«Ο Σαμαράς βελτιώνεται. Όμως, το κόμμα δεν διορθώνεται με τίποτα»
. Σε αυτή την παραδοχή καταλήγουν πολλοί βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. που διαπιστώνουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντ. Σαμαράς, είναι το μόνο δυνατό όπλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρά το γεγονός ότι προβλέπουν ότι ο χρόνος για τις εκλογές μετράει αντίστροφα, είναι χαρακτηριστικές οι παθογένειες του κομματικού μηχανισμού, η έλλειψη συνοχής της Κ.Ο. και η ανεπάρκεια μεγάλου τμήματος του πολιτικού προσωπικού.

Παράλληλα, οι προσωπικοί σχεδιασμοί πολλών βουλευτών, όπως καταγράφονται έντονα σε μια σειρά ζητημάτων, αλλά και η αδυναμία ανεπάρκεια, όπως λένε έμπειρα στελέχη, να υποστηρίξουν τη στρατηγική και τις θέσεις της Ν.Δ. συνθέτουν ένα προβληματικό τοπίο για τον κ. Σαμαρά.

Αν και σταδιακά τα ποσοστά καλυτερεύουν για τη Ν.Δ., απαιτούνται πολλές διορθώσεις στην εικόνα του κόμματός του, παρά τις προσπάθεις που καταβάλλει ο γραμματέας του κ. Ανδρ. Λυκουρέντζος.

Σε έναν απολογισμό που κάνουν κορυφαία κομματικά στελέχη διαπιστώνουν πολλές αβελτηρίες, ελλείψεις, ανεπάρκειες, αδυναμίες και αρκετές παθογένειες, ενώ πολύ συχνά παρατηρούν ότι οι έριδες, τα μίση και τα πάθη, αναδεικνύονται σε κάθε ευκαιρία και υπονομεύουν την κεντρική στρατηγική.
Με αδυναμίες και προβλήματα η Κ.Ο.
Αυτό που ανησυχεί -όπως λέγεται- τον κ. Σαμαρά είναι ότι στις κρίσιμες πολιτικές στιγμές ο κομματικός μηχανισμός και κυρίως η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν εμφανίζει σωστά αντανακλαστικά.

Αρκεί μια άστοχη παρέμβαση ενός βουλευτή για να βρεθεί εκτός «γραμμής» και αμέσως παρουσιάζονται ρωγμές στο «γαλάζιο» οικοδόμημα. Και δεν είναι λίγες αυτές οι περιπτώσεις που προκαλούν σεισμό στο γραφείο του κ. Σαμαρά.

Πολλές φορές η Ν.Δ., παρά το γεγονός ότι μπορεί να έχει πετύχει μια πολιτική νίκη, επιστρέφει στην εσωστρέφεια, τινάζοντας στον αέρα το ηθικό των στελεχών της.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου σωστές παρατηρήσεις και εύλογα ερωτήματα της ηγεσίας της ΝΔ καταντούν από ορισμένους βουλευτές που εμφανίζονται σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές να φαίνονται ως λαϊκισμός και σεναριολογίες.

Τις μεγαλύτερες αδυναμίες τις εντοπίζει η ηγετική ομάδα στην Κ.Ο., όπου η πλειοψηφία των βουλευτών εμφανίζεται αδιάβαστη, δεν έχει διάθεση να ενημερωθεί και τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να χειριστούν θέματα της επικαιρότητας με αποτέλεσμα να είναι εκτός γραμμής.
Αντιπολίτευση τομεαρχών από…υποχρέωση!

Μεγάλος αριθμός τομεαρχών και γραμματέων επιδίδεται απλά σε ανούσιες ανακοινώσεις, με μόνο χαρακτηριστικό τον αντιπολιτευτικό λόγο, απλά «για να βγει…η κομματική υποχρέωση», όπως λένε πρόσωπα που γνωρίζουν πως κινείται ο μηχανισμός της Ν.Δ.

«Εδώ δεν μπορούμε τρεις μέρες τώρα να χειριστούμε ιδέες και σύμβολα» ήταν η εξήγηση που έδινε κορυφαίος παράγων για την εικόνα του κόμματος. Και έφερνε το παράδειγμα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, ένας όρος που έθεσε ο κ. Σαμαράς στην κυβέρνηση για να ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Μάλιστα, το ίδιο στέλεχος, εξηγούσε, ότι όσοι βουλευτές εμφανίστηκαν στα ΜΜΕ δεν έθεσαν το θέμα σε ιδεολογική βάση και απλά μιλούσαν για αποδοχή της πρότασης της Ν.Δ. Σε αυτό το κλίμα δεν είναι λίγοι που επιμένουν, ότι η Ν.Δ. πρέπει να βγει πιο επιθετικά εναντίον της Αριστεράς που έχει το θέμα του ασύλου στην κορυφή.

«Πρέπει να δίνουμε τη μάχη των ιδεών και όχι να φαινόμαστε αμήχανοι» ισχυρίζεται βουλευτής της Β’ Αθηνών και τονίζει τη χθεσινή στάση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη που επιτέθηκε (μέσω του Βήμα fm 99.5) στην «αριστερή ψευτο-ιντελιγκέντσια», που κατά την άποψή του, εκφράζει ό,τι πιο αναχρονιστικό στη χώρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είναι αποφασισμένος να «ψαλιδίσει» φιλοδοξίες και να περικόψει αρμοδιότητες μετά την εμφάνισή του στη ΔΕΘ και έχει στείλει μήνυμα, ότι δεν θα ανεχθεί από εδώ και στο εξής προσωπικές στρατηγικές και ζητεί πιο συλλογική δουλειά.
«Όχι συναίνεση για τη συναίνεση»
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιμένει σε όλους τους τόνους, ότι θα πρέπει πολλοί τομεάρχες και όσοι έχουν θέσεις ευθύνης να…«ανεβάσουν στροφές» και υπάρχει ομαδική δουλειά.

Αυτό διότι, θέλει το κόμμα να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμο για εκλογές, όπως αυτές πραγματοποιηθούν και θα επιμείνει πως αυτός έχει τη σωστή συνταγή να βγει η χώρα από την κρίση.

Ο ίδιος επιμένει ότι η κοινωνία δεν ζητάει πάση θυσία συναίνεση σε όλα και ούτε πάση θυσία ρήξη για όλα, αλλά αυτό που θέλουν οι πολίτες είναι καθαρές απόψεις, συνέπεια και ευθύνη.
Η κεντροδεξιά είναι κίνημα λέει ο Σαμαράς
Μια φράση του κ. Σαμαρά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή» αναμένεται να προκαλέσει συζήτηση. «Η κεντροδεξιά στην οποία πιστεύουμε εμείς, δεν είναι ούτε πολυκατοικία, ούτε μονοκατοικία, ούτε καλύβα του καραγκιόζη. Είναι ένα κίνημα, μια σταυροφορία για τη σωτηρία της Ελλάδας» σημειώνει ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Βέβαια, η συνέντευξη δόθηκε πριν παρέμβει ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης που όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επιστροφής στη Ν.Δ. της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, έδωσε μια απάντηση που προκάλεσε ποικίλες ερμηνείες.

«Δεν θέλω να μπω σ’ αυτή τη συζήτηση για λόγους που αντιλαμβάνεστε. Από εκεί και πέρα, θα σας έλεγα ότι δεν βλέπω αυτό που λέτε και ίσως να ήταν το επιθυμητό: η συνολική ένωση δηλαδή της Κεντροδεξιάς. Αυτό είναι ένα ζητούμενο νομίζω μεσομακροπρόθεσμο για την παράταξη, αλλά δεν το βλέπω να συμβαίνει σύντομα».

Κυβέρνηση συνεργασίας θέλει η Ντόρα
Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ευρύτατη συναίνεση που καταγράφηκε στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, μίλησε υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας, για να βγει η χώρα από την κρίση.

Κατά τη διάρκεια περιοδείας της στη Δυτική Μακεδονία, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία μετά τις εκλογές, ενώ για τον ρόλο του κόμματός της, επέμεινε ότι μπορεί να είναι ο καταλύτης της αλλαγής και της ανατροπής του πολιτικού συστήματος.

«Οι αυτοδυναμίες πληρώθηκαν ακριβά σε αυτή τη χώρα από την αλαζονεία του κάθε κόμματος και πιστεύω ότι αυτό το οποίο σήμερα χρειάζεται είναι κυβέρνηση συνεργασίας από όλα τα κόμματα ευθύνης, έτσι ώστε να μπορέσουν να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση που βρίσκεται» σημείωσε η κυρία Μπακογιάννη..