Ανασύνταξη δυνάμεων θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και στο κόμμα. Οι εισηγήσεις του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στην πανελλαδική συνδιάσκεψη της 3ης Σεπτεμβρίου και στην ΔΕΘ αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσουν το εσωτερικό πεδίο, αλλά θα δώσουν και μια αναπτυξιακή προοπτική στην κοινωνία.

Το κοινωνικό πεδίο είναι αυτό που απασχολεί έντονα την κυβέρνηση και, όπως μεταδίδεται από ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στο να πειστούν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων.

Αυτό προϋποθέτει ενιαία κυβερνητική «γραμμή» την οποία θα υπηρετήσουν και θα υπερασπιστούν όλα τα μέλη της κυβέρνησης, καταργώντας τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε ένθερμους μεταρρυθμιστές και απρόθυμους παλαιάς κοπής σοσιαλιστές.

Αυτό το κενό αναμένουν όλοι να το γεφυρώσει ο κ. Παπανδρέου, τις επόμενες ημέρες.

Επιπλέον, ο γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Μιχ. Καρχιμάκης, έπειτα από τη διενέργεια των περιφερειακών συνδιασκέψεων και της πανελλαδικής συνδιάσκεψης στις 3 Σεπτεμβρίου, προσανατολίζεται στην εκλογή νέων οργάνων του κόμματος.

Ο στόχος είναι να αναζωογονηθούν οι οργανώσεις του ΠαΣοΚ μέσα από μια εκλογική διαδικασία και να αναδειχθούν τοπικές δυνάμεις, οι οποίες να είναι σε θέση να υπερασπιστούν τις κυβερνητικές επιλογές σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.

Στην παρούσα συγκυρία, με την κοινωνική δυσαρέσκεια να διογκώνεται, είναι δύσκολο να συγκροτηθούν εκ νέου οι τοπικές δυνάμεις του ΠαΣοΚ, οι οποίες δέχονται μεγάλη πίεση από τις μικρές κοινωνίες στις οποίες ζουν και εργάζονται.

Ορισμένα μέλη μάλιστα έχουν αποστασιοποιηθεί από την κυβερνητική πολιτική, ενώ το προηγούμενο διάστημα γνωστά μέλη των νομαρχιακών επιτροπών της Αθήνας συμμετείχαν στο κίνημα των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα. Αυτή την τάση θα επιχειρήσει να ανακόψει το επόμενο διάστημα ο κ. Καρχιμάκης.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των οικονομικών εξελίξεων και κυρίως τη συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι, το υπουργείο Οικονομικών σχολίασε θετικά το αποτέλεσμά της, διατηρώντας πάντως ορισμένες επιφυλάξεις για τον αντίκτυπο της. Και πράγματι τα σχόλια στον διεθνή Τύπο δεν ήταν θετικά.

Άλλοι κυβερνητικοί κύκλοι, επικεντρώνονταν στο γεγονός ότι οι δύο ηγέτες δεν απέκλεισαν την έκδοση ευρωομολόγου για κάποια στιγμή στο μέλλον. Μάλιστα η δήλωση του κ. Σαρκοζί ότι η έκδοση ευρωομολόγου θα μπορούσε να αποφασιστεί στο τέλος της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και όχι στην αρχή της, έτυχε ιδιαίτερης προσοχής.

Και αυτό επειδή, κατά τις ίδιες πηγές, οι χθεσινές αποφάσεις θα μπορούσαν να ερμηνευτούν και ως προπαρασκευή των θεσμικών προϋποθέσεων για την έκδοση ευρωoμολόγου.

Ιδίως, η συμφωνία για την εναρμόνιση της φορολογίας των γαλλικών και των γερμανικών επιχειρήσεων, για την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και η ενιαία δημοσιονομική πολιτική μέσω της πρότασης να υιοθετήσουν όλες οι χώρες τις ευρωζώνης τον «χρυσό κανόνα» των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.