«Γέφυρες» για την αποφυγή αναζωπύρωσης των κοινωνικών μετώπων- ή τουλάχιστον κάποιων από αυτά- αναζητούνται από την κυβέρνηση. Με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής στις 22 Αυγούστου και καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, προτεραιότητες θα αποτελέσουν το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, η νομοθετική ρύθμιση για την απελευθέρωση των ταξί και η αναμενόμενη αντιπαράθεση με αφορμή τη συζήτηση για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Εν όψει αυτών, από το Μέγαρο Μαξίμου και από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης έχει διαμηνυθεί ότι οι αλλαγές σε όλα αυτά τα πεδία θα πρέπει πάση θυσία να προχωρήσουν, όμως παράλληλα θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια και να γίνουν όλοι οι δυνατοί ελιγμοί ώστε να διαφυλαχθεί η κοινωνική ειρήνη και να αποφευχθούν οι κοινωνικές συγκρούσεις.

Oι εισηγήσεις αυτές έχουν διατυπωθεί προς τα δύο υπουργεία που αμέσως μετά την ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου θα βρεθούν στη δίνη του κυκλώνα. Πέραν της προδιαγεγραμμένης σύγκρουσης του κ. Δ. Ρέππα με την ΑΔΕΔΥ, με αφορμή τη συζήτηση για το μισθολόγιο, η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου αναμένεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, κορυφαίες κυβερνητικές πηγές έχουν επισημάνει ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποιος ελιγμός από την υπουργό κυρίως στο θέμα της εκλογής και σύνθεσης των συμβουλίων, προκειμένου να υπάρξει μια γεφύρωση του χάσματος με τους πρυτάνεις.

Παρά ταύτα, από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας δεν έχει εκδηλωθεί διάθεση υποχώρησης σε θεμελιώδεις διατάξεις του νομοσχεδίου. Η ίδια άλλωστε η κυρία Διαμαντοπούλου είχε ταχθεί υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου πριν από την ανάπαυλα των εργασιών της Βουλής για τον Δεκαπενταύγουστο, εκτιμώντας ότι μια τέτοια επιλογή περιόριζε τους κινδύνους συγκρούσεων στην Παιδεία, δεδομένου ότι τα πανεπιστήμια θα ήταν κλειστά.

Στο δεύτερο μέτωπο, αυτό της απελευθέρωσης της αγοράς των ταξί, τα ίδια κυβερνητικά κέντρα – Μέγαρο Μαξίμου και αντιπροεδρία- έχουν επισημάνει ότι δεν πρέπει να ανοίξει και πάλι το μέτωπο με την ίδια ένταση και τον ίδιο τρόπο και ότι για τον λόγο αυτόν απαιτείται η καλύτερη δυνατή προετοιμασία των προτάσεων που αναμένονται από τον υπουργό Μεταφορών κ. Ι. Ραγκούση την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Υπό την έννοια αυτή, κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η πρόταση νόμου που θα κατατεθεί θα πρέπει να λάβει υπόψη την προεργασία που είχε γίνει από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και είχε διατυπωθεί στο προεδρικό διάταγμα που εν τέλει δεν προχώρησε.

Ο κ. Ραγκούσης δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προτίθεται να υποχωρήσει στους όρους της απελευθέρωσης της αγοράς, θέμα για το οποίο είχε εξάλλου και τη στήριξη του Πρωθυπουργού. Τόσο όμως εντός του υπουργείου όσο και από παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν εκφραστεί θέσεις κατά της αύξησης του αριθμού των ταξί στην περιοχή της Αθήνας και σε αυτό το πλαίσιο έχει προταθεί η επανεξέταση κάποιων ζητημάτων πριν από την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Σε αυτό το κλίμα και ενώ οι εκκρεμότητες παρατείνονται και οι φόβοι για την κοινωνική αντίδραση από τις αρχές του φθινοπώρου εντείνονται, πολλά από τα μέλη της κυβέρνησης εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για την 3η Σεπτεμβρίου Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠαΣοΚ. Η προεργασία δεν έχει προχωρήσει όπως είχε σχεδιαστεί, δεδομένου και ότι πολλές περιφερειακές συνδιασκέψεις ματαιώθηκαν λόγω αντιδράσεων και σε κάποιες περιπτώσεις βίαιων αντιδράσεων (π.χ. στην Πάτρα προ μηνός). Με βάση αυτά, στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν με συνοπτικές διαδικασίες 10 περιφερειακές συνδιασκέψεις και παρά τις αρνητικές εισηγήσεις πολλών υπουργών, από πλευράς του γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Μ. Καρχιμάκη μεταφέρεται ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή περίπτωση ματαίωσης.

ΣΤΗ ΔΕΘ ΜΕ ΠΡΟΙΚΑ ΤΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ»

Εν όψει της προετοιμασίας για τη ΔΕΘ οι κκ.Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος έχουν ζητήσει φακέλους με συγκεκριμένες προτάσεις και αποτελέσματα στα γραφεία τους ως το τέλος του Αυγούστου και σε κάθε περίπτωση την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Επιδίωξη είναι η παρουσίαση ενός συγκεκριμένου προγράμματος αποκρατικοποίησης- αν είναι δυνατόν και μιας μεγάλης συμφωνίας- στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης κατά το διήμερο της 10ης-11ης Σεπτεμβρίου,όπου εξακολουθεί να συζητείται το ενδεχόμενο παράλληλης διεξαγωγής συνόδου κορυφής του Εurogroup.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες,τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς οι διαδικασίες προκειμένου να επισπευσθούν οι επίσημες ανακοινώσεις για την αξιοποίηση της έκτασης στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού.Από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι σύμβουλοι των αποκρατικοποιήσεων πριν από περίπου ενάμιση μήνα,οι συζητήσεις έγιναν πολύ συγκεκριμένες και σε συνθήκες μυστικότητας και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,το σχέδιο είναι στο στάδιο της τελικής διαμόρφωσης.Με βάση αυτά,φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι ως το τέλος του Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία ώστε οι κκ.Παπανδρέου και Βενιζέλος να βρεθούν στη ΔΕΘ με κάτι χειροπιαστό στις αποσκευές τους και να είναι σε θέση να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Αγγ. Τόλκας: αναπληρωτής εκπρόσωπος χωρίς press room

Το όνομα του κ. Αγγ. Τόλκα άρχισε να ακούγεται τις ημέρες του ανασχηματισμού, όταν στελέχη της κυβέρνησης επισήμαιναν ότι είναι ένα από τα πρόσωπα στα οποία θα πρέπει να είναι στραμμένη η προσοχή.

Ενάμιση μήνα αργότερα επιβεβαιώθηκε η πληροφορία που τον ήθελε να αναλαμβάνει θέση υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιου για θέματα Τύπου, παίρνοντας τυπικά τη θέση που κατείχε μέχρι πρότινος ο κ. Γ. Πεταλωτής. Οπως αναφέρουν ο ίδιος και ο προϊστάμενός του κ. Ηλ.Μόσιαλος, ο 33χρονος υφυπουργός, αν και αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν πρόκειται να βρεθεί άμεσα αντιμέτωπος με τον Τύπο. Σύμφωνα με τα όσα είναι μέχρι στιγμής γνωστά, και με δεδομένο ότι η επίσημη ενημέρωση στο press room καταργείται, ο κ. Τόλκας σε πρώτη φάση θα συνοδεύει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στις άτυπες ενημερώσεις των δημοσιογράφων, ώσπου να αποκτήσει την αναγκαία πείρα και τριβή.

Λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του, και λίγες εβδομάδες μετά τον γάμο του στις 16 Ιουλίου, είναι το νεότερο μέλος της κυβέρνησης και θεωρεί ότι η γενικευμένη δυσπιστία των πολιτών συνιστά μεγάλη πρόκληση για τον ίδιο.

Προσφάτως ο κ. Τόλκας έγινε αποδέκτης εκδηλώσεων «αγανακτισμένων» πολιτών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το πολιτικό του γραφείο στη Νάουσα. Αποφεύγει να σχολιάσει τις αντιδράσεις και τις εκδηλώσεις αυτές και προτιμά να εκφράζει την ελπίδα ότι από την περίοδο της κρίσης θα μπορούσαν να αναδειχθούν νέα πρόσωπα όπως ο ίδιος. Ο κ. Τόλκας είναι προσωπική επιλογή του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ηλ. Μόσιαλου, ο οποίος τον είχε εντοπίσει με αφορμή μια μεταξύ τους αντιπαράθεση στη συνεδρίαση ενός Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠαΣοΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου δέχθηκε αμέσως την εισήγηση του κ. Μόσιαλου για την υπουργοποίηση του νεαρού βουλευτή, ενώ μετά την ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο ρώτησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για την ηλικία του κ. Τόλκα. Μόλις πληροφορήθηκε ότι είναι 33 ετών, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι εκείνος μπήκε στην κυβέρνηση του πατέρα του στην ηλικία των 32.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες ο νέος υφυπουργός θα πάρει ουσιαστικά το βάπτισμα του πυρός, καθώς συμμετέχει στις συζητήσεις (και στις αναμενόμενες συγκρούσεις) για την αναδιοργάνωση του χώρου των ΜΜΕ (κρατικών και ιδιωτικών). Θα «γλιτώσει» πάντως τη σύγκρουση για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς είχε οριστεί εισηγητής στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας αλλά απαλλάχθηκε των καθηκόντων αυτών λόγω υπουργοποίησης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ