Σε εκλογικό συναγερμό βρίσκεται από χθες η Νέα Δημοκρατία μετά την επιστροφή του κ. Αντ. Σαμαρά, από τις ολιγοήμερες διακοπές του. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σχεδιάζει, ενόψει και της παρουσίας του στη ΔΕΘ, πως θα εισπράξει τη μεγάλη φθορά που προκαλείται εις βάρος της κυβέρνησης στα ανοικτά μέτωπα.

Την ίδια στιγμή εκτιμά ότι σταδιακά θα αρχίσει η παλιννόστηση μέρους των ψηφοφόρων της Ν.Δ. που της είχαν γυρίσει την πλάτη στις τελευταίες εκλογές, αφού κυρίαρχο είναι το στοιχείο της απώλειας

Οι εντάσεις στο συνδικαλιστικό επίπεδο -με πρωτεργάτες «πράσινους» συνδικαλιστές- αλλά και οι διχογνωμίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, εκτιμούν υψηλόβαθμα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν πλέον ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή στη ΝΔ δυνάμεων της αγοράς αλλά και ευρέων λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική και τις συνέπειες του μνημονίου.

Παράλληλα, η Ν.Δ. θα έχει σε ασφυκτικό έλεγχο, όπως λένε στελέχη της, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο, καθώς θεωρούν ότι πρέπει να είναι στο «ίδιο κάδρο» με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, αφού είναι -όπως λένε- συνυπεύθυνος για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.

Η λογική του «ώριμου φρούτου» που υποστηρίζουν αρκετά στελέχη της Ν.Δ., διαπιστώνουν ότι επιβεβαιώνεται πολύ ενωρίτερα και από τους δικούς τους υπολογισμούς. Μάλιστα, εδραιώνεται η άποψη στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, ότι οι εξελίξεις δικαιώνουν τον πρόεδρο της Ν.Δ., αλλά κυρίως δημιουργούν τις προϋποθέσεις για «στέρεη νίκη της ΝΔ όποτε και αν γίνουν εκλογές».


Στα «ανοικτά μέτωπα» επενδύει η Ν.Δ.

Στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής στρατηγικής της Ν.Δ. ο κ. Σαμαράς επενδύει στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η κυβέρνηση, αφού θεωρεί ότι η εμφάνισή του στη ΔΕΘ (το διήμερο 17-18 Σεπτεμβρίου) είναι η καλύτερη αφετηρία για να αρχίσει τη φθινοπωρινή επίθεση, ώστε να δημιουργήσει καλύτερους όρους στην αναμέτρηση «ένας με έναν» απέναντι στον Πρωθυπουργό.

Στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. υπολογίζουν ότι τα ανοικτά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, όπως είναι το θέμα με τα ΤΑΧΙ, το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το ενιαίο μισθολόγιο, τα φορολογικά (αύξηση από το 13% στο 23% στην εστίαση), κ.α. θα πολώσουν το πολιτικό κλίμα και ευελπιστούν πως θα προκαλέσουν διαλυτικά φαινόμενα στο κυρβετνητικό στρατόπεδο.
Σε αυτό το κλίμα στη Ν.Δ. δεν παραβλέπουν να σχολιάσουν και την αναμενόμενη επανεμφάνιση των «αγανακτισμένων». Είναι χαρακτηριστικό, ότι συνομιλητές του κ. Σαμαρά, θεωρούν ότι δεν αποκλείεται λόγω των εσωτερικών συγκρούσεων που αναμένονται στο ΠαΣοΚ, να υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και γι’ αυτό δεν αποκλείουν τις πρόωρες εκλογές.
Συχνά – πυκνά μάλιστα τον τελευταίο καιρό σε συσκέψεις υπό τον κ. Σαμαρά, πολλά στελέχη της «προεδρικής φρουράς» έχουν εκφράσει την άποψη, ότι είναι ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.


«Κλειδώνουν» ψηφοδέλτια και προχωράει το πρόγραμμα

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν αποκλείει μια τέτοια εξέλιξη και γι’ αυτό έδωσε εντολή να επισπευσθούν οι συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος της ΝΔ.

«Όλα τα κεφάλαια του προγράμματός μας που έχουν διαμορφωθεί, συζητούνται σε μια διαδικασία εσωτερικής διαβούλευσης από τους τεχνοκράτες της γραμματείας Προγράμματος, μαζί με τους αρμόδιους τομεάρχες, οι οποίοι βάζουν τις πινελιές της επικαιρότητας, προκειμένου να γίνουν σταδιακά το πλαίσιο, στο οποίο η ΝΔ θα βασίσει την πολυθεματική της παρουσία ενόψει της αναζήτησης εντολής από την κοινωνία» τόνισε (ρ/σ 9) ο γραμματέας Προγράμματος της Ν.Δ. κ. Ευρ. Στυλιανίδης.
Ταυτόχρονα ο εκλογικός μηχανισμός του κόμματος έχει τεθεί σε εγρήγορση, ενώ είναι ενδεικτικό ότι σταδιακά «κλειδώνουν» και τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια.

Σύμφωνα με την κυρίαρχη άποψη στο εσωτερικό της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ., είναι πολύ πιθανό η χώρα να οδηγηθεί αιφνιδίως σε εκλογές, χωρίς να τις επιδιώκει ή να τις επιθυμεί πραγματικά ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.

«Οι ενδοκυβερνητικές και κυρίως οι εσωκομματικές συγκρούσεις στο ΠαΣοΚ μπορεί να οδηγήσουν σε μείζονα κρίση και οι εκλογές να προκύψουν ως μονόδρομος» έχει επισημανθεί στις συζητήσεις των κορυφαίων στελεχών.

Με την επιστροφή και των περισσοτέρων τομεαρχών και στελεχών της Ν.Δ. θα αρχίσουν σιγά-σιγά να συνεδριάζουν τα κομματικά όργανα, ενώ θα προετοιμαστούν και κομματικές συνάξεις ανά την επικράτεια, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κλίμα ανάκαμψης των κομματικών δυνάμεων.


Με αιχμή την οικονομία

Η οικονομία θα είναι στο επίκεντρο για τη Ν.Δ. και τις επόμενες ημέρες και είναι χαρακτηριστική η κίνηση του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος χθες έκανε μια επιθετική δήλωση, μετά από συνεννόηση με τον κ. Σαμαρά.

Σύμφωνα με τον γαλάζιο τομεάρχη, η Η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, με την υπερφορολόγηση, έκτακτη και μη, των επιχειρήσεων και την διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς αυτές, έχει οδηγήσει σε βαθιά ύφεση και σε πρωτόγνωρες ζημιές όλους τους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

«Το ζητούμενο, συνεπώς, είναι η επανεκκίνηση της Οικονομίας, στην κατεύθυνση μείωσης των φορολογικών συντελεστών και ενίσχυσης της ρευστότητας. Όπως έγκαιρα έχει προτείνει η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της, κ. Α. Σαμαράς. Δυστυχώς όμως, η Κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα της πολιτικής της πράττει ακριβώς το αντίθετο» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Κ. Χατζηδάκης: «Χρειάζεται υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Πάντως στο παρασκήνιο επικρατεί μεγάλος προβληματισμός από βουλευτές και στελέχη, που διαφωνούν με την τακτική το κόμμα να εμφανίζεται ότι «τρέχει πίσω από κάθε κοινωνική ομάδα που διεκδικεί κάτι» και να υιοθετεί αδιακρίτως τις απαιτήσεις της.

«Εμείς οφείλουμε να προβάλουμε το εναλλακτικό μας σχέδιο και να μην εμφανιζόμαστε πίσω από τα πάσης φύσεως αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ασφαλώς και τα ακούμε όλα αλλά δεν υιοθετούμε τα πάντα και τους πάντες» λέει στο Βήμα κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. και πρώην υπουργός.

Σε αυτό το κλίμα, ο τομεάρχης Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης είναι αρνητικός στη λογική να γίνεται «αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση» και ζητά μια υπεύθυνη στάση από όλα τα κόμματα.

«Επειδή οι περιστάσεις δεν είναι από τις συνηθισμένες, δεν υπάρχει -και νομίζω πως γίνεται κατανοητό αυτό- από τη Ν.Δ. το περιθώριο για την κλασσικού τύπου ελληνική αντιπολίτευση, δηλ. την αντιπολίτευση που όταν λέει η κυβέρνηση μαύρο θα λέει άσπρο και αντιστρόφως. Χρειαζόμαστε μια υπεύθυνη στάση όλων των κομμάτων» τόνισε, μιλώντας στο Ρ/Σ της ΝΕΤ.

Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα στελέχη που υποστηρίζουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, θα πρέπει -ενόψει και των κινητοποιήσεων εντός του φθινοπώρου- να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για τις σχέσεις του κόμματος με τα συνδικάτα και να τονίσει πως δεν πρέπει να συγχέονται οι επιλογές της διαβούλευσης και του κοινωνικού διαλόγου με την ανεξαρτησία που πρέπει να έχει το κόμμα για να μπορεί να εκφράζει το σύνολο των κοινωνικών δυνάμεων και όχι ένα άθροισμα επί μέρους διεκδικήσεων.