«Επαγγελματίες εξουσιομανείς» και «επαγγελματίες μνημονιακούς» χαρακτήρισε τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ ο κ. Αλ. Τσίπρας ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για την πολιτική της αλλά και κατά της υπουργού Παιδείας κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια. Μάλιστα, παραλλήλισε με «γυμνασιάρχη της δεκαετίας του ‘ 60» την κυρία Διαμαντοπούλου, η οποία πρόσφατα κατηγόρησε πανεπιστημιακούς και φοιτητές ότι έχουν μετατρέψει το Πανεπιστήμιο σε κοινόβιο.

Οξύνοντας τον αντιπολιτευτικό του λόγο, ο ΣΥΡΙΖΑ διευρύνει την αντιπαράθεση με κυβέρνηση, τονίζοντας δια στόματος του προέδρου της κοινοβουλευικής του ομάδας ότι και στηρίζει τις κινητοποιήσεις κατά του νόμου για την παιδεία και θα συνεχίσει να δρα για την ανατροπή της κυβέρνησης. Πανεπιστήμια, πλατείες -οι «Αγανακτισμένοι» στις 3 Σεπτέμβρη καλούν εκ νέου σε συγκεντρώσεις – και η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) είναι πεδία εκδήλωσης διαμαρτυρίας στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχει, εκφράζοντας τις θέσεις του.

«Θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ. «Βεβαίως δεν θα κάνουμε πραξικόπημα. Εκλογές θέλουμε. Τη δημοκρατία θέλουμε να ενισχύσουμε. Αλλά όσο παραμένει αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση σ΄ αυτούς τους κυβερνητικούς θώκους -και είμαι βέβαιος ότι δεν πρόκειται να ξεκουμπήσουν- οι άνθρωποι είναι επαγγελματίες εξουσιομανείς, επαγγελματίες υπουργοί», είπε.

Και συμπλήρωσε: « Ήταν υπουργοί σοσιαλιστές τη δεκαετία του ΄80, ήταν υπουργοί εκσυγχρονιστές τη δεκαετία του ΄90, τη δεκαετία του 2000 ξανάγιναν αριστεροί στη αντιπολίτευση και τώρα είναι υπουργοί επαγγελματίες μνημονιακοί. Με όποια ιδεολογία, το επάγγελμά τους κάνουν οι άνθρωποι. Ε, λοιπόν αυτό το πράγμα να σταματήσει. Δεν μπορεί οι ίδιοι άνθρωπο να υπηρετούν τέσσερις, πέντε διαφορετικές ιδεολογίες…».
Για μια ακόμα φορά ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι χρειάζεται ένας νέος συνασπισμός εξουσίας με πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς, αλλά και με δυνάμεις που αποδεσμεύονται από το ΠΑΣΟΚ, για να εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική. Μάλιστα, υπογράμμισε δηκτικά ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «κάθονται δεξιά της Ν.Δ., αλλά μάλλον πρέπει να στριμωχτούν όλοι στη δεξιά πτέρυγα της Βουλής γιατί δεν ξέρω ποιος είναι δεξιότερος του αλλουνού».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο νομοσχέδιο για την παιδεία που ήρθε στη Βουλή και ψηφίσθηκε από κοινού με την αξιωματική αντιπολίτευση και σημείωσε ότι είχε «την ιδεολογική ηγεμονία του κ. Καρατζαφέρη, της ακροδεξιάς, παραδίδει τα δημόσια πανεπιστήμια στις δυνάμεις της αγοράς και καταργεί τη δημοκρατία στο δημόσιο πανεπιστήμιο, που με αγώνες δημιουργήθηκε».
Υπεραμύνθηκε της άποψης ότι υπέρτατος όλων των νόμων σ΄ αυτή τη χώρα είναι το Σύνταγμα, χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το νόμο για την παιδεία.
Μάλιστα, θέλοντας να αποδομήσει τις κυβερνητικές αιτιάσεις εναντίον όσων αντιδρούν σε ψηφισμένο νόμο ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Κι επειδή το ΠΑΣΟΚ, το πραγματικό ΠΑΣΟΚ, όχι το σημερινό, το μεταλλαγμένο, ήταν ένα κόμμα που πρωτοστάτησε στους αγώνες του νεολαιίστικου κινήματος για τον 815 που κατήργησαν έναν ψηφισμένο νόμο, ας αφήσει η κυρία Διαμαντοπούλου αυτές τις εξάρσεις και ας σταματήσει να παριστάνει την αυταρχική γυμνασιάρχη. Γιατί αυτό κάνει το τελευταίο διάστημα. Και μάλιστα παλιομοδίτισσα γυμνασιάρχης, της δεκαετίας του ΄60, με μομφές στους φοιτητές ότι δεν είναι κοινόβια τα πανεπιστήμια και άλλα τινά». Και κατέληξε: Τα πανεπιστήμια ανήκουν πρωτίστως στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Αυτή λοιπόν θα κρίνει με ποιον τρόπο θα αγωνιστεί για να υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου».