Μια ύστατη προσπάθεια να εξευρεθεί κοινός τόπος και να επιτευχθεί πεδίο ευρύτερης συναίνεσης στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έκανε πριν από λίγη ώρα προσωπικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου, παρουσία της υπουργού Παιδείας κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου, τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Ν. Δ. κ. Αντ. Σαμαρά και – όπως πληροφορήθηκε το Βήμα – συζήτησαν επί δέκα περίπου λεπτά το περιθώριο να υπάρξει συναίνεση.

Ο πρόεδρος της Ν. Δ. επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός του, όπως αυτές συζητήθηκαν και νωρίτερα στον «πρωινό καφέ» που είχε με στενούς του συνεργάτες και έθεσε επί της ουσίας δυο όρους στον Πρωθυπουργό για να ψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση επί της αρχής το νομοσχέδιο για την Παιδεία.

Ο κ. Σαμαράς, ζήτησε πλήρη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, καθώς η Ν. Δ. θεωρεί ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου δεν συμβαίνει αυτό. Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε να υπάρξει δημόσια δήλωση της κυρίας Διαμαντοπούλου ότι θα υπάρξει πλήρης κατάργηση του ασύλου.

Διαφωνία υπήρξε και στο θέμα της εκλογής των πρυτάνεων, αφού η Ν. Δ. εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στη διαδικασία που προκρίνει το νομοσχέδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «διορισμένοι πρυτάνεις υπήρξαν μόνο επί Μεταξά και Παπαδόπουλου».

Η Ν. Δ. ζητά να υπάρχουν δύο ή τρεις υποψηφιότητες και από εκεί να γίνεται η επιλογή μέσω ψηφοφορίας, δηλ. να μπορεί η ακαδημαϊκή κοινότητα να ψηφίζει ποιος είναι ο πιο κατάλληλος και να μην είναι αποκλεισμένη από το δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου.

Νωρίτερα, υπήρξε και κατ΄ ιδίαν συνομιλία της κυρίας Διαμαντοπούλου με τον τομεάρχη Παιδείας της Ν.Δ. κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου, όπου και γνωστοποιήθηκαν οι δυο όροι της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο.