Οι συγκλίσεις είναι μεν απαραίτητες, αλλά πρέπει να τελειώνουν τα σενάρια, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Πρόσθεσε ότι η σεναριολογία που επανέρχεται δημιουργεί ένα κλίμα που, χωρίς λόγο, «δημιουργεί πρόβλημα και στη δουλειά μας». «Θα είναι και εγκληματικό να μπούμε εμείς σε μια τέτοια ανυπόστατη σεναριολογία, είτε περί εκλογών, είτε περί συγκυβερνήσεων».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολύ θετική εξέλιξη» την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση από τη ΝΔ και άλλες πολιτικές δυνάμεις, ευχόμενος να τηρηθεί ανάλογη στάση και σε άλλα νομοσχέδια. Επισήμανε ότι «η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδό τους, καθώς εμείς έχουμε δείξει κάθε διάθεση -και τη δείχνουμε σε κάθε ευκαιρία- να δημιουργούμε εθνικές συνεννοήσεις».

Στην εισήγησή του υπογράμμισε την αναγκαιότητα εφαρμογής των νόμων, επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει αδύναμους θεσμούς, γεγονός το οποίο, όπως είπε, «διαχρονικά είναι διαλυτικό για την ευνομία, αλλά και για το αίσθημα δικαίου, καθώς δημιουργεί την αίσθηση στους πολίτες ότι οι νόμοι που ψηφίζονται δεν εφαρμόζονται αυτομάτως, ή δεν εφαρμόζονται γενικά, ή εφαρμόζονται μεροληπτικώς υπέρ του ενός και όχι του άλλου και ούτω καθ’ εξής».

Ο πρωθυπουργός απέδωσε το φαινόμενο σε «μια πελατειακή αντίληψη που είναι διάχυτη», αλλά και στο γεγονός ότι υπάρχει πολυπλοκότητα των νόμων που δυσχεραίνει την εφαρμογή τους.

«Και βεβαίως είναι και οι αντιστάσεις. Κάθε μορφής αντίσταση και εντός και εκτός Διοίκησης σε αλλαγές που είναι πολλές από αυτές ιδιαίτερα σημαντικές. Πέραν από τις αντιστάσεις, ορισμένες φορές, μάλιστα, υπάρχουν και πολιτικές δυνάμεις που προτρέπουν -άλλοι με πιο κρυφό τρόπο, άλλοι όμως και ανοιχτά- στη μη τήρηση των νόμων, κάτι απολύτως απαράδεκτο σε μια δημοκρατική κοινωνία, που βασίζεται σε κανόνες δικαίου και όπου η ευνομία εν τέλει είναι αυτό που διασφαλίζει τον αδύναμο, τον πολίτη, τα δικαιώματά του».

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την αναγκαιότητα της διαβούλευσης ως ενισχυτική διαδικασίας της εφαρμογής των νόμων και πρόσθεσε ότι «για τυπικούς και πρακτικούς λόγους είναι χρήσιμο, καθώς ένα νομοσχέδιο «ανεβαίνει» στο διαδίκτυο να στέλνεται παράλληλα το νομοσχέδιο στην ΟΚΕ και να ακούμε στη συνέχεια τις προτάσεις όλων των κοινωνικών εταίρων».

Επίσης, η τεχνική βοήθεια για τη μεταφορά τεχνογνωσίας, που διεκδικήσαμε και πετύχαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα περάσει προς τα υπουργεία, και αυτή μέσα από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να γίνει η μήτρα όλων αυτών των γνώσεων, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου, επίσης, ενόψει της Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου ζήτησε γραπτή ενημέρωση από τους υπουργούς για «τις 2-3 πολύ συγκεκριμένες προτεραιότητες ανά υπουργείο, για το διάστημα μέχρι το τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου καθώς και την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε αυτές».

Επίσης, ζήτησε από τους υπουργούς σε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο να προχωρήσουν το ζήτημα της συγχώνευσης φορέων.

Σχετικά με τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία την επένδυση του Κατάρ στον νέο τραπεζικό όμιλο που δημιουργείται μετά την συγχώνευση της Alpha Bank και της Eurobank, προσθέτοντας ότι «με τις αλλαγές που θα γίνουν στον τραπεζικό τομέα τους επόμενους μήνες, στο τέλος αυτής της διαδικασίας, θα έχουμε μια πολύ καθαρή εικόνα, μια αξιόπιστη εικόνα, αλλά και πολύ γερές βάσεις πια του τραπεζικού μας συστήματος, που θα μπορέσουν να διασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες για τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία».