Αντικαταστάθηκε με απόφαση του υπουργού Υποδομών κ. Ι. Ραγκούση ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Χ. Τσιόκας. Τη θέση του αναλαμβάνει ο κ. Αρ. Μπουρδάρας.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσιόκας βρίσκεται σε διακοπές και φέρεται να αγνοούσε τις προθέσεις του υπουργού, καθώς δεν του ζητήθηκε τυπικώς η παραίτησή του.

Πηγές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, έλεγαν ωστόσο ότι ο κ. Ραγκούσης είχε ενημερώσει από χθες το γραφείο του κ. Γ. Παπανδρέου για μια απόφαση που εκκρεμούσε από τις πρώτες ημέρες που παρέλαβε το νέο υπουργείο. Επίσης θεωρούσαν βέβαιο ότι ο κ. Τσιόκας γνώριζε τις προθέσεις του υπουργού του καθώς είχε ενημερωθεί με e – mail από χθες το μεσημέρι.

Οι ίδιες πηγές, έλεγαν επίσης, ότι η απόφαση του υπουργού Υποδομών η οποία έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, δεν περιέχει μομφή για τον κ. Τσιόκα και ότι απλώς ο κ. Ραγκούσης ήθελε συνεργάτες της εμπιστοσύνης του.

Να σημειωθεί ότι παρότι και οι δύο πολιτικοί κινούνταν πριν από τις εκλογές του 2009 στο περιβάλλον του κ. Παπανδρέου, δεν είχαν ποτέ ιδιαίτερες σχέσεις. Η συνεργασία τους στο υπουργείο Υποδομών, έπειτα από τον ανασχηματισμό ήταν ανύπαρκτη.

Ο κ. Ραγκούσης, όπως φαίνεται τον θεωρούσε ξεπερασμένο πολιτικό και δεν επιθυμούσε να συνεργαστεί με τον «υπαρχηγό του Άκη». Ο κ. Τσιόκας ήθελε να κεφαλαιοποιήσει επικοινωνιακά το έργο του στις συγκοινωνίες και στην εξυγίανση του ΟΣΕ και βλέποντας ότι τα περιθώρια συνεργασίας με τον νέο υπουργό ήταν ανύπαρκτα.

Λέγεται ότι η μόνη επαφή τους το προηγούμενο διάστημα ήταν όταν ο κ. Ραγκούσης ζήτησε ένα ενημερωτικό σημείωμα για τις δράσεις που είχε αναλάβει ο κ. Τσιόκας και αυτό με τη μορφή e-mail.

Ο κ. Τσιόκας, προτίθεται να υποβάλλει την παραίτηση του στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, οπότε επιστρέφει από τις ολιγοήμερες διακοπές του. Φέρεται όμως πολύ δυσαρεστημένος από την άσχημη έκπληξη που του επιφύλαξε ο προϊστάμενος του.

Όταν διέρρευσε η είδηση της αντικατάστασης του κ. Τσιόκα, άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες σχολίαζαν ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για το opengov. Ο κ. Τσιόκας είχε ανακοινωθεί ότι επιλέχθηκε με βάση τη συγκεκριμένη διαδικασία, αν και τότε το Μέγαρο Μαξίμου επικρίθηκε ότι καλύπτει κομματικές επιλογές πίσω από το opengov.

Θεωρείται πολύ πιθανό ότι και άλλοι υπουργοί θα ζητήσουν να αντικατασταθούν κάποιο γενικοί γραμματείς με άτομα της εμπιστοσύνης τους, ενώ ορισμένοι αισθάνονται δικαιωμένοι επειδή είχαν επισημάνει από την αρχή ότι οι θέσεις αυτές είναι πολιτικές και δεν μπορούν να καλύπτονται με τεχνοκρατικές διαδικασίες.