Εγκύκλιο προς 100 ιδρύματα όλης της χώρας απέστειλε ο υφυπουργός Υγείας κ. Μ. Μπόλαρης ζητώντας να γίνει έως τις 15 Σεπτεμβρίου έλεγχος για τα άτομα με ειδικές ανάγκες που φιλοξενούνται εκεί και τι είδους επιδόματα λαμβάνουν αυτοί, αλλά και οι οικογένειές τους.
Αφορμή για τον έλεγχο, όπως εξήγησε ο κ. Μπόλαρης μιλώντας στο «Βήμα», είναι ότι βρέθηκαν στοιχεία (αλλά υπήρξαν και αρκετές καταγγελίες) ότι πολλές οικογένειες που έχουν μέλη με ειδικές ανάγκες, αφήνουν («παρατούν», είναι η έκφραση του υφυπουργού) τα παιδιά τους στα Ιδρύματα, αλλά διεκδικούν τα ειδικά επιδόματα που προορίζονται για τις οικογένειες των αναπήρων. Και ποια είναι αυτά; Πέραν ενός ποσού και φορολογικών μειώσεων, δικαιούνται αυτοκίνητα με κόκκινες πινακίδες (οι λεγόμενες «ΑΜΟ» – με χαμηλή φορολογία για την αγορά του αυτοκινήτου) και γρήγορη σύνταξη για τους γονείς.

«Διοικήτρια Ιδρύματος, μου κατήγγειλε μόλις χθες ότι εμφανίστηκε στο ίδρυμα, μία μάνα παιδιού με ιδικές ανάγκες, με μία απαστράπτουσα λιμουζίνα με κόκκινες πινακίδες και ζήτησε να πάρει το παιδί της για ένα τριήμερο. Υπόψη ότι η μάνα αυτή ουδέποτε είχε εμφανισθεί στο Ίδρυμα, παρά μόνον όταν έφερε εκεί για πρώτη φορά το παιδί της. Πήρε το παιδί και πήγε, όπως έμαθα, σε γιατρούς για να διαπιστώσουν – επαναβεβαιώσουν την αναπηρία του, ώστε να συνεχίσει να εισπράττει τα προνοιακά επιδόματα», αποκάλυψε ο υφυπουργός.

Ο έλεγχος θα γίνει εξονυχιστικός, αφού η Πολιτεία και κατ΄ επέκταση οι φορολογούμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν για τις οικογένειες που παρατούν τα παιδιά τους σε διάφορα ιδρύματα. Από τα περίπου 100 που υπάρχουν σ΄όλη τη χώρα, τα 30 διαθέτουν τέτοιες περιπτώσεις, συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

Το θέμα, το υπουργείο Υγείας το θεωρεί «αρκετά σοβαρό» και ο μοναδικός τρόπος για να υπάρξει έλεγχος είναι η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου ΑμεΑ την εξαγγελία του οποίου έκανε ήδη ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος και αναμένεται να λειτουργήσει σε λίγες εβδομάδες.