Με ισχυρό όπλο την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού, την οποία ήδη έχει κάνει «σημαία» της θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η Νέα Δημοκρατία. Ειδικά, μετά την απόφασή της να παραιτηθεί η επικεφαλής του Γραφείου Στέλλα Σάββα – Μπαλφούσια, η αξιωματική αντιπολίτευση με εντολή του αρχηγού της κ. Αντ. Σαμαρά ετοιμάζεται να κινηθεί ιδιαίτερα επιθετικά κατά της κυβέρνησης.

Στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. θεωρούν ότι η έκθεση δικαιώνει την κριτική του κόμματός τους και αναδεικνύει το «γαλάζιο» επιχείρημα ότι και με την πλήρη εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου «ο λογαριασμός δεν βγαίνει και το χρέος είναι εκτός ελέγχου», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά συνομιλητές του κ. Σαμαρά.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, θεωρούν αδύναμο το κυβερνητικό επιχείρημα, ότι η έκθεση δεν έχει λάβει υπόψη της τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. της 21ης Ιουλίου. Παράλληλα εστιάζουν την προσοχή τους στην εκτίμηση που υπάρχει στην έκθεση, ότι η αύξηση του χρέους, του πρωτογενούς ελλείμματος και η βαθιά ύφεση αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις από τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.
Ο κ. Σαμαράς συνομιλώντας με στενούς του συνεργάτες εξέφρασε την εκτίμηση, ότι καθημερινά, όλο και πιο έντονα αναδεικνύεται η λανθασμένη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην έκθεση, την οποία θα χρησιμοποιήσει καταλλήλως το επόμενο διάστημα ενόψει και της ΔΕΘ.

Η κεντρική γραμμή που εκπορεύεται από τα γραφεία της Ν.Δ., είναι πως η οικονομική πολιτική κινείται σε λάθος κατεύθυνση, και η κυβέρνηση αντί να εξορκίζει τις αντίθετες φωνές και τις ειλικρινείς διαπιστώσεις, καλύτερα να τις εισακούσει.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Ι. Μιχελάκης, που ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Σαμαρά, μίλησε για «φαρσοκωμωδία» που λέγεται «κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ» και η οποία ξεπέρασε κάθε φαντασία. Με επιθετικότητα ανέφερε ότι η έκθεση «ξεμπρόστιασε» την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ μετά την παραίτηση της κυρίας Μπαλφούσια υποστήριξε ότι υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη θέση της.

«Γιατί η κυβέρνηση πριν μόλις ένα μήνα είχε αποδεχτεί από την ίδια επιτροπή, αντίστοιχα συμπεράσματα και εκτιμήσεις, για την κατάσταση της οικονομίας; Τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβει επιτέλους η κυβέρνηση ότι η πολιτική της στην οικονομία είναι λανθασμένη;» διεωρωτήθηκε ο κ. Μιχελάκης.

Για το «γαλάζιο» οικονομικό επιτελείο, τους συμβούλους του κ. Σαμαρά, τους κκ. Χρ. Λαζαρίδη, Ι. Μουρμούρα, τους αναπληρωτές τομεάρχες, κκ. Χρ. Σταϊκούρα και Ν. Μηταράκη, η έκθεση ήταν και ρεαλιστική και άκρως αποκαλυπτική.

«Αναδεικνύεται ότι η πραγματική οικονομία κλονίζεται σοβαρά από τις αποτυχημένες πολιτικές που ακολουθούνται» ανέφερε (Ρ/Σ Flash) ο γραμματέας Προγράμματος κ. Ευρ. Στυλιανίδης, ενώ o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Κ. Μαρκόπουλος επιτέθηκε αργά το βράδυ στη Βουλή στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο.

«Γιατί ενοχλείται ο κ. Βενιζέλος από την ανακοίνωση της έκθεσης; Τι εννοεί όταν υποδεικνύει προς τον πρόεδρο της Βουλής την ανάγκη ενίσχυσης του γραφείου;…Μήπως μπερδεύει την έννοια της ενίσχυσης με την ευχή της καθυποταγής;» τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος μιλώντας στο νομοσχέδιο για αυθαίρετα και συμπλήρωσε δίνοντας το στίγμα της Ν.Δ.: «Ο Πρωθυπουργός πρέπει να φανεί τώρα. Να επαναφέρει σε σωστό δρόμο, τις προθέσεις και το χαρακτήρα του υπουργού του. Εκτός αν η ανάθεση του υπουργείου έγινε με λευκή επιταγή».

Με ρόλο ο Βάρδας
Σε τροχιά ΔΕΘ αρχίζει και κινείται ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τις συνεχείς συσκέψεις που έχει με στενούς του συνεργάτες, ενώ ένα πρόσωπο που έχει πλέον σημαντικό ρόλο στο οικονομικό επιτελείο είναι ο κ. Θ. Βάρδας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ και στενός φίλος του κ. Σαμαρά επαναδραστηριοποιείται έντονα το τελευταίο διάστημα και ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπολογίζει αρκετά την άποψή του, ενώ είναι το βασικό πρόσωπο που αποτελεί «γέφυρα» με τον κόσμο της αγοράς.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι ο κ. Βάρδας, συμμετείχε στην προχθεσινή 80λεπτη συνάντηση με την τρόικα, μια παρουσία που είχε συμβολική σημασία, για όσους ξέρουν πρόσωπα και καταστάσεις στο «γαλάζιο» παρασκήνιο.

«Ψυχολογία, αξιοπιστία και εμπιστοσύνη αποτελούν τα βασικά στοιχεία επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής οικονομίας» είναι η βασική του άποψη και υπερασπίζεται, την προοπτική μιας εκλεγμένης κυβέρνησης (όχι οικουμενικής) με 12 υπουργούς, οι οποίοι να μην ήταν πριν ούτε μετά βουλευτές.

Φιλοτεχνεί «λαϊκό»« προφίλ

Με στόχο την επαναπροσέγγιση λαϊκών στρωμάτων, τη στήριξη των οποίων είχε απωλέσει η Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια θα κινείται το επόμενο διάστημα ο κ. Σαμαράς.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής επιστροφή στην «καθημερινότητα» και στα προβλήματα των πολιτών, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισκέφθηκε χθες τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στον Άλιμο, ενημερώθηκε για τα προγράμματα που υπάρχουν και δημόσια μίλησε υπέρ της στήριξης των ανέργων.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Ν.Δ. θα ακολουθήσουν και άλλες επισκέψεις σε χώρους εργασίας, εργοστάσια, καταστήματα, κ.α. ώστε να ενισχυθεί και το λαϊκό πρόσωπο του προέδρου του κόμματος.

Παράλληλα, όσο φθάνει η ημερομηνία που θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ, θα βάζουν στο δημόσιο διάλογο τα στελέχη της Ν.Δ.όπως χθες ο κ. Μιχελάκης,το θέμα των εκλογών.