Με… πολιορκητικό κριό τους βουλευτές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης επιχειρεί να κάμψει τις αντιρρήσεις της κυβέρνησης στην πρότασή του για ειδική νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τριετή παραμονή των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο δήμο Αθηναίων. ΄Έτσι, συνεχίζει τις συναντήσεις με στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΝ, Δημοκρατική Αριστερά και ανεξάρτητους βουλευτές) ζητώντας να φέρουν στη Βουλή τροπολογία για να παραταθούν οι συμβάσεις εργαζομένων στο Δήμο Αθηναίων για ακόμα τρία έτη, εξαιτίας των αυξημένων αναγκών καθαριότητας και συντήρησης πρασίνου της πόλης αλλά ως προϋπόθεση για να καταστεί δυνατή η λειτουργία των κοινωνικών δομών του πρώτου δήμου της χώρας.
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (29/8/2011), ο κ. Καμίνης μίλησε για αυτές τις επαφές, ενώ προανήγγειλε συνάντηση, μεταξύ άλλων και με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα.
Το σχέδιο τροπολογίας που έχει προτείνει ορίζει ότι «οι συμβάσεις μίσθωσης έργου που καταρτίσθηκαν μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και των νομικών του προσώπων αφενός και φυσικών προσώπων αφετέρου και έληξαν εντός του έτους 2010, ισχύουν για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών που αρχίζει από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, με την ίδια ετήσια αμοιβή που προέβλεπε η σύμβασή τους που έληξε, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης. Για την ισχύ των συμβάσεων αυτών απαιτείται εγκριτική απόφαση της τριμελούς επιτροπής, σύμφωνα με την ΠΥΣ 33/06, όπως ισχύει».
Στην αιχμή του δόρατος είναι κυρίως οι συμβασιούχοι στις υπηρεσίες καθαριότητας και στο πράσινο, ενώ παράλληλα είναι κρίσιμη για τη λειτουργία του Δήμου η επαρκής στελέχωση στις υπηρεσίες κοινωνικών δομών του Δήμου Αθηναίων (Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων κ. α.) αλλά και στις υπηρεσίες πολιτιστικού (Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων κ. α.) και αθλητικού χαρακτήρα (Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Αθηναίων κ. α.).
Όπως επισημαίνεται από το Δήμο Αθηναίων, η εξεύρεση λύσης είναι αναγκαία λόγω της αυξημένης ζήτησης των δημοτικών υπηρεσιών – με δεδομένη την κρίση και την οικονομική δυσπραγία των δημοτών – , σε συνδυασμό με το κύμα εξόδου στη σύνταξη μεγάλου αριθμού εργαζομένων του. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ότι πέρα από την καθημερινή κίνηση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών στο κέντρο, επιβαρύνουν υπέρμετρα τις ανάγκες καθαριότητας και συντήρησης πρασίνου της πόλης, η μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών σε συνδυασμό με φαινόμενα όπως το παρεμπόριο, η χρήση εγκαταλελειμμένων κτιρίων, η παράνομη λειτουργία κτιρίων ως «ξενοδοχείων» κ. ά. ΄Όλα αυτά, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, απαιτούν διορθωτικές ρυθμίσεις και καθιστούν επιτακτική την ισχύ των συμβάσεων έργου, οι οποίες καταρτίστηκαν στον Δήμο Αθηναίων και στα νομικά του πρόσωπα και έληξαν εντός του έτους 2010 για μία τριετία, ώστε να διατηρηθεί το επίπεδο των υπηρεσιών του Δήμου σε βαθμό ικανό που να επιτρέπει την ομαλή ροή του έργου του, τόσο σε εργατοτεχνικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο.

Η προτεινόμενη από τον κ. Καμίνη ειδική ρύθμιση για την παραμονή συμβασιούχων στην εργασία τους, έχει γίνει αποδεκτή, κατά πλειοψηφία, από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων ενώ έχει τη στήριξη επίσης του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο και προέδρου της ΚΕΔΚΕ κ. Ν. Κακλαμάνη. Όμως, ήδη η κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Εσωτερικών κ. Χ. Καστανίδη έχει αρνηθεί να ικανοποιήσει το αίτημα, προβάλλοντας κυρίως ότι μια «επιλεκτική» διευθέτηση για τους συμβασιούχους του Δήμου Αθηναίων ανοίγει το παράθυρο για ανάλογες διεκδικήσεις από εργαζομένους με συμβάσεις σε άλλους δήμους και υπηρεσίες του Δημοσίου
.