από metereologos.gr
Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
 
 

Πολίτες σε σύγχυση

«Ναι στις μεταρρυθμίσεις, «όχι» στις πρόωρες εκλογές δείχνει δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research
Πολίτες σε σύγχυση
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Αθήνα 


Υπέρ των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά εναντίον του μνημονίου που τις προβλέπει τάσσονται οι Ελληνες στην πρώτη δημοσκόπηση μετά το καλοκαίρι. Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research που διενεργήθηκε για «Το Βήμα», η κρίση και η αβεβαιότητα που απασχολούν τους πολίτες διατηρούν και το πολιτικό σκηνικό σε αστάθεια και τα κόμματα σε νευρική κρίση.

Μόλις μία εβδομάδα πριν από την καθιερωμένη πολιτική αναμέτρηση ΠαΣοΚ και ΝΔ στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, η έρευνα της Κάπα Research καταγράφει την απογοήτευση της κοινής γνώμης για την πορεία και τις επιπτώσεις της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, αλλά και για τη στρατηγική που ακολουθούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται μια μικρή ενίσχυση του δικομματισμού, αλλά με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά και με τη Νέα Δημοκρατία να διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα, της τάξεως του 0,6%.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που καταλογίζουν οι πολίτες στην κυβέρνηση είναι η αδυναμία της να εφαρμόσει μέτρα και αλλαγές για τα οποία έχει δεσμευθεί προς την Ευρώπη και την τρόικα. Το 74,6% όσων συμμετείχαν στην έρευνα της Κάπα Research δηλώνουν ότι τα μέτρα αυτά δεν εφαρμόζονται, ενώ μόνο ένα ποσοστό 24,3% θεωρεί ότι η εφαρμογή του μνημονίου εξελίσσεται κανονικά. Ταυτοχρόνως η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων (81,4%) δείχνει να έχει πλέον καταλήξει στην άποψη ότι το μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεν δίνουν εγγύηση εξόδου της οικονομίας μας από την κρίση. Οι πολίτες διχάζονται όταν τους ζητείται να σχολιάσουν τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου με τις οποίες εγκρίθηκε η πρόσθετη οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας. Το 49,1% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση της Κάπα Research τη χαρακτηρίζουν θετική εξέλιξη, αλλά ένα ποσοστό 44,5% τη θεωρεί αρνητική. Οταν δε καλούνται να τοποθετηθούν για το ποια θα πρέπει να είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα, το 76,3% υποστηρίζει ότι θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί αμέσως κάποιους όρους του μνημονίου, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα οικονομικά δεδομένα. Παράλληλα, όσοι απάντησαν στην έρευνα εκφράζουν φόβους ότι η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος δημιουργεί κοινωνικές εντάσεις και εκρήξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε φαινόμενα αντίστοιχα με το κύμα βίας που εκδηλώθηκε τον Αύγουστο στο Λονδίνο ή τον Δεκέμβριο του 2008 στην Αθήνα.

Οταν ζητείται από τους πολίτες να προσδιορίσουν τι φοβούνται περισσότερο, δηλώνουν την ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη (63%), τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας (56,7%), τον κίνδυνο εκτροπής των δημοκρατικών θεσμών (28,3%) και την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος (9,6%). Συγχρόνως δηλώνουν απογοητευμένοι από την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η χώρα θα βγει από την κρίση σε πάνω από 10 χρόνια (47,8%) ή σε 5 με 6 χρόνια (12,9%).

Θετικά για όλες τις αλλαγές
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι έλληνες πολίτες τάσσονται καθαρά υπέρ όλων των μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ζητώντας μάλιστα να προχωρήσουν με όσο το δυνατόν ταχύτερους ρυθμούς. Περισσότερο θετικά από όλες τις αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί η κοινή γνώμη αντιμετωπίζει τις ρυθμίσεις για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (89,7%), για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων (80%), για τις αλλαγές στην ΕΡΤ (59%) και για τον «Καλλικράτη» (57,2%).

Οι πολίτες θεωρούν ότι ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση (59,4%), με μόλις ένα ποσοστό της τάξεως του 19,7% να δηλώνει ότι τον θεωρεί λανθασμένο.

Στην πλειονότητά τους (76%) όσοι συμμετείχαν στη δημοσκόπηση τάχθηκαν υπέρ του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, και μάλιστα χωρίς να υπάρξει καμία εξαίρεση, ενώ μόλις ένα ποσοστό 21% θεωρεί λογικό να υπάρξουν εξαιρέσεις και αποκλίσεις με βάση τα εισοδήματα που ίσχυαν πριν από την καθιέρωση του νέου μισθολογίου.

Θετική επίσης (78,9%) χαρακτηρίζεται η πρόσφατη συγχώνευση της Αlpha Βank με τη Εurobank, αλλά και οι θεσμικές αλλαγές που εισηγείται η κυβέρνηση.

Ανίσχυρα κόμματα, ασταθές σκηνικό
Οι έλληνες πολίτες συμφωνούν με την καθιέρωση ασφυκτικότερων ελέγχων στα οικονομικά των κομμάτων (97,6%), με τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200 (87,5%), με τον περιορισμό της εκλογής των βουλευτών σε δύο θητείες (85,3%) και με τον διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας (77,3%).

Θετικοί επίσης δηλώνουν οι πολίτες στην ιδέα των δημοψηφισμάτων, δηλώνοντας ότι τα επιθυμούν σε ποσοστό 68,1% και ότι διαφωνούν σε ποσοστό 28%.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι έλληνες πολίτες παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί απέναντι στα κόμματα, αλλά και στις στρατηγικές που εφαρμόζουν. Οταν καλούνται να επιλέξουν αν προτιμούν την οικονομική πολιτική του ΠαΣοΚ ή της ΝΔ σε ποσοστό 58,9% απαντούν «καμία»! Ενα ποσοστό 22,3% δηλώνει ότι προτιμά την οικονομική πολιτική του κ. Αντ. Σαμαρά και ένα ποσοστό 16,9% την οικονομική πολιτική του κ. Γ. Παπανδρέου.

Στην ερώτηση «Ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό;», σε ποσοστό 32,8% προτιμούν τον κ. Γ. Παπανδρέου και σε ποσοστό 28,9% τον κ. Αντ. Σαμαρά, αλλά στην παράσταση νίκης προηγείται η ΝΔ, καθώς το 38,3% εκτιμά ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, σε σχέση με το 21,4% που υποστηρίζει ότι θα τις κερδίσει ξανά το ΠαΣοΚ.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της εξάντλησης της 4ετίας της κυβέρνησης (56,2%), αλλά το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών έχει αυξηθεί από το καλοκαίρι και έχει φθάσει στο 36,5%.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 21,8% έναντι 21,2% του ΠαΣοΚ και ακολουθούν το ΚΚΕ (7,3%), ο ΛΑΟΣ (5,5%) και ο ΣΥΡΙΖΑ (3,1%). Κάτω από το όριο του 3% παραμένουν Δημοκρατική Αριστερά, Δημοκρατική Συμμαχία, Οικολόγοι Πράσινοι και Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών.

Η ιδέα της οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων εξακολουθεί να βρίσκει σύμφωνη την πλειονότητα (41,9%), ενώ ακολουθεί στις προτιμήσεις των πολιτών μια κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία θα συμμετέχουν μόνον το ΠαΣοΚ και τα κόμματα της Αριστεράς. Αντιθέτως, η συγκυβέρνηση ΠαΣοΚ- ΝΔ συγκινεί μόλις το 11,9% των ερωτηθέντων στην έρευνα, ενώ οι πολίτες δεν δείχνουν πλέον να προτιμούν αυτοδύναμες κυβερνήσεις, είτε του ΠαΣοΚ είτε της ΝΔ.

Η ταυτότητα της έρευνας
Επωνυμία εταιρείας: ΚΑΠΑ RΕSΕΑRCΗ Α.Ε.
Επωνυμία όνομα εντολέα: «Το Βήμα της Κυριακής»
Σκοπός δημοσκόπησης:
Ερευνα κοινής γνώμης για τις πολιτικές εξελίξεις.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος: Αντιπροσωπευτικό, άνδρες και γυναίκες, 18 ετών και άνω, βάσει της απογραφής του 2001 της ΕΣΥΕ.

Μέγεθος δείγματος/ γεωγραφική κάλυψη: 1.023 άτομα, πανελλαδικά, με αναλογική κατανομή στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων:

1 Σεπτεμβρίου 2011

Μέθοδος δειγματοληψίας:
Πολυσταδιακή δειγματοληψία με χρήση quota ως προς τη γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού, το φύλο και την ηλικία.

Τα αποτελέσματα είναι σταθμισμένα με την ψήφο του 2009.

Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Τυπικό στατιστικό σφάλμα:
Μέγιστο σφάλμα 3,06% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.

Η Κάπα Research: Είναι μέλος της ΕSΟΜΑR και του ΣΕΔΕΑ και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (12)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  .....μαυρη προπαγανδα.... | 05/09/2011 09:16
  οι πολιτες λεει θελουν μεταρρυθμισεις...χαχαχαχαχαχαχα το ξεπουλημα του εθνους και της χωρας βαφτιστηκε μεταρρυθμιση, η μεγαλυτερη ληστεια σε βαρος των ελληνων απο τους τοκογλυφους και της δικτατορικης κυβερνησης που οτι κανει ειναι παρανομο , βαφτιστηκε σχεδιο διασωσης ....η καταλυση της δημοκρατιας και η καταπατηση του συνταγματος βαφτιστηκε νεο μοντελο διακυβερνησης....ε,ρε αναγνωστου,νομιζεις οτι θα γλυτωσεις? ολα εδω πληρωνονται αγορι μου....οτι σωστο πρεπει να γινει βεβαια δεν γινεται ως εκ θαυματος, για παραδειγμα...που ειναι οι δημευσεις των κλεμενων τρις απο το 1980? τι θα γινει με τους 2 εκ λαθρομεταναστες? με τους μισθους στο δημοσιο των 80 και 100 χιλιαδων ευρω τι γινετε?
  Ανώνυμος / η
  απάντηση03
   
   
  Μπράβο παιδιά | 04/09/2011 18:00
  Εδώ ο κόσμος βράζει και εσείς εξακολουθείτε να γλείφετε το χέρι που σας ταίζει θα έχετε την τύχη των ειδήσεων του ΜΕGA και εσείς. Αραγε σε ποιά χώρα ζήτε
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
  απάντηση62
   
   
  back to 1974... | 04/09/2011 17:25
  Oi alles 2 dimoskopiseis pou dimosievontai parallila deixnoun oti isos to Pasok na eftane trito komma an ta kommata tis aristeras synaspizotan. Happy birthday Pasok kai eftyxos pou o DOL skeftike na kanei ena (dimoskopiko) doraki ston GAP kai tous peri afton...
  Diogenis
  απάντηση62
   
   
  ASTEIA | 04/09/2011 16:27
  ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ . ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5% ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΟΤΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ. Η ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ.
  NO NAME
  απάντηση57
   
   
  Ενα καλό νέο τουλάχιστον | 04/09/2011 14:48
  Aπο τα αποτελέσματα και των 3 δημοσκοπήσεων φαίνεται οτι το μαύρο μπλοκ (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Καρατζαφερομπακογιαννηδες) συγκεντρώνουν κάτω απο 50%. Ενα καλό νέο τουλάχιστον.
  αννα
  απάντηση145
   
   
   
  Εκτροπή | 04/09/2011 13:11
  Είμαστε η μοναδική χώρα του λεγόμενου δυτικού κόσμου στην οποία αναφέρεται συχνά πυκνά το ενδεχόμενο ''εκτροπής''. Φράσεις όπως η δημοκρατία μας κινδυνεύει ή δεν κινδυνεύει, πλήγμα κατά της δημοκρατίας, παραβίαση των δημοκρατικών θεσμών, και άλλες πολλές που καταδεικνύουν την ανωριμότητά μας αλλά και κατάλοιπα φόβου και ανασφάλειας. Κύριοι υπεύθυνοι, οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ που δοθείσης ευκαιρίας σπεύδουν να καθησυχάσουν ή να ανησυχήσουν τον λαουτζίκο. Στις άλλες χώρες η λέξη δημοκρατία δεν αναφέρεται καν, κίνδυνος εκτροπής δεν περνάει από το μυαλό κανενός, και φυσικά δεν υπάρουν συναφείς ερωτήσεις στις δημοσκοπήσεις. Στην ομορφότερη χώρα του κόσμου όμως δραστηριοποιούνται κόμματα που ευθαρσώς διακυρήσσουν (μέσα στην βουλή) ότι νόμοι που ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία δεν θα γίνουν σεβαστοί από τους ίδιους τους βουλευτές αλλά και από τους οπαδούς τους. Δεν βλέπω κανέναν να τους ανακαλεί στην τάξη, σε μιά σοβαρή χώρα θα είχαν εκπέσει του αξιώματός τους, τουλάχιστον. Αναρωτιέμαι, μήπως στην χώρα του λέω και κάνω ότι μου γουστάρει υπάρχει πράγματι το ενδεχόμενο ''εκτροπής''?
  Γιάννης Μαθιουδάκης
  απάντηση479
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Κατασκευάσματα κατά το δοκούν... | 04/09/2011 11:36
  Μαζί με την δική σας "έρευνα",τρέχουν κι άλλες δυό με σημαντικά διαφορετικά ποσοστά και δημοσκοπικές διαπιστώσεις...Αυτό που προφανώς επιθυμείτε και προσπαθείτε να το παρουσιάσετε σαν "λαϊκή επιθυμία",είναι η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην κατεύθυνση των μνημονίων και των συμφερόντων τραπεζών και λοιπών μεγαλοκαρχαριών...Δεν θα σας βγεί...Εκλογές θα γίνουν,συμμαχική κυβέρνηση θα προκύψει,αλλά όχι στην κατεύθιυνση που διακαώς πιέζετε...
  Διογένης
  απάντηση3018
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ο έρωτας και ο βήχας... | 04/09/2011 10:29
  Ο έρωτας και ο βήχας δεν κρίβεται λέει ο λαός μας. Το ίδιο και το συγκρότημα συνεχίζει να χαϊδεύει το ΣΥΡΙΖΑ... Από έρωτα έχω την εντύπωση ότι η δημοσκόπησή σας παρουσιάζει την δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ 3,1% και όχι 0,31% όπως είναι στην πραγματικότητα...
  takis
  απάντηση1334
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
-