Ρεπορτάζ του SPIEGELOnline με τίτλο «Η Ελλάδα θέλει να κατασκευάσει τάφρο κατά των μεταναστών» και υπότιτλο «Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν πέρσι από την Ελλάδα με προορισμό την Ευρώπη. Η κυβέρνηση προφανώς ενισχύει τώρα τα σύνορά της: Σύμφωνα με δημοσίευμα ξεκίνησε η κατασκευή τάφρου, η οποία θα έχει πλάτος 30 και βάθος 7 μέτρα», αναφέρει τα εξής:

Αρχικά, ένας φράχτης επρόκειτο να κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες, τώρα προφανώς θα κατασκευαστεί και μία τάφρος: Η Ελλάδα θέλει με αυτόν τον τρόπο να σταματήσει τη μαζική εισροή μεταναστών, γράφει η εφημερίδα «Το Βήμα». Η τάφος θα δημιουργηθεί κατά μήκος του ποταμού ‘Έβρου, ο οποίος σηματοδοτεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας δημοσιεύεται σήμερα χάρτης με την έκταση της τάφρου κατά μήκος του Έβρου, πλάτους 30 και βάθους 7 μέτρων. «Το Βήμα» γράφει ότι η τάφρος θα έχει μήκος 120 χιλιομέτρων, ενώ άλλα ΜΜΕ λένε ότι το μήκος δεν θα ξεπερνά τα 20 χιλιόμετρα.

«Η τάφρος στον Έβρο είναι παράλογη», δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Pro Asyl. «Τέτοιες ενέργειες αυξάνουν το φόρο αίματος που πληρώνουν οι πρόσφυγες, όταν περνούν τα σύνορα». Η Ελλάδα εξοπλίζει εδώ και αρκετό καιρό τα σύνορά της: Ένας φράχτης από συρματόπλεγμα, ύψους 3 μέτρων με βάση από μπετόν και θερμικές κάμερες, έχει στόχο να ανακόψει το μεγάλο κύμα προσφύγων.

Τα πρώτα 14,5 χιλιόμετρα της νέας τάφρου έχουν ήδη κατασκευαστεί κοντά στην Ορεστιάδα, γράφει «Το Βήμα». Η Ορεστιάδα, η ελληνική περιφερειακή μητρόπολη, είναι εκείνη η οποία πλήττεται περισσότερο από το κύμα των προσφύγων των προηγούμενων μηνών και ετών. Η αστυνομική διεύθυνση είναι αρμόδια για το νομό Έβρου και ως εκ τούτου και για τα σχεδόν 90 χιλιόμετρα από τα 210 συνολικά, που καθορίζουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν κολυμπώντας τον Έβρο και να φτάσουν στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην ΕΕ – αλλά χάνουν τη ζωή τους σ’ αυτή την προσπάθεια.

Ο αριθμός των μεταναστών, οι οποίοι επιλέγουν αυτή τη διαδρομή προς την Ευρώπη, αυξήθηκε ραγδαία τα προηγούμενα χρόνια. Κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων η ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης εξωτερικών συνόρων Frontex εντόπισε πέρσι περίπου 48.000 άτομα.

Συχνά όμως, δεν πρόκειται μόνο για παράνομους μετανάστες, αλλά και για πρόσφυγες, οι οποίοι προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τα παλαιστινιακά εδάφη – και προσπαθούν να ξεφύγουν από τη λαίλαπα του πολέμου. Από τότε που οι πρόσφυγες επιλέγουν, λόγω των αυστηρότερων ελέγχων στην Ισπανία και τη Γαλλία, να κινηθούν προς την Ανατολή, καταφτάνουν άνθρωποι και από τη βόρειο και ανατολική Αφρική.

Οι συνθήκες, υπό τις οποίες πρέπει να ζήσουν μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα, κρίθηκαν απάνθρωπες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Ιανουάριο. Οι δικαστές στο Στρασβούργο επέκριναν τις συνθήκες σύλληψης και διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο ως «απάνθρωπες και εξευτελιστικές». Η Γερμανία, η Ισλανδία, η Σουηδία, η Μεγάλη Βρετανία και η Νορβηγία σταμάτησαν έκτοτε την επαναπροώθηση των προσφύγων προς την Ελλάδα για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η Pro Asyl επέκρινε αυστηρά εκ νέου προ ημερών την κοινωνική κατάσταση των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, λέγοντας ότι: Συνεχίζουν να είναι αναγκασμένοι να ζουν κατά το πλείστον στους δρόμους, επειδή οι αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου δεν γίνονται δεκτές. «Η κατάσταση στην αρμόδια κεντρική υπηρεσία αλλοδαπών στην Αθήνα είναι πιο καταστροφική από ποτέ», ανακοίνωσε η Pro Asyl.

Σύμφωνα με στοιχεία των Αρχών, πέρσι μόνο έφτασαν 128.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα. Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια ο συνολικός τους αριθμός ήταν 512.000.