Ως επαναβεβαίωση της πρόθεσή τους «να περάσουν από φωτιά και σίδερο τους λαούς της Ευρώπης, προκειμένου να προστατεύσουν την ισχύ των μονοπωλίων τους από την κρίση που βαθαίνει», ερμήνευσε ο Περισσός τα αποτελέσματα της συνάντησης Μέρκελ – Σαρκοζί.

Όπως σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, «η προώθηση της οικονομικής διακυβέρνησης σημαίνει σιδερένια επιβολή των στρατηγικών στόχων της ΕΕ, όπως διαμορφώθηκαν από το Μάαστριχτ και τις άλλες συνθήκες που ακολούθησαν». Ενώ σημειώνεται ότι Γερμανία και Γαλλία «επιδιώκουν να πληρώσουν οι λαοί την κρίση και τα χρέη τους, να εξασφαλίσουν τη ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, να προστατεύσουν την ευρωζώνη που σπαράσσεται από αντιθέσεις».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ, «και η νέα συμφωνία του γερμανογαλλικού άξονα θα αποδειχτεί προσωρινή», καθώς «η κλιμάκωση του πολέμου στα δικαιώματα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες της κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων, ούτε την ανισομετρία που συνεχώς διευρύνεται στο εσωτερικό της ευρωζώνης, αποτέλεσμα των ανταγωνισμών τους, και συνολικά του ξεπερασμένου καπιταλισμού». Γι’ αυτό υπογραμμίζεται ότι «ο λαός δεν πρέπει να ελπίζει σε λύσεις, όπως το ευρωμόλογο, που του παρουσιάζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου», καθώς «θα είναι ακόμα ένα δηλητήριο για τον λαό και για τα καπιταλιστικά αδιέξοδα ασπιρίνη».

Όπως επίσης και ο φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ο οποίος εάν επιβληθεί, «θα είναι συμβολικός και το όποιο όφελος θα μοιράζεται στα άλλα τμήματα του κεφαλαίου», όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Περισσός διακηρύττει ότι «ο λαός πρέπει να είναι προετοιμασμένος για όλα». «Δεν πρέπει να αιφνιδιαστεί από τις εξελίξεις, ούτε να υποκύψει στα νέα τρομοκρατικά διλήμματα και απειλές. Επιστροφή στο παρελθόν δεν υπάρχει», αναφέρεται. Και προστίθεται: «Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι που έχουν υποστεί βάρβαρες θυσίες για τον ευρωμονόδρομο και την κερδοφορία της πλουτοκρατίας, δεν έχουν κανένα λόγο να δεχτούν να τους καταδικάσουν οριστικά στη φτώχεια και την ανασφάλεια για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, για να διασωθεί το ευρώ, η ΕΕ, το καπιταλιστικό σύστημα».

Για το ΚΚΕ, άλλωστε, «η λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση για την αποδέσμευση από την ΕΕ και τη λαϊκή εξουσία είναι σήμερα επιτακτική και ζωτική ανάγκη για να ζήσει ο λαός καλύτερα, για να αναπτύξει η χώρα τις παραγωγικές της δυνατότητες».