από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Απριλίου 2018
 
 

Παρένθεση συναίνεσης το ναι της Ν.Δ. στην Παιδεία

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνέχεια στο καλό κλίμα
Παρένθεση συναίνεσης το ναι της Ν.Δ. στην Παιδεία
Η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με τον Α. Σαμαρά, έπαιξε το ρόλο της στο ''ναι'' της ΝΔ στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


Ένα βήμα πιο κοντά από κάθε άλλη φορά, βρέθηκαν χθες στη Βουλή ΠαΣοΚ και Ν.Δ. και μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες ειδικά στο πεδίο της οικονομίας όπου καταγράφεται χάσμα, επήλθε η πολυπόθητη συναίνεση στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ένα τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά, λίγο πριν από τη μιάμιση χθες το μεσημέρι άνοιξε το…δρόμο για να επιτευχθεί συναίνεση και να στηρίξει τελικά η αξιωματική αντιπολίτευση, αφού έγιναν δεκτοί οι δυο βασικοί της όροι, το νομοσχέδιο τόσο επί της αρχής, όσο και σε βασικά άρθρα του.

Προηγήθηκαν και αρκετές συνεννοήσεις μεταξύ της υπουργού Παιδείας κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου και του αρμόδιου τομεάρχη Παιδείας κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου, που από την αρχή ήταν από τα στελέχη που επέμενε στην ανάγκη συναίνεσης και βρέθηκε απέναντι στην ΟΝΝΕΔ και στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αλλά και σε ορισμένα σκληροπυρηνικά στελέχη.

Η αλλαγή στάσης της Ν.Δ. που αρχικά ήταν ιδιαίτερα αρνητική στο νομοσχέδιο χαρακτηρίζοντάς το αντισυνταγματικό -λόγω και των ισχυρών πιέσεων από την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και από μεγάλο αριθμό πρυτάνεων- και το γεγονός ότι επέδειξε συναινετική διάθεση και στήριξε τις απαραίτητες αλλαγές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ προκάλεσε σειρά ερωτημάτων για τη μετέπειτα πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


«Παρένθεση» συναίνεσης το νομοσχέδιο
«Θα επιδείξει την ίδια διάθεση συναίνεσης η Ν.Δ. και το επόμενο διάσημα σε άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης;». «Ανοίγει νέα σελίδα στις σχέσεις των δυο κομμάτων;». «Θα αναπροσαρμόσει η Ν.Δ. τη στρατηγική της σκληρής αντιπολίτευσης έναντι της κυβέρνησης;».

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που προέκυψαν μετά την επικοινωνία των δυο πολιτικών αρχηγών, αλλά στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να υπάρξει ανάλογη συναινετική διάθεση, όσο στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν ότι ο χρόνος των εκλογών μετράει αντίστροφα.

Είναι ενδεικτικό το στοιχείο πως λίγη ώρα μετά τη συναίνεση που έδωσε η Ν.Δ. στο νομοσχέδιο, ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο, επιβεβαιώνοντας ότι το «σκληρό ροκ» δεν σταματάει.

Και όπως έλεγαν πολλά στελέχη της Ν.Δ., το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ήταν μια…«παρένθεση συναίνεσης» και πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει τη μετωπική στην κυβέρνηση.

Βέβαια, όπως έλεγαν αρκετά έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της Ν.Δ. ο κ. Σαμαράς βρήκε την ευκαιρία να δείξει στην κυβέρνηση ότι «δεν είναι ο αρχηγός του ''όχι'' σε όλα».

Αυτή τη στάση θα την υπενθυμίζει συνέχεια για να απαντάει στην κυβέρνηση και κυρίως για να τονίζει πως αυτός συμφωνεί σε ότι είναι αναγκαίο και σωστό και «θα βάζει πλάτη», όπου κρίνει πως κινείται σε θετική κατεύθυνση.

Η συνομιλία Παπανδρέου - Σαμαρά
Λίγη ώρα πριν από την ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΛΑΟΣ για «να ξυπνήσει τη Ν.Δ. και να αλλάξει στάση», όπως είπε ο πρόεδρός του κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο Πρωθυπουργός ανέλαβε πρωτοβουλία για να επιτευχθεί συναίνεση, την οποία αποκάλυψε πρώτο το Βήμα.

Ο κ. Παπανδρέου βγήκε από το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίαζε στη Βουλή και έκανε μια ύστατη προσπάθεια να εξευρεθεί κοινός τόπος και να επιτευχθεί πεδίο ευρύτερης συναίνεσης.

Παρουσία της κυρίας Διαμαντοπούλου, τηλεφώνησε στον κ. Σαμαρά και του ζήτησε να στηρίξει το νομοσχέδιο, ευελπιστώντας να κάμψει τις αντιρρήσεις του.

Στη διάρκεια της δεκάλεπτης περίπου συνομιλίας, που ήταν αποκλειστικά για το νομοσχέδιο, ο κ. Σαμαράς απάντησε στον κ. Παπανδρέου ότι οι θέσεις της Ν.Δ. είναι γνωστές, αλλά έδειξε διάθεση συνεννόησης, θέτοντας δυο όρους για να ψηφίσει ναι επί της αρχής.

Ο κ. Σαμαράς, ζήτησε πλήρη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου -μια πάγια θέση του από την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος της Ν.Δ.- και να αλλάξει η διαδικασία εκλογής των πρυτάνεων.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. -θέλοντας να ικανοποιήσει και την ακαδημαϊκή κοινότητα, κατόπιν και εισήγησης του κ. Αρβανιτόπουλου- έθεσε το θέμα να εκλέγεται ο πρύτανης από την πανεπιστημιακή κοινότητα μετά από πρόταση του Συμβουλίου.

Η στάση του κ. Σαμαρά άλλαξε σταδιακά το κλίμα και μετά από περίπου 45 λεπτά η κυρία Διαμαντοπούλου, η οποία στο μεταξύ είχε και αρκετές κατ΄ιδίαν συνομιλίες με τον κ. Σπηλιωτόπουλο, προχώρησε σε αλλαγές για να ακούσει το ναι επί της αρχής της Ν.Δ.

Στις…«διαπραγματεύσεις» για να εξευρεθεί κοινός τόπος, συμμετείχαν εκτός από την κυρία Διαμαντοπούλου και τον κ. Σπηλιωτόπουλο, από την πλευρά του ΠαΣοΚ, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κκ. Π. Ευθυμίου και Χρ. Πρωτόπαπας και από τη Ν.Δ. ο γραμματέας της Κ.Ο. κ. Κ. Τασούλας και ο διευθυντής του γραφείου του κ. Σαμαρά, ο καθηγητής κ. Κ. Αρβανιτόπουλος (συνέβαλε καθοριστικά στην αλλαγή της διάταξης στο θέμα της εκλογής των πρυτάνεων).

Η θετική ψήφος της Ν.Δ., του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, έφερε χαμόγελα ικανοποίησης στην κυβέρνηση και η κυρία Διαμαντοπούλου -που πιστώθηκε μια σημαντική κοινοβουλευτική νίκη- μίλησε για ιστορική στιγμή, ενώ δέχθηκε πολλά συγχαρητήρια και από στελέχη που ανήκουν σε άλλους χώρους, όπως π.χ. τον πρόεδρο της Δράσης κ. Στ. Μάνο.

Γαλάζιες διχογνωμίες για το αρχικό «όχι»
Η Ν.Δ. εξ αρχής είχε αντιρρήσεις σε πολλά σημεία του νομοσχεδίου, αλλά για να υπάρξει αλλαγή στάσης, συνεκτιμήθηκε η διάθεση της κοινής γνώμης που ζητάει μεταρρυθμίσεις και κυρίως την κατάργηση του ασύλου, αλλά και ο μεγάλος αριθμός βουλευτών του κόμματος που ζητούσαν θετική ψήφο από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Εξάλλου, δεν ήταν τυχαία η παρέμβαση του τομεάρχη Περιβάλλοντος της Ν.Δ. και βουλευτή Β΄ Αθήνας κ. Κυρ. Μητσοτάκη που εξέφρασε την άποψη να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο, για να ακολουθήσει ο κ. Σπηλιωτόπουλος -ήταν σε συνεχή επαφή με την κυρία Διαμαντοπούλου- που μίλησε για την «πρόοδο της συζήτησης, προκειμένου να καταστεί εφικτός ένας συμβιβασμός».

Εν τω μεταξύ η Ν.Δ. στη Βουλή είχε θέσει νωρίτερα τρεις όρους, δηλ. την πλήρη κατάργηση του ασύλου, ένα νέο τρόπο εκλογής των πρυτάνεων και τη συμμετοχή των φοιτητών με ποσοστό -κυρίως συμβολικό- αλλά μόνο με 5%.

Για νίκη μιλάει η Ν.Δ.
Σε αυτό το κλίμα άρχισε μια παρασκηνιακή συζήτηση για το ποιος ήταν τελικά ο νικητής στα σημεία από τη συμφωνία συναίνεσης που προέκυψε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δυο πολιτικών αρχηγών. «Μικρή σημασία έχει» λένε έμπειρα στελέχη και των δυο κομμάτων που εστιάζουν το σχολιασμό στο γεγονός ότι επιτέλους επήλθε συναίνεση σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.

Όμως, η Ν.Δ. έσπευσε να εκμεταλλευθεί πολιτικά την ψήφιση του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι κατέθεσε προτάσεις για τις οποίες αγωνίστηκε στη Βουλή μέχρι την τελευταία ώρα για την υιοθέτησή τους από την κυβέρνηση και στελέχη της μιλάνε για ιδεολογική νίκη στο θέμα του ασύλου.

«Και τελικά το πετύχαμε! Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ»
δήλωσε ο κ. Μιχελάκης, υπενθυμίζοντας ότι η κατάργηση του ασύλου «της ανομίας στα Πανεπιστήμια», ήταν κυρίαρχη θέση του κ. Σαμαρά, όπως και η εκλογή των Πρυτανικών Αρχών από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

«Αποτελούν για μας βασικές θέσεις και δεν τις χαρίζουμε σε κανέναν. Η ΝΔ θα συνεχίσει να πολιτεύεται με υπευθυνότητα και αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον» συμπλήρωσε.


Οργισμένη η «γαλάζια νεολαία»
Η αλλαγή στάσης της Ν.Δ. και το γεγονός ότι δέχθηκε να μην συμμετέχουν, τελικά ούτε με 5% οι φοιτητές στην εκλογή των πρυτάνεων, πυροδότησε εντάσεις στο παρασκήνιο και στο διαδίκτυο με πρωταγωνιστές μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος για να εξευμενίσει την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεσμεύτηκε στη Βουλή, ότι όταν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση και θα δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Οι γαλάζιοι νεολαίοι εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τη στάση της Ν.Δ. καθώς οι ανακοινώσεις της ΔΑΠ ήταν πολύ επιθετικές για την κυβέρνηση, ενώ στο παρασκήνιο προειδοποιούσαν και για καταλήψεις.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Ανδρ. Παπαμιμίκος, όμως προτίμησε μια ήπια δήλωση, λέγοντας ότι πολλές από τις θέσεις που κατέθεσε η οργάνωση το Φεβρουάριο του 2011 είναι σήμερα μια πραγματικότητα, και αυτό σε κάθε περίπτωση είναι κέρδος για το ελληνικό Πανεπιστήμιο, αλλά έδειξε διάθεση για σκληρή αντιπολίτευση το επόμενο διάστημα.

«Όμως αυτοί που δεν κατάφεραν 25 χρόνια να κερδίσουν τις ιδέες και την υπευθυνότητα μας μέσα στα αμφιθέατρα και τις Σχολές, σήμερα στοχεύουν να μας καταργήσουν στα χαρτιά. Να είναι βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρωτοπορία με τις προτάσεις και τις δράσεις μας» ανέφερε ο κ. Παπαμιμίκος.

Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Μιχελάκης επιχείρησε να πείσει τους νεολαίους ότι θα επανεξετάσει ως κυβέρνηση το αίτημά τους, σημειώνοντας, χαρακτηριστικά: «Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης, η Νέα Δημοκρατία ήταν έτοιμη να δεχτεί την ουσιαστική μείωση της εκπροσώπησής τους μέσα από τους συλλόγους φοιτητών, αλλά όχι την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων, πράγμα που ως κυβέρνηση θα επανεξετάσουμε».Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΕΙ: Θετικά αντιμετωπίζουν τις αλλαγές οι πανεπιστημιακοί 
Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής ο νόμος για τα ΑΕΙ 
Αννα Διαμαντοπούλου: Με αυτόν τον νόμο η επόμενη 20ετία στα ΑΕΙ 
 
 
σχόλια (7)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  o Agonas pote tha dikaiothi; | 25/08/2011 11:20
  Ti alo tha Perimenate apo tous Mpananodoulous ;ta kanarinia ta kamarotakia ..!ta skilakia ta kanis tou Bildenberg ,Poia sunainesh bre poulhmenoi ta kanane plakakia gia na sas rixoune stakti sta Matakiasas To KKE arnhthike na peksi se auto to DElfinario me prwtagonistes ton Gkiorika kai ton Antonaki ,Mono to PAME kai o agwnas sto Mete-rizi gia dikaiosunh ,prokoph,aksiokratia tha feroun thn Lusi parte to Xampari .
  Xanthopoulos Paulos
  απάντηση08
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Φτανει με τον μικροκομματισμο η νικη ανηκει και στους 3 και στο Λαό | 25/08/2011 09:27
  Αλλα φτάνει με τους μικροματικους τσακωμούς η χθεσινή νήκει ανήκει και στους 3 τους και σε ολο τον Ελληνικό Λαό, ας την θυμόμαστε έτσι **** http://img31.imageshack.us/img31/3756/nomosxedioaeisinenesipr.jpg **** Αρκετά επιτέλους.
  Προεμφυλιακή Ελλάδα - prellas@yahoo.gr
  απάντηση84
   
   
   
  Η Νικη ειναι υπερκομαμτικη ασνχαρητηρια και στους δυο, και στους Ελληνες, εστω και αν σε κοματικο επιπεδο η ΝΔ θριαμβευσε. | 25/08/2011 09:20
  Οι αμοιβαίες υποχωρήσεις πέτυχαν το καλύτερο δυνατό νομοσχέδιο, αφου απο τις διαφωνίες επι των τριών σημείων επικράτησαν οι καλύτερες,πήρε προβάδισμα η προστατευμενη συνταγματικα ακαδημαϊκη κοινότητα, περασε η πρόταση της ΝΔ και καταργήθηκε πλήρως το άσυλο, και επίσης δεν πέρασε η πελατειακή της πρόταση υπο πιεσεις της ΔΑΠ για μη καταργηση των παρατάξεων. ΤΙμη και Δόξα και στους δυο και στον Ελληνικό Λαό που μετασχηματιστηκε η νοοτροπία του απο τις μετεμφυλιακές ακρότητες. *** Σε κομματικό επίπεδο βέβαια η Νίκη Ασφαλώς και αδιασμφησβητιτα ανήκει στην Νεα Δημοκρατία, αφου προκειτε για την 1η αντιπολιτευση μεταπολιτευτικα που συναινεσε μπροστά στο εθνικό συμφέρον κανωντας την Ελληνική πολιτική να γυρίσει σελίδα *** Μπράβο και στην Ελληνικη κοινψνία, τον Ελληνικό λαό που με τα πολλά δεν ήταν πλεον δεκτικός να ανεχτεί πολιτικές τρίπλες. Εστω και αν του πηρε 30 χρόνια ( ... ) τόσα ομως και παραπάνω βεβαια εφαγε στο πετσί του Το Τέρας της παλιάς Δεξιάς
  Προεμφυλιακή Ελλάδα - prellas@yahoo.gr
  απάντηση512
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Με το βλέμμα μου, του απλοϊκού το βλέμμα. | 25/08/2011 08:44
  Το "Άσυλο των ιδεών"εκτός από τις Ελεύθερες Ιδέες και σκέψεις των σχετικών με το Πανεπιστήμιο προσώπων (καθώς έπρεπε), είχε καταντήσει να καλύπτει κοινούς ποινικούς παραβάτες μεταβαλλόμενο σε "άντρο Βανδάλων και κακοποιών".... Οι φοιτητές, πολλές φορές, παρασυρόμενοι από τον Νεανικό ενθουσιασμό τους, προτείνουν για Πρύτανυ αυτόν που τους "αρέσει"και όχι αυτόν που χρειάζονται. Νομίζω;;
  Φορολογούμενος Συντηρητής Α.Ε.Ι.
  απάντηση62
   
-