανεξάρτητων Αριστερών Κινήσεων (ΕΑΑΚ), ο οποίος λέει ότι «όλες οι παρατάξεις,η καθεμία για τον δικό της λόγο,διαφωνούν με το νομοσχέδιο, το οποίο και δεν θα εφαρμοστεί ποτέ στα πανεπιστήμια». Από το Δίκτυο του Συνασπισμού ο Γιώργος Μπασκόζος λέει στο «Βήμα» ότι ΔΑΠ και ΠΑΣΠ προβληματίζονται απλά γιατί ήταν οι πυλώνες της διαφθοράς και της διαπλοκής μέσα στα πανεπιστήμια. «Για εμάς το πρόβλημα έχει να κάνει απλά με το δημόσιο πανεπιστήμιο, τις οικογένειές μας, την προστασία του δημοσίου πανεπιστημίου» δηλώνει.

Χαρακτηριστική πάντως της σχέσης παρατάξεις- πανεπιστημιακοίκόμματα ήταν η δήλωση του πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Κ. Ρέμελη κατά την έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων την περασμένη Παρασκευή. «Τις κομματικές νεολαίες» είπε ο κ. Ρέμελης «τις έφεραν τα κόμματα στα πανεπιστήμια και τις χρεώνουν τώρα στους πρυτάνεις σαν να είναι τα εξώγαμά τους!».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ