Το μέλλον των Ιμβρίων Ελλήνων είναι στην Ευρώπη. Αυτό το μήνυμα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Στ. Λαμπρινίδης που έγινε την Παρασκευή ο πρώτος έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος που επισκέπτεται το νησί μετά το 1923 και τη Συνθήκη της Λωζάνης – σε μία κίνηση με υψηλή συμβολική σημασία.

Ο κ. Λαμπρινίδης βρέθηκε στην Ιμβρο με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και την επέτειο 50 ετών ιεροσύνης του. Αλλωστε, ο κ. Βαρθολομαίος έχει γεννηθεί στη μαρτυρική Ιμβρο.

Ο κ. Λαμπρινίδης έτυχε εντυπωσιακής υποδοχής στο νησί, στο οποίο μετέβη με ελικόπτερο, μέσω Δαρδανελίων. Αλλωστε, την περίοδο των εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου, πολλοί Ιμβριοι της διασποράς επιστρέφουν στο νησί. Ο κ. Λαμπρινίδης επισκέφθηκε χωριά (όπως π.χ τους Αγίους Θεοδώρους, γενέτειρα του Οικουμενικού Πατριάρχη), εκκλησίες και μνημεία, ενώ συνομίλησε με τους κατοίκους και εκπροσώπους συλλόγων Ιμβρίων.

«Υπήρξαν προβλήματα και δοκιμασίες στα χρόνια που πέρασαν. Είμαι εδώ για να σας πω ότι στεκόμαστε δίπλα σας και δεν σας ξεχνάμε» τόνισε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Εξωτερικών. «Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει εκ μέρους της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ερντογάν θετικά βήματα» αναγνώρισε ο κ. Λαμπρινίδης.

Οπως πρόσθεσε, «σε αυτό έχει συμβάλει η προσέγγιση των δύο χωρών μας που γίνεται με προσεκτικά βήματα. Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια ώστε η βελτίωση του κλίματος που ενθαρρύναμε από την πλευρά μας με σταθερότητα και συνέπεια να μεταφρασθεί σε απτά αποτελέσματα σε σημαντικούς τομείς συνεργασίας κατά την επόμενη Σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συενργασίας Ελλάδος – Τουρκίας το οποίο θα συνέλθει το φθινόπωρο».

Και κατέληξε: «Εχει συμβάλει όμως και η προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), την οποία η Ελλάδα στηρίζει με συνέπεια. Το μέλλον σας ως ιμβρίων τούρκων πολιτών είναι στην Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρθολομαίος δήλωσε ότι «χαιρόμαστε για την βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας τον τελευταίο καιρό, στην οποία βελτίωση έρχεσθε να συμβάλλετε και να την επαυξήσετε ως νέος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, και σε αυτή σας την επιδίωξη και την προσπάθεια ευχόμεθα ως Οικουμενικό Πατριαρχείο και ως Ιμβριοι και Τενέδιοι πλήρη επιτυχία. Και θα υπάρξει επιτυχία, διότι η επιθυμία για ειρήνη και δημιουργική συνεργασία και καλή γειτονία είναι κοινή, την μοιράζονται και την εκφράζουν Τουρκία και Ελλάδα μαζί».