Ορθή στρατηγική κίνηση που συμβάλλει στη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ν. Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, τη συμφωνία συγχώνευσης των τραπεζών Alpha Bank και Eurobank EFG. Όμως, σπεύδει να επισημάνει στη δήλωσή του, ότι αυτή η κίνηση είναι η απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εξαιτίας, κυρίως, της κυβερνητικής ανεπάρκειας.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού ομίλου, με έντονη παρουσία εντός και εκτός της χώρας μας και με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αντιμετωπίζει – μεταξύ άλλων – και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την πιθανή αύξηση των επισφαλειών λόγω της μεγάλης ύφεσης.
Ο πρόεδρος της Ν. Δ. επισημαίνει ότι η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, είναι αναγκαία προϋπόθεση ώστε, κυβέρνηση και πιστωτικά ιδρύματα, με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, που μέχρι σήμερα δυστυχώς απουσιάζουν, να διοχετεύσουν στην αγορά την απαιτούμενη ρευστότητα για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Στο επιτελείο της Ν. Δ., όπου συζητήθηκε εκτενώς η συμφωνία, επισημάνθηκε ότι είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική οικονομία να παραμείνει το τραπεζικό σύστημα ισχυρό και ανταγωνιστικό. Βέβαια, στις συζητήσεις που έγιναν επισημάνθηκε πως ένα από τα ερωτήματα που τίθεται είναι κατά πόσο το σύστημα με την υποστήριξη που δέχεται από την ΕΚΤ θα είναι σε θέση να βελτιώσει στην πράξη τη ρευστότητα.
Το «γαλάζιο» οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείει να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της Ν. Δ. κ. Νότης Μηταράκης σημείωσε (Ρ/Σ Real fm), ότι το θέμα είναι κατά πόσο νέα κεφάλαια θα μπορέσουν να αντληθούν από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε οι τράπεζες να παραμείνουν ισχυρές παρά τις πιέσεις που θα δεχθούν από την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους και φυσικά οποιαδήποτε αλλαγή γίνει στις επισφάλειες των τραπεζών.
Στη Ν. Δ. υπογραμμίζουν ότι η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα και αναμένουν να διαπιστώσουν πόσο θα ενισχυθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Ένα από τα θέματα που θέτουν στελέχη της Ν. Δ. στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει αφελληνισμός των ελληνικών τραπεζών. Είναι χαρακτηριστική η φράση του κ. Μηταράκη που είπε: «Αν λοιπόν το ελληνικό σύστημα κάποια στιγμή στο μέλλον χάσει τον ελληνικό του χαρακτήρα, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη χώρα μας σε μια επόμενη διεθνή κρίση ρευστότητας».