Εντολή προς τους υπουργούς να τον ενημερώσει ο καθένας γραπτώς για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις προτεραιότητες, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί για το διάστημα μέχρι το τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίο, έδωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Επίσης, ζήτησε να προχωρήσουν στις συγχωνεύσεις φορέων, σε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο κ. Θ. Πάγκαλο, εφαρμόζοντας τον νόμο που έχει ήδη ψηφιστεί.
Η εφαρμογή των νόμων και των πολιτικών μας, επισήμανε ο Πρωθυπουργός, είναι ένα κρίσιμο μέτωπο, στο οποίο θα κριθεί η κυβέρνηση. «Και θα κριθούμε και εντός και εκτός της χώρας, για τη δυνατότητά μας. Γι’ αυτό, δεν αρκεί η πολιτική βούληση, την οποία έχουμε, για να νομοθετήσουμε τις μεγάλες αλλαγές, που είναι ένα πρώτο στάδιο. Η δική μας βούληση υπάρχει, χρειάζονται όμως και όλα τα άλλα», είπε. Πρόσθεσε επίσης, ότι το φαινόμενο να ψηφίζονται νόμοι αλλά να μην εφαρμόζονται είναι διαχρονικά διαλυτικό για την ευνομία, αλλά και για το αίσθημα δικαίου, καθώς δημιουργεί την αίσθηση στους πολίτες ότι οι νόμοι που ψηφίζονται δεν εφαρμόζονται αυτομάτως, ή δεν εφαρμόζονται γενικά, ή εφαρμόζονται μεροληπτικώς υπέρ του ενός και όχι του άλλου. Ο κ. Παπανδρέου απέδωσε το φαινόμενο αυτό σε αντιστάσεις της δημόσιας διοίκησης, «υπάρχουν όμως και πολιτικές δυνάμεις που προτρέπουν – άλλοι με πιο κρυφό τρόπο, άλλοι όμως και ανοιχτά – στη μη τήρηση των νόμων, κάτι απολύτως απαράδεκτο σε μια δημοκρατική κοινωνία, που βασίζεται σε κανόνες δικαίου και όπου η ευνομία εν τέλει είναι αυτό που διασφαλίζει τον αδύναμο, τον πολίτη, τα δικαιώματά του», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης, με αφορμή τη στήριξη του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση από τη Νέα Δημοκρατία και άλλα κόμματα, ότι είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. «Μακάρι να δούμε παρόμοια στάση κι από άλλα κόμματα, αλλά και από τη Νέα Δημοκρατία, και σε άλλα νομοσχέδια και θέματα. Επισημαίνω, όμως, χρησιμοποιώντας ποδοσφαιρική ορολογία, ότι «η μπάλα, τώρα, είναι στο γήπεδό τους». Εμείς έχουμε δείξει κάθε διάθεση – και τη δείχνουμε σε κάθε ευκαιρία – να δημιουργούμε εθνικές συνεννοήσεις. Είναι στην αντίληψή μας, είναι επωφελές για τη χώρα, πόσο μάλλον αυτή την εποχή», επισήμανε.
«Θέλω όμως να τονίσω ότι οι συγκλίσεις αυτές είναι μεν απαραίτητες, αλλά πρέπει να τελειώνουν τα σενάρια. Να τελειώνουν τα σενάρια, γιατί επανέρχονται συνεχώς και δημιουργούν ένα κλίμα που, χωρίς λόγο, δημιουργεί πρόβλημα και στη δουλειά μας. Γιατί έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας. Θα είναι και εγκληματικό να μπούμε εμείς σε μια τέτοια ανυπόστατη σεναριολογία, είτε περί εκλογών, είτε περί συγκυβερνήσεων», πρόσθεσε.
Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκαν τα δύο από τα έξι νομοσχέδια που υπήρχαν στην ημερήσια διάταξη, καθώς ο κ. Παπανδρέου αλλά και πολλοί υπουργοί πήγαν στην κηδεία του Λεωνίδα Κύρκου.

Ένταση σημειώθηκε στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο κ. Α. Λοβέρδος, αρχικώς με τον κ. Σ. Λύτρα, ο οποίος έλεγε ότι αυτή είναι η πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου ενώ ο υπουργός Υγείας επέμενε ότι είναι η δεύτερη. Ο κ. Λοβέρδος, είπε ότι δεν είναι δυνατόν να δημιουργείται και εσωτερική γραφειοκρατία, ο κ. Λύτρας ευγενικά αμύνθηκε αλλά αυτή η αντιπαράθεση έδωσε την αφορμή να θέσουν και άλλοι υπουργοί θέμα για τη σκοπιμότητα της δεύτερης ανάγνωσης των νομοσχεδίων στο υπουργικό συμβούλιο.
Στην συνέχεια αρκετοί υπουργοί διατύπωσαν ενστάσεις σχετικά με τη διάταξη του νομοσχεδίου που δίνει τη δυνατότητα σε καθηγητές πανεπιστημίου της Ιατρικής να διατηρούν και ιδιωτικό ιατρείο. Τη σχετική συζήτηση άνοιξε η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου η οποία επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί. «Εγώ είμαι ο υπουργός και έχω την ευθύνη να νομοθετώ», φέρεται να απάντησε ο κ. Λοβέρδος. «Δεν αμφισβητώ την ευθύνη σου, λέω όμως τη γνώμη μου. Όταν έρχεται ένα νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο συζητάμε και αποφασίζουμε συλλογικά», είπε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου. Αντιρρήσεις διατύπωσαν όμως και οι κ.κ. Χρ. Παπουτσής, Κ. Σκανδαλίδης, Μιλτ. Παπαϊωάννου και Φώφη Γεννηματά. Ο κ. Ηλ. Μόσιαλος πρότεινε να υπάρξουν αντικειμενικά φορολογικά κριτήρια και ο κ. Παπανδρέου θεώρησε ότι αυτή είναι μια καλή ιδέα και ζήτησε να εξεταστεί.
Μεγάλη συζήτηση έγινε και στο νομοσχέδιο για τα δημοψηφίσματα που παρουσίασε ο κ. Χ. Καστανίδης. Από τη αυτή προέκυψαν δύο αλλαγές, ότι και τα δύο είδη δημοψηφισμάτων αυτό που θα γίνεται για κρίσιμα εθνικά θέματα και αυτό για τα ψηφισμένα αλλά όχι ακόμα κυρωμένα και δημοσιευμένα νομοσχέδια θα έχουν δεσμευτικά χαρακτήρα. Για τα πρώτα το ύψος της συμμετοχής θα ρυθμιστεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (ενδεχομένως να είναι το 40% του εκλογικού σώματος) ενώ για τα δεύτερα απαιτείται η συμμετοχή του 50%.
Η εμπειρία άλλων χωρών όπως και τα πολιτικά ζητήματα που προκύπτουν πέραν των νομικών ρυθμίσεων αποτέλεσαν αντικείμενο μακράς συζήτησης ανάμεσα στους κ.κ. Χ. Καστανίδη, Ευ. Βενιζέλο, Σ. Λύτρα και Γ. Σταυρόπουλο. Οι υπόλοιποι είχαν αρχίσει να κουράζονται όταν ο κ. Κ. Σκανδαλίδης «έσπασε» το νομικό πιγκ πογκ. «Εντάξει παιδιά, αν είναι να κάνουμε εκλογές τις κάνουμε και χωρίς δημοψήφισμα», είπε μεταξύ αστείου και σοβαρού.